Rekordní úspěch černochů na Oscarech. Ceny se mění, teď vyzdvihují menšiny

Reuters Kultura Reuters, Kultura
25. 2. 2019 10:54
Ceny Oscar byly v Hollywoodu nad dnešním ránem uděleny černošskému superhrdinskému filmu, snímku o domorodé mexické služebné nebo portrétu rockera, který byl gay a zároveň imigrant. Svého prvního Oscara, byť za scénář, získal černošský režisér Spike Lee.
Spike Lee na Oscary přišel s prsteny "Love" a "Hate" ze svého staršího filmu Jednej správně.
Spike Lee na Oscary přišel s prsteny "Love" a "Hate" ze svého staršího filmu Jednej správně. | Foto: Reuters

Největší filmová slavnost Hollywoodu dnes zkrátka ocenila především filmy, které na svět nahlíží očima lidí jiné barvy pleti nebo s jiným etnickým zázemím.

Spike Lee řetězem kolem krku připomněl nedávno zesnulého hudebníka Prince.
Spike Lee řetězem kolem krku připomněl nedávno zesnulého hudebníka Prince. | Foto: Reuters

Jde o radikální změnu oproti tomu, jak Oscary vypadaly ještě před třemi roky. Tehdy byla pořádající Akademie filmového umění a věd kritizována, že za herecké výkony nominovala samé bělochy.

Dnes naopak uspělo sedm Afroameričanů, o jednoho víc než roku 2017. Co do úspěchu černochů na Oscarech jde o rekord.

Hlavní cenu pro nejlepší film získala Zelená kniha vyprávějící o rasové nespravedlnosti na segregovaném americkém Jihu 60. let minulého století. Režisér filmu Peter Farrelly v děkovné řeči uvedl, že příběh o černošském pianistovi a jeho bílém šoférovi natočil, "abych ukázal, že se můžeme mít rádi navzdory tomu, co nás odlišuje".

Podle serveru Variety.com ale ne všichni černošští filmaři byli s úspěchem Zelené knihy spokojeni. Režisér Jordan Peele prý Zelené knize ostentantivně nezatleskal, a filmař Spike Lee se dokonce pokusil na protest odejít ze sálu. Oběma může vadit, že vyznění Zelené knihy podporuje mýtus o tom, že černým mohou pomoct zase jen běloši, naznačuje Variety.

Spike Lee byl na údajný odchod ze sálu dotázán na následné tiskové konferenci, pouze se ale zasmál a neodpověděl.

Zelená kniha si odnesla tři Oscary stejně jako Roma, černobílý film mluvený směsí španělštiny a lokálního indiánského nářečí, jehož protagonistkou je služebná.

Dále na nejprestiženější hollywoodské sošky dosáhly superhrdinský film Black Panther, který společnost Marvel natočila takřka výhradně s černošským obsazením, nebo právě snímek Spikea Leeho nazvaný BlacKkKlansman. Ten vypráví o černošském detektivovi, jenž se infiltruje do Ku-klux-klanu.

"Je přelomové, že Oscara dostane jakýkoliv film s rasovou tematikou," poznamenává teď v zákulisí Oscarů Afroameričan Kevin Willmott, který je jedním z oceněných autorů scénáře BlacKkKlansmana. "Když jsem v oboru začínal, bylo to opravdu špatné. Od té doby jsme se hodně posunuli," dodává.

Mahershala Ali, který ztvárnil důležitou roli v Zelené knize, se stal jedním ze dvou černošských herců, kteří dnes dostali Oscara za výkon ve vedlejší roli. Ten druhý putuje k Regině Kingové, představitelce starostlivé matky ve snímku If Beale Street Could Talk.

Rami Malek, jehož rodiče emigrovali z Egypta do USA, převzal Oscara za herecký výkon v hlavní roli za svou proměnu ve zpěváka Freddieho Mercuryho pro snímek Bohemian Rhapsody.

Po skončení galavečera teď Malek konstatuje, že když v Hollywoodu začínal, nevěřil v úspěch právě kvůli svému původu. "Nikdy jsem v hlavní roli neviděl nikoho, kdo by vypadal jako já," říká Malek.

Bohemian Rhapsody získal tři Oscary. Rami Malek podal nejlepší mužský herecký výkon | Video: Reuters

Spike Lee, oceňovaný černošský režisér, dnes za scénář k filmu BlacKkKlansman získal svého prvního Oscara. Po třiceti letech tak dokázal, co se mu nepodařilo roku 1989, kdy na Oscarech slavně neuspěl se snímkem Jednej správně.

Režisér míní, že ani dnes by žádného Oscara nedostal, nebýt kampaně vedené v letech 2015 a 2016 na sociálních sítích pod hashtagem #OscarSoWhite.

Stejně tak Lee zdůrazňuje, nakolik Akademii filmového umění a věd proměnila její nedávná prezidentka Cheryl Boone Isaacsová, která se v reakci na tuto kritiku rozhodla diverzifikovat členy - jinými slovy do akademie začala zvát výrazně víc lidí různé barvy pleti nebo původu.

Filmový server TheWrap.com vypočítal, že do akademie roku 2016 vstoupilo 683 nových členů, následující rok 774 a vloni dalších 928 lidí. "Třetím rokem po sobě se akademie záměrně snaží přivést do svých řad více žen a lidí jiné než bílé barvy pleti," napsal server, podle něhož akademie v uplynulých dvou letech nabídla členství 1400 lidem, z čehož 42 procent tvořily ženy a 35 procent tvořili lidé jiné než bílé barvy pleti.

Dnes už bývalá prezidentka akademie Isaacsová slíbila, že do roku 2020 mezi akademiky zdvojnásobí počet žen a lidí jiné než bílé barvy pleti.

Snímek z Black Panthera.
Snímek z Black Panthera. | Foto: ČTK/AP

"Isaacsová ji otevřela, aby akademie víc připomínala dnešní Ameriku," shrnuje režisér Spike Lee a upozorňuje na další dnešní úspěchy Afroameričanů - Oscary získaly návrhářka kostýmů Ruth E. Carterová a produkční designérka Hannah Beachlerová, obě za práci na Black Pantherovi, obě jako první Afroameričanky ve svých oborech.

"O tom, že vyhraji, jsem snila a modlila jsem se za to," říká Carterová, která začínala právě u Spikea Leeho prací na jeho filmu Blázinec ve škole z roku 1988.

Obě ženy prohlásily, že do filmu Black Panther chtěly vnést trochu z hrdosti, kterou cítí ke svým africkým kořenům. "Marvel možná vytvořil svého prvního superhrdinu, ale my jsme z něj udělaly afrického krále," dodává za obě oceněné Carterová.

Mezi černošské úspěchy na Oscarech se počítá také soška pro nejlepší animovaný film Spider-Man: Paralelní světy, k jehož autorům patří Afroameričan Peter Ramsey. Známým komiksovým hrdinou Spider-Manem je v tomto filmu postava jménem Miles Morales, portorikánský hoch snědé pleti, který vyrůstá v newyorském Brooklynu.

"Spider-Manovu masku může nasadit každý. Každý má tu sílu a každého je potřeba, to jsme se snažili tím filmem říct," vysvětluje Ramsey a zdůrazňuje, že v Paralelních světech poprvé vystupuje jiný než bělošský Spider-Man.

Snímek ze Spider-Mana: Paralelních světů.
Snímek ze Spider-Mana: Paralelních světů. | Foto: Falcon

Mexičan Alfonso Cuarón, který si s filmem Roma odnáší sošky za režii, kameru a nejlepší cizojazyčný snímek, akademii děkuje za to, že ocenila snímek s "protagonistkou, jaká ve filmech historicky vzato bývala odsunutá dozadu".

Teď, kdy Oscary skončily, ale Cuarón dodává, že akademie má ještě spoustu práce před sebou. Ve filmech jsou "stále velmi špatně" zastoupeni Hispánci žijící v USA, vysvětluje režisér.

Také oceněná herečka Regina Kingová po skončení ceremoniálu řekla, že Hollywood se sice snaží čím dál víc reflektovat své okolí, "ale ještě nejsme tam, kde bychom být potřebovali".

Pro Afroameričany byly dosud nejúspěšnějšími Oscary ty z roku 2017, kdy uspěli herečka Viola Davisová za snímek Ploty a herec Mahershala Ali za film Moonlight. Oceněn byl dokument režiséra Ezry Edelmana o O. J. Simpsonovi a sošku za scénář Moonlightu získali Afroameričani Barry Jenkins a Tarell Alvin McCraney.

Podívejte se, jak Oscara pro nejlepší film získala Zelená kniha

Oscara pro nejlepší film získala Zelená kniha režiséra Petera Farrellyho. | Video: Reuters
 

Právě se děje

Další zprávy