Oscar letos zezelenal a vyrazil do světa

jps, ČTK
26. 2. 2007 12:56
Los Angeles Václav Klaus má o důvod víc se mračit a nesouhlasně kroutit hlavou. Letošní předávání Oscarů se neslo ve velmi ekologickém duchu.
Al Gore a Davis Guggenheim, autoři Oscarem oceněného ekologického dokumentu Nepříjemná pravda
Al Gore a Davis Guggenheim, autoři Oscarem oceněného ekologického dokumentu Nepříjemná pravda | Foto: Reuters

Tradiční galavečer provázela zřetelná snaha upozornit na problémy kolem životního prostředí, které zatím nejsou ve Spojených státech považované za příliš žhavé.

Dvakrát se na scéně dostalo vřelého přijetí bývalému americkému viceprezidentovi Albertu Goreovi, který nyní vehementně propaguje boj za odvrácení klimatických změn.

Jennifer Hudson získala Oscara za svoji roli ve filmu Dreamgirls.
Jennifer Hudson získala Oscara za svoji roli ve filmu Dreamgirls. | Foto: Reuters

Nejdříve se v programu objevil v doprovodu herce Leonarda DiCapria, který oznámil, že letošní oscarový večer byl oficiálně vyhlášen "zeleným". Gore pak ještě při přebírání Oscara za film Nepříjemná pravda o problematice globálního oteplování, na němž se autorsky podílel, prohlásil, že "klimatická krize" není politický, ale morální problém, který je nutné řešit.

"Máme vše, co potřebujeme, abychom mohli začít, až na vůli k jednání. To je obnovitelný zdroj. Obnovme ho!" obrátil se Gore k Američanům i k miliardě televizních diváků ve více než stu zemí.

Ekologické myšlenky a chování provázely celý oscarový ceremoniál. Řada filmových hvězd kupříkladu přijela k červenému koberci v limuzínách na alternativní palivo či v automobilech s hybridními či elektrickými motory.
   
Letošní oscarová noc byla také "nejrozmanitější a nejvíc mezinárodní" v dosavadní historii, na což upozornila hned na začátku průvodkyně ceremoniálem, herečka, spisovatelka a televizní hvězda Ellen DeGeneresová.

Nová moderátorka prohlásila, že mezi nominovanými byl rekordní počet zahraničních umělců, zejména z Mexika, Španělska, Británie a Japonska. A dodala: "Kdyby tu nebyli černoši, Židé a homosexuálové, nebyli by tu Oscaři."

Foto: Reuters

 

Pořadatelé večera letos úzkostlivě dbali na dodržení časového limitu 45 sekund na poděkování oceněných. Aby v přímém přenosu předešli deklamování dlouhých seznamů, kterými v minulosti čerství držitelé cen děkovali od matek po domácí mazlíčky, instalovali hned za scénou webovou kameru, kde už mohli laureáti děkovat dle libosti.

Záznamy jejich projevů budou na oscarové internetové stránce umístěny do vyhlášení výsledků příštího ročníku. Na nezkrácené děkovné řeči se podívejte ZDE.

Letošní Oscaři nepřekvapili nejen svým zeleným ekologickým zabarvením, ale také selháním všech dříve úspěšných barometrů úspěšnosti.

Poskvrněna je například reputace Zlatých glóbů coby spolehlivé předpovědi oscarových vítězů. Nejvíce cen od Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu posbíral muzikál Dreamgirls, který se však nedostal ani mezi nominované v klání o Oscara za nejlepší snímek.

Objevují se však pozvolna jiní dobří prognostici. Už třetí rok v řadě například vítěz cen producentské organizace Producers Guild of America při udělování cen americké Akademie filmových umění a věd nezískal Oscara za nejlepší film.

Guillermo Navarro na předávání Oscarů za snímek Faunův labyrint.
Guillermo Navarro na předávání Oscarů za snímek Faunův labyrint. | Foto: Aktuálně.cz

Úspěšné naopak už po 53. z 59 případů bylo sdružení režisérů Directors Guild of America, u něhož byl nejlepším režisérem vyhlášen stejně jako u americké Akademie filmových umění a věd Martin Scorsese za Skrytou identitu.

Jako dobrý prognostický ukazatel se také ukazují ceny filmových kritiků Critics' Choice Awards, jež rovněž získali Scorsese a Skrytá identita.

Kritici předpověděli i tři ze čtyř cen za nejlepší herecké výkony v hlavních a vedlejších rolích. Jediným jejich "omylem" byl Eddie Murphy, kterého v klání o nejlepšího herce ve vedlejší roli překonal Alan Arkin v Malé Miss Sunshine.

 

Právě se děje

Další zprávy