Nominace na Oscary mají Tarantino i Joker, do výběru se probojoval český film Dcera

Reuters ČTK Kultura Reuters, ČTK, Kultura
13. 1. 2020 14:53
Devět titulů včetně válečného 1917 režiséra Sama Mendese, dobové gangsterky Irčan od Martina Scorseseho, nostalgického Tenkrát v Hollywoodu od Quentina Tarantina a překvapivě také jihokorejského Parazita bude usilovat o Oscara pro nejlepší film. Nejvíc sošek, celkem 11, může proměnit komiksový Joker. Irčan, 1917 a Tenkrát v Hollywoodu mají šanci na deset ocenění.
Nejvíc nominací získal Joker, jehož představitel Joaquin Phoenix (na snímku) může získat Oscara za herectví.
Nejvíc nominací získal Joker, jehož představitel Joaquin Phoenix (na snímku) může získat Oscara za herectví. | Foto: Warner Bros.

Nominace na nejznámější americké filmové ceny v pondělí odpoledne oznámila pořádající Akademie filmového umění a věd. Vítěz bude znám 9. února.

Daria Kaščejevová, v anglické tranksripci Daria Kashcheeva.
Daria Kaščejevová, v anglické tranksripci Daria Kashcheeva. | Foto: Todd Wawrychuk

Ke sledování ceremoniálu, na němž se tradičně schází nejznámější tváře Hollywoodu, tentokrát budou mít o důvod víc také Češi. Na Oscara pro nejlepší krátkometrážní animovaný film byla nominována Dcera od studentky pražské FAMU Darji Kaščejevové. Pokračuje tak v loňském úspěchu, kdy už film získal takzvaného studentského Oscara, stejnou sošku jako roku 1989 Jan Svěrák s titulem Ropáci.

"Dcera získala světově uznávaného distributora, byla přijata na více než 80 festivalů po celém světě včetně prestižního festivalu Sundance, přičemž do této doby získala přes 40 vítězných ocenění," vypočítává Alexandra Hroncová z FAMU.

Češi zabojují o Oscara. Darjia Kaščejevová se právě dovídá, že se s Dcerou dostala na finálový večer. | Video: Vimeo.com/FAMU

"Dcera je tak jediným českým animovaným filmem, který se za posledních několik dekád probojoval do finále o Oscara," zdůrazňuje Hroncová. Podle ní autorka snímku, která se narodila v Tádžikistánu a později studovala hudbu v Moskvě, nyní připravuje svůj absolventský projekt.

Jak upozorňuje agentura ČTK, v kategorii výprava byla na Oscara nominována Češka Nora Sopková za protiválečnou tragikomedii Králíček Jojo režiséra Taiky Waititiho, kterou kina uvedou 23. ledna. Sopková předtím pracovala na televizním seriálu Základka nebo filmu Radka Bajgara Teorie tygra.

Naopak v kategorii cizojazyčných děl neuspěl další potenciální favorit, Nabarvené ptáče od Václava Marhoula. To se sice ještě začátkem roku dostalo do užšího výběru, mezi pěticí finalistů však nakonec chybí.

Jako pět nejlepších hereček Akademie filmového umění a věd vybrala Cynthii Erivovou z filmu Harriet, Scarlett Johanssonovou za výkon v Manželské historii, Saoirse Ronanovou za Malé ženy, Charlize Theronovou ze snímku Bombshell a Renée Zellwegerovou, která ztvárnila zpěvačku a herečku Judy Garlandovou.

Oscara pro nejlepšího herce mohou obdržet Antonio Banderas za Bolest a slávu, Leonardo DiCaprio z Tenkrát v Hollywoodu, Adam Driver za Manželskou historii, Jonathan Pryce z filmu od Netflixu Dva papežové nebo Joaquin Phoenix za roli Jokera. Do výběru se naopak nedostali Taron Egerton za roli Eltona Johna v životopisném Rocketmanovi nebo Robert De Niro, hlavní hvězda Irčana.

Deník New York Times si všímá vysokého počtu dohromady 20 nominací na Oscara pro filmy vyrobené Netflixem. Internetová videotéka však již byla favoritem na nedávných Zlatých glóbech, kde z větší části propadla. Na Oscarech to Netflix může napravit díky Irčanovi, Manželské historii a také dvěma nominacím pro vatikánské drama Dva papežové.

Podle New York Times budou letošní Oscary "duelem mezi starým a novým Hollywoodem", o čemž svědčí nejvyšší počet nominací pro díla "starého střihu" jako Joker, 1917 nebo Tenkrát v Hollywoodu.

Americký deník rovněž kritizuje, že se mezi nominace za režii nedostala žádná žena a že mezi herci má šanci uspět jediná osoba jiné než bílé barvy pleti, Cynthia Erivová z filmu Harriet.

"Akademie filmového umění a věd zdvojnásobila počet žen a Afroameričanů ve svých řadách, zejména díky pozváním pro profesionály ze zahraničí. Po čtyřech letech tohoto úsilí však akademiky stále tvoří z 68 procent muži a z 84 procent běloši," hodnotí New York Times.

Oboroví komentátoři upozorňují také na nebývalý úspěch jihokorejského režiséra Pon Džun-hoa, jehož snímek Parazit získal nominace na film roku, za režii a scénář. Stejně tak může být jmenován nejlepším cizojazyčným dílem.

Nominace na Oscary 2020

Nejlepší film

Irčan
Tenkrát v Hollywoodu
Parazit
Manželská historie
1917
Králíček Jojo
Joker
Malé ženy
Le Mans '66

Nejlepší herec

Joaquin Phoenix - Joker
Adam Driver - Manželská historie
Leonardo DiCaprio - Tenkrát v Hollywoodu
Antonio Banderas - Bolest a sláva
Jonathan Pryce - Dva papežové

Nejlepší herečka

Renée Zellwegerová - Judy
Charlize Theronová - Bombshell
Scarlett Johanssonová - Manželská historie
Saoirse Ronanová - Malé ženy
Cynthia Erivová - Harriet

Režie

Martin Scorsese - Irčan
Quentin Tarantino - Tenkrát v Hollywoodu
Pon Džun-ho - Parazit
Sam Mendes - 1917
Todd Phillips - Joker

Herec ve vedlejší roli

Brad Pitt - Tenkrát v Hollywoodu
Al Pacino - Irčan
Joe Pesci - Irčan
Tom Hanks - A Beautiful Day in the Neighborhood
Anthony Hopkins - Dva papežové

Herečka ve vedlejší roli

Laura Dernová - Manželská historie
Margot Robbie - Bombshell
Florence Pughová - Malé ženy
Scarlett Johanssonová - Králíček Jojo
Kathy Batesová - Richard Jewell

 

Právě se děje

Další zprávy