Udílení Českých lvů: Vyhrál Zátopek, nejlepšími herci jsou Gajdošíková a Neužil

Přenos skončil
V pražském Rudolfinu byly v sobotu večer rozdány ceny Český lev. Filmem roku se stal Zátopek, jeho tvůrce David Ondříček získal také sošku za režii. Nejlepší herecké výkony odvedli v hlavních rolích Pavla Gajdošíková a Václav Neužil, ve vedlejších pak Oldřich Kaiser a Antonie Formanová. K divákům promluvil Jevhen Perebyjnis, velvyslanec Ukrajiny. Na její pomoc se vybralo 5,6 milionu korun.
Režisér David Ondříček a producent Kryštof Mucha, autoři Zátopka.
Režisér David Ondříček a producent Kryštof Mucha, autoři Zátopka. | Foto: ČTK
Přenos skončil
23:07

Většinu oceněných filmů si lze za 59 korun přehrát na platformě Dafilms.cz, kde jsou dostupné dokument Jednotka intenzivního života i hrané snímky Chyby, Okupace, Muž se zaječíma ušima nebo krátké Milý tati. Všechny čtyři díly Boženy i deset epizod Ochránce jsou pak k vidění na webu České televize.

Děkujeme za pozornost.

22:38

Na závěr ještě přehled vítězů Českých lvů 2022.

Celovečerní hraný film
Zátopek - producenti Kryštof Mucha, David Ondříček

Dokumentární film
Jednotka intenzivního života - režie Adéla Komrzý - producentka Pavla Janoušková Kubečková

Režie
Zátopek - David Ondříček

Herečka v hlavní roli
Chyby - Pavla Gajdošíková

Herec v hlavní roli
Zátopek - Václav Neužil

Herečka ve vedlejší roli
Okupace - Antonie Formanová

Herec ve vedlejší roli
Muž se zaječíma ušima - Oldřich Kaiser

Scénář
Okupace - Marek Šindelka, Vojtěch Mašek

Kamera
Zátopek - Štěpán Kučera

Střih
Zátopek - Jarosław Kamiński

Zvuk
Zátopek - Pavel Rejholec, Jakub Čech

Hudba
Okupace - La Petite Sonja, Hank J. Manchini

Scénografie
Zátopek - Jan Vlasák

Kostýmy
Božena - Katarína Štrbová Bieliková

Masky
Zátopek - Jana Dopitová

Televizní film nebo minisérie
Božena - hlavní producent Michal Reitler - hlavní tvůrce Lenka Wimmerová

Televizní seriál
Ochránce - hlavní producent Michal Reitler - hlavní tvůrci Tereza Kopáčová, Tomáš Feřtek, Matěj Podzimek

Animovaný film
Myši patří do nebe - režie Denisa Grimmová, Jan Bubeníček - producenti Vladimír Lhoták, Alexandre Charlet - výtvarníci Denisa Grimmová, Jan Bubeníček, Jan Kurka

Krátký film
Milý tati - režie Diana Cam Van Nguyen - producentka Karolína Davidová

Cena Magnesia za studentský film - nestatutární cena
Milý tati - režie Diana Cam Van Nguyen

Filmový plakát - nestatutární cena
Zátopek - Aleš Najbrt, Jakub Spurný, Julie Vrabelová

Cena filmových fanoušků - nestatutární cena
Zátopek - David Ondříček

22:36

Životopisný film Zátopek se vrací ke stěžejním okamžikům sportovního i soukromého života atleta a olympionika Emila Zátopka. "Ondříček natočil zdařilé sportovní drama, jež dovede uhranout na běžecké dráze i ochozech stadionů. A navrch je silné ve vykreslení sinusoid manželského soužití," napsalo o něm Aktuálně.cz.

22:30

A tím je sobotní ceremoniál u konce. Moderátor Jiří Havelka se loučí citací bývalého prezidenta Václava Havla: "Svět je ztracen jen do té míry, do jaké je sám ztracen."

22:29

Je hotovo, nejlepším filmem uplynulého roku se stal životopisný Zátopek, jejž natočil David Ondříček. Produkoval jej Kryštof Mucha. Ten děkuje kolegům i rodině. "Chtěl bych poděkovat třem lidem, kteří už mezi námi nejsou, ale bez kterých by Zátopek nebyl. Je to Karel Engel, velký kamarád Dany Zátopkové a filmový kaskadér, v Amadeovi nosí takovou tu hlavu koně. Zároveň to byl neporazitelný zápasník. Ten nás uvedl k Daně a pomohl nám, aby film vůbec vznikl," zmiňuje Ondříček muže, který zemřel před čtyřmi roky.

"Děkuji také Daně Zátopkové, která přesto, jaký měla těžký život a přes všechno, co se o nich napsalo, nám dala povolení a ve filmu si chtěla zahrát, což se tedy nestalo. A děkuji také své mamince. Bůh ochraňuj Ukrajinu," dodává David Ondříček.

22:25

Poslední sošku pro nejlepší film přichází předat režisér Václav Marhoul. Má ukrajinskou placku na klopě. "Nabarvené ptáče jsem točil na Ukrajině, strávili jsme tam bezmála dva měsíce a všichni tu víme, že lidská tragédie je nejhorší, když to není číslo nebo anonymní tvář. Každé ráno se probouzím a myslím na náš štáb, všechny ty lidi, které jsem tam potkal a kteří jsou teď na frontě. Pokud tam nemáme osobní známé, zkusme se vcítit, jako bychom je tam měli, a snad to bude posilovat naše srdce a empatie. Doufám, že jsou naživu, protože vím, že někteří v tuto chvíli bojují proti ruským okupantům," říká Marhoul.

Režisér Václav Marhoul.
Režisér Václav Marhoul. | Foto: ČTK
22:23

Ceremoniál se chýlí ke konci. V jeho průběhu se podařilo vybrat 5,6 milionu korun na pomoc Ukrajině, oznamuje moderátor Jiří Havelka.

22:22

Nejlepším dokumentárním filmem je Jednotka intenzivního života, kterou o průkopnících české nemocniční paliativní péče natočila Adéla Komrzý. Děkuje protagonistům, ti sedí v hledišti. "Chtěla bych poděkovat všem pacientům i jejich rodinám, kteří se s odvahou zúčastnili natáčení a díky nimž se teď může dál šířit zpráva o paliativní péči," říká. "Když jsme s filmem cestovali po celé České republice, potkali jsme hodně zdravotníků a lékařů, kteří nerezignovali na humanitu. Byla bych ráda, kdybychom i my dál všichni nerezignovali na tutéž hodnotu," dodává Adéla Komrzý.

Vlevo je dokumentaristka Adéla Komrzý.
Vlevo je dokumentaristka Adéla Komrzý. | Foto: ČTK
22:18

Další úspěch pro Zátopka, cenu za režii, získává David Ondříček. "Je to hrozně krásný večer. Děkuji především akademii, hrozně si toho vážím od kolegů filmařů, a děkuji do nebe mému tatínkovi, který mě navedl na tuto cestu, a tím pádem mohu být jeden z vás," říká syn kameramana Miroslava Ondříčka, který patřil k protagonistům československé nové vlny a zemřel v roce 2015.

Dále děkuje kolegům. "Tenhle rok byl velice silný, vzniklo okolo osmdesáti filmů a některé byly neprávem zapomenuty. Byl bych rád, kdyby diváci nezanevřeli na kina, chodili do nich a dívali se na filmy společně na velkém plátně s úžasným zvukem. Myslím, že tahle krásná věc je za poslední roky trochu v ohrožení. Byl bych rád, kdybyste dále chodili," apeluje David Ondříček.

Režisér David Ondříček.
Režisér David Ondříček. | Foto: ČTK
22:13

Nejlepším televizním filmem nebo minisérií se stává Božena. Poděkování od její tvůrkyně Lenky Wimmerové čte herečka Anna Geislerová, představitelka hlavní role spisovatelky Boženy Němcové. "Tenhle lev je vás všech, protože parafrází klasika: žádný režisér není ostrov sám pro sebe. A na závěr a ze všeho nejvíc děkuji Barboře, Boženě Němcové, to je nezdolná síla a schopnost tvořit. I když je všechno našišato, je mi obrovskou inspirací," vzkazuje Wimmerová.

Hlavní producent Michal Reitler děkuje koncesionářům České televize. "Bez nich bychom Boženu nemohli natočit, neměli bychom na ni podmínky a těžko bychom sbírali odvahu na takto náročný projekt. Božena není jen historická osobnost, ale životní postoj, je to odhodlání jít si za svým nezlomně v duchu 'kolikrát mě porazí, tolikrát vstanu'," říká Reitler.

22:09

Českého lva za mimořádný přínos české kinematografie získává dvaaosmdesátiletý zvukový režisér Ivo Špalj. Podílel se na seriálech jako Pat a Mat, filmech Morgiana, Kolja či Šakalí léta, třikrát získal sošku za zvuk.

"V roce 1963 jsem se prvně posadil za míchací stůl a sedím tam dodneška. Moje žena často říká, že si celý život vlastně hraji, tak jí děkuji, že mě nechala si celý život hrát," říká Špalj. "Před dvěma roky jsem prakticky tutéž cenu předával Jaromíru Kallistovi a přišla pandemie. Dnes ji já dostávám od něj a máme tady válku. Co k tomu říct? Zažil jsem druhou světovou válku, zažil jsem únor 1948, zažil jsem ruskou okupaci, takže dobře vím, co je svoboda. Ani ve snu jsem si neuměl představit, že po revoluci v devětaosmdesátém roce by mohlo nastat to, že by byla ohrožena budoucnost mých dětí a vnuků," říká. Prozrazuje, že v dubnu bude míchat dva nové celovečerní filmy Jana Švankmajera, což sál oceňuje potleskem.

Českého lva za mimořádný přínos české kinematografie získává dvaaosmdesátiletý zvukový režisér Ivo Špalj.
Českého lva za mimořádný přínos české kinematografie získává dvaaosmdesátiletý zvukový režisér Ivo Špalj. | Foto: ČTK
21:56

Nejlepším hercem v hlavní roli byl právě vyhlášen Václav Neužil, představitel Emila Zátopka.

"Jsem moc rád, že je to zrovna za Emila, postavu, které jsem byl tak nablízko několik let, až se snad povedlo i to, že ty dvě hodiny v kině jste mu byli nablízko také vy," říká a vyzdvihuje přínos režiséra Davida Ondříčka. "Otevřel jsi ve mně dveře, které jsem ani nevěděl, že ve mně jsou," dodává.

Nejlepším hercem v hlavní roli se stal Václav Neužil, představitel Emila Zátopka.
Nejlepším hercem v hlavní roli se stal Václav Neužil, představitel Emila Zátopka. | Foto: ČTK
21:54

Nejlepší herečkou v hlavní roli je Pavla Gajdošíková. Ve filmu Chyby ztvárnila dívku, která má za sebou choulostivou minulost. "Děkuji všem, kteří hlasovali nejen pro mě. Samozřejmě chci poděkovat své rodině, která se dívá a jakž takž mě vychovala, chci poděkovat svému partnerovi, který mě podporuje a dělá vše pro to, abych se ráno vždy ještě nějak nadechla, a především chci poděkovat celému štábu," říká a vyjmenovává kolegy včetně Jana Jankovského, představitele druhé hlavní role. "Nedokážu si představit, že bych tento film točila s někým jiným," dodává a zmiňuje také režiséra Jana Prušinovského. "Jsem hrdá na český národ, že krásně pomáhá, pomáhejme dále," loučí se.

Nejlepší herečka v hlavní roli Pavla Gajdošíková.
Nejlepší herečka v hlavní roli Pavla Gajdošíková. | Foto: ČTK
21:48

Nejlepším animovaným filmem se stávají Myši patří do nebe, které režírovali Denisa Grimmová s Janem Bubeníčkem. Na jeviště přichází početná delegace.

"Tenhle večer je pro mě trochu těžký. Před 14 dny bych výskala radostí, ale dnes mi to nejde," říká Grimmová. Je hrdá na to, že se o českém animovaném filmu ve světě mluví. Děkuje manželovi i dětem. "Ten film je sice pro děti, ale o tématech, která trápí i nás dospělé. O to víc nás možná trápí teď. Je to film o zvířátkách, kde hlavní hrdinové jsou dvě mláďata, jež celý život prožila ve strachu. Když umřou a dostanou se do nebe, ta zvířata se tam setkají. A teprve když se začnou bát jeden o druhého, překonají všechny strachy, které je před tím trápily. Chci strašně poděkovat všem, kteří dnes pomáhají, protože to je velká zpráva. Jestli to všechno dobře dopadne, je to úžasná zpráva pro celý svět. To, co se teď děje, to zapojení lidí a vzájemná solidarita a překonání strachu, který máme všichni, je strašně moc. A ty dvě zvířata na konci vyhrají nad tím zlým lišákem, který je celý život sužoval. Věřím, že díky tomu spojení také všichni vyhrajeme nad tím zlým lišákem," loučí se Denisa Grimmová.

Nejlepším animovaným filmem se stávají Myši patří do nebe, které režírovali Denisa Grimmová (v popředí) s Janem Bubeníčkem.
Nejlepším animovaným filmem se stávají Myši patří do nebe, které režírovali Denisa Grimmová (v popředí) s Janem Bubeníčkem. | Foto: ČTK
21:36

"Dobro rovná se dobro, zůstaňme spojeni v dobru," vyzvala teď diváky herečka Jitka Čvančarová. Vzápětí vyhlašuje cenu za scénář, získávají ji Marek Šindelka a Vojtěch Mašek, autoři Okupace.

"Když jsme ten scénář psali, měl jsem dojem, že mu dnes už nikdo nemůže rozumět, už ten název: Okupace. Já si skoro přeji, aby tomu filmu nikdo nerozuměl a abychom za něj nemuseli dostávat ceny, aby proboha ten psychopat, který sedí v ruském Kremlu, nedělal to, co dělá. Abychom zase normálně žili," říká Šindelka. "Sláva Ukrajině a Putin ať skončí někde v Haagu," dodává.

Jeho kolega Vojtěch Mašek zmiňuje šedesátiletého herce Alexeje Gorbunova, představitele ruského vojáka v Okupaci, který se však narodil v ukrajinské metropoli. "Podle poslední zprávy je v Kyjevě a snad žije," doplňuje Vojtěch Mašek.

Českého lva za scénář získávají Marek Šindelka a Vojtěch Mašek, autoři Okupace.
Českého lva za scénář získávají Marek Šindelka a Vojtěch Mašek, autoři Okupace. | Foto: ČTK
21:30

Diana Cam Van Nguyen si ze sobotního večera odnáší hned dva České lvy za snímek Milý tati, právě získala i toho pro nejlepší krátký film. Sošku přebírá s producentkou Karolínou Davidovou. "Diana v tom filmu ukazuje, že rodiče a děti si nemusí rozumět, ale mohou se mít rádi," míní Davidová.

"Dnes jsem tátovi napsala, ať se dívá, tak strašně doufám, že se dívá a že je na mě pyšný," dodává Diana Cam Van Nguyen.

21:27

Herec Pavel Liška na jevišti právě posílá DMS na podporu Ukrajině, aby motivoval diváky. "Teď jsem ji poslal," hlásí. Moderátor Jiří Havelka se přidává.

21:24

V této části večera už Zátopek jasně dominuje. Sošku si právě odnáší jeho kameraman Štěpán Kučera. "Dobrý večer, teď jsem všechno zapomněl," směje se a začíná děkovat. Vyzdvihuje postprodukční studio PFX specializující se na triky a animaci. Také Kučera vyjadřuje podporu Ukrajině.

Českého lva za kameru obdržel Štěpán Kučera díky Zátopkovi.
Českého lva za kameru obdržel Štěpán Kučera díky Zátopkovi. | Foto: ČTK
21:21

Další úspěch pro Zátopka, Českého lva za zvuk získávají Pavel Rejholec a Jakub Čech. "Zejména děkuji kostýmní složce, která nám trpělivě zašívala mikrofony do kostýmů," zmiňuje Čech. "Samozřejmě děkujeme akademii i Davidovi Ondříčkovi, děkuji celému štábu a jako poněkolikáté, když už tady stojím, vždy musím zdůraznit, že je to práce celého týmu. Film tak velký jako Zátopek by bez velkého týmu nešel udělat," dodává Pavel Rejholec.

Českého lva za zvuk získávají Jakub Čech (vlevo) a Pavel Rejholec.
Českého lva za zvuk získávají Jakub Čech (vlevo) a Pavel Rejholec. | Foto: ČTK
21:17

Také herečka Eva Holubová teď vyjadřuje podporu napadenému evropskému státu. "Slava Ukrajini! Herojam slava!" cituje ukrajinský národní pozdrav.

Pak již vyhlašuje Českého lva za nejlepší střih, toho získává Jarosław Kamiński za práci na Zátopkovi. Pro rodáka z polské Lodže je to velká čest. "Bylo to velké, příjemné dobrodružství," shrnuje a děkuje svým učitelům včetně devětasedmdesátiletého českého střihače Aloise Fišárka.

Foto: ČTK
21:10

Nestatutární cenu Magnesia za studentský film získává Diana Cam Van Nguyen, autorka snímku Milý tati. Oznamuje, že finanční obnos spojený se soškou věnuje Člověku v tísni.

Nestatutární cenu Magnesia za studentský film získává Diana Cam Van Nguyen, autorka snímku Milý tati.
Nestatutární cenu Magnesia za studentský film získává Diana Cam Van Nguyen, autorka snímku Milý tati. | Foto: ČTK
21:09

Hovoří devětadvacetiletá herečka Elizaveta Maximová, která je původem z ruské republiky Tatarstánu, avšak odmalička žije v Praze. "Všem pocitům posledních dní dominuje obrovská bolest, o jejíž hloubce jsem nikdy před tím neměla představu. Není tajemstvím, že v České republice žiji odmalička, mám ve své krvi mnoho různých národností i kultur, ale především ruské a ukrajinské kořeny, a proto je pro mě současná situace zdrcující. Moje srdce je dnes s Ukrajinou, s Ukrajinci, kteří hrdě a hrdinně brání svoji zem. S mojí rodinou a přáteli, kteří žijí v neustálém ohrožení a kteří nechtějí či nemohou odjet," říká.

"Moje srdce je dnes i s mými blízkými žijícími v Rusku, s mými prarodiči, kteří po večerech v kuchyni poslouchali Echo Moskvy, které je od včerejška oficiálně zakázáno," zmiňuje liberální rozhlasovou stanici, jež tento týden přestala vysílat kvůli novým ruským zákonům. "Moje srdce je s mým mladším bratrem, který byl zatčen na mírových protestech proti vládě v Moskvě. S ruskými občany, kteří jsou proti diktátorskému režimu a proti této válce. Vím, že takových je opravdu hodně. Nemohla jsem dnes mlčet a svoji promluvou chci podpořit Ukrajince i Rusy, kteří chtějí mír," uzavírá Elizaveta Maximová.

Herečka Elizaveta Maximová.
Herečka Elizaveta Maximová. | Foto: ČTK
21:03

Nejlepší hudbu vytvořili La Petite Sonja a Hank J. Manchini pro Okupaci. Členové kapely Kill The Dandies teď děkují na jevišti. "Děkujeme režisérovi Michalovi Nohejlovi, že jsme měli tu možnost. Také děkujeme kapelám, jejichž songy jsme zčásti použili," vyjmenovává některé z nich La Petite Sonja, vlastním jménem Sonja Kröhn. "Chtěla jsem také poprosit všechny ruské občany, aby sebrali rozum, sílu a odvahu a už s tím něco udělali," loučí se.

"Věřte mi, že někteří ruští občané dělají, co mohou," ujišťuje moderátor Jiří Havelka.

Nejlepší hudbu vytvořili La Petite Sonja a Hank J. Manchini pro Okupaci.
Nejlepší hudbu vytvořili La Petite Sonja a Hank J. Manchini pro Okupaci. | Foto: ČTK
20:57

Nejlepším televizním seriálem je Ochránce, za nímž stojí Michal Reitler, Tereza Kopáčová, Tomáš Feřtek a Matěj Podzimek. Na jeviště přicházejí všichni čtyři.

"Když jsme nabízeli České televizi seriál o úředníkovi, který vyšetřuje přestupky na středních školách, nevypadalo to jako úplně sexy námět. Když jsme pak točili něco o tom, jak to mají učitelé složité a jak dilematické situace řeší, netušili jsme, že další dva roky nám ukážou, nakolik je škola důležitý moment v našich životech," říká Tomáš Feřtek. "Dnes k těm milionům dětí, které chodí do českých škol, pomalu přibývají další z Ukrajiny. Každý někdy potřebuje zastání, pamatujme na to," apeluje Feřtek.

Nejlepším seriálem se stal Ochránce, s mikrofonem hovoří jeden z jeho tvůrců Tomáš Feřtek.
Nejlepším seriálem se stal Ochránce, s mikrofonem hovoří jeden z jeho tvůrců Tomáš Feřtek. | Foto: ČTK
20:53

Druhá soška pro Zátopka, nejlepší masky vytvořila Jana Dopitová. Nejraději by poděkovala všem sedmdesáti kolegům, to ale nestihne. "Mě stresuje ta minuta," směje se a vyjmenovává co nejvíc spolupracovníků. "Všem těm sedmdesáti lidem, kteří tam byli, děkuji," uzavírá s úsměvem.

Nejlepší masky vytvořila Jana Dopitová pro Zátopka.
Nejlepší masky vytvořila Jana Dopitová pro Zátopka. | Foto: ČTK
20:48

Kapela Blue Shadows právě na jevišti hraje instrumentální verzi písně Jednou tě potkám od Vladimíra Mišíka, kterou s ním natočila. Projekce mezitím připomíná umělecké osobnosti, které v uplynulém roce zemřely. Namátkou to jsou herci Viktor Vrabec, Jiří Plachý a Libuše Šafránková, skladatel Miro Žbirka, spisovatel Jan Vodňanský, scenárista Roman Ráž, fotograf Pavel Dias, režisér Dušan Klein, hudebník Radek Pobořil, básník Karel Šiktanc nebo zpěvačka Hana Hegerová.

20:45

První úspěch favorizovaného filmu Zátopek. Českého lva za scénografii obdržel Jan Vlasák.

"Děkuji akademii, Davidu Ondříčkovi a Kryštofu Muchovi, protože oni ten projekt přivedli na svět. Zátopek je jeden z řady filmů, na kterých jsem měl to štěstí spolupracovat, mezi ně patřily Nabarvené ptáče, Ve stínu, Tobruk či Tmavomodrý svět. Všechny ty filmy měly jednu základní myšlenku: připomínat nám, jakou cenu má svoboda. Bohužel tak trochu ztrácíme paměť," řekl Vlasák a sklidil mohutný potlesk.

Scénograf Jan Vlasák.
Scénograf Jan Vlasák. | Foto: ČTK
20:42

Českého lva za nejlepší kostýmy získává návrhářka Katarína Štrbová Bieliková, která se podílela na minisérii o spisovatelce Boženě Němcové. Děkuje akademii i kolegům. Sedmapadesátiletá Štrbová Bieliková už sošku před pěti lety obdržela za film Masaryk.

Kostýmní návrhářka Katarína Štrbová Bieliková.
Kostýmní návrhářka Katarína Štrbová Bieliková. | Foto: ČTK
20:36

Nejlepší herečkou ve vedlejší roli se stala Antonie Formanová, hvězda filmu Okupace. Na jeviště přichází v modrých šatech se žlutou rouškou, tedy v ukrajinských barvách.

"Děkuji, nevím, jak se cítit. Upřímně jsem si trochu přála sem nejít, protože jsem se bála, a má to myslím hodně z nás, hodně tu dobu prožívám. Sladila jsem si outfit," ukazuje šaty. Zmiňuje, že u moderátora Havelky píše diplomovou práci, děkuje kolegům ze štábu i svému matematikáři z gymnázia. "Děkuji, že jste u toho byli a že jsem u toho mohla být, rodině, která mě teď sleduje. Tatínek říkal, že na lva máme zahradu, tak nám tam teď bude běhat," dodává Antonie Formanová.

Nejlepší herečka ve vedlejší roli Antonie Formanová.
Nejlepší herečka ve vedlejší roli Antonie Formanová. | Foto: ČTK
20:32

Je tu první soška večera, nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli odvedl Oldřich Kaiser ve filmu Muž se zaječíma ušima. Kaiser se galavečera nezúčastnil, sošku za něj přebírá moderátor Havelka.

Snímek z předávání Českých lvů.
Snímek z předávání Českých lvů. | Foto: ČTK
20:25

K divákům hovoří ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis.

"Říká se, že umění a sport jsou mimo politiku. Já myslím, že dnes už to neplatí, protože poté, co Rusko začalo válku proti Ukrajině, už jste buď na straně dobra, nebo na straně zla. Není to jen Putin, kdo začal tu válku. Bohužel velká část ruského národa to buď podporuje, nebo mlčí. Víme, že nejhorší věci na světě se dějí kvůli lhostejnosti, ale velká část Rusů vřele podporuje tuto válku a jsou mezi nimi bohužel i umělci a zástupci ruské kinematografie, zejména Nikita Michalkov, který je jedním z nejbližších kompliců Vladimira Putina a krev ukrajinských dětí je i na jeho rukách," říká Perebyjnis v narážce na šestasedmdesátiletého režiséra filmů Unaveni sluncem nebo Lazebník sibiřský.

"Proto jsem vás chtěl všechny požádat o jednu věc: abyste přerušili všechny vztahy se zástupci ruské kinematografie, abyste je vyloučili z českých festivalů. Tento krok přispěje v Rusku k tomu, aby se tamní společnost uzdravila. A my Ukrajinci budeme zatím bojovat a určitě zvítězíme," dodává velvyslanec Perebyjnis.

20:20

Jako první na jeviště opět za potlesku vestoje přicházejí ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis a Jan Pergler, člen správní rady neziskové organizace Člověk v tísni.

Pergler děkuje divákům, firmám i občanům za to, jak pomáhají Ukrajině. "Neposíláte tam jenom peníze nebo tuny humanitární pomoci, posíláte části svých srdcí, obrovskou dávku solidarity a lidství," děkuje a připomíná, že na kontu Člověka v tísni se k dnešnímu dni sešlo přes 1,1 miliardy korun na pomoc obětem ruské agrese. "Válka na Ukrajině bude dlouhá. Zůstaňme s Ukrajinou, potřebuje nás a dlouho nás potřebovat bude," dodává.

20:16

Všichni diváci v sále mají respirátory.

"Dámy a pánové, dobrý večer. Jak jste mohli vidět, Václav Kopta se mě snažil připravit na všechno," zdraví je moderátor Havelka a hned mluví o válce na Ukrajině. "Už více jak týden bojuje proti ruské agresi a umírají tam nejen vojáci, ale také učitelé, právníci, lékaři, sportovci a také filmaři. Vzdejme jim nyní hold potleskem," apeluje Havelka. Sál tleská vestoje.

20:12

Ceremoniál jako vždy začíná předtočenou scénou. Moderátor Jiří Havelka v ní přijímá rady od svého předchůdce Václava Kopty. "Když se nikdo v sále nezasměje více než dvě vteřiny tvému vtipu, zasměj se sám," radí mu Kopta. "Pokud ti tam bude cenu předávat nějaká pěkná mladá holka, žádné komplimenty," dodává.

"Ten poslední ročník byl k nepřežití. Sám v Rudolfinu. Já jsem šťastný, že do toho baráku už nemusím strčit nos," říká Kopta v narážce na loňské udílení, které se kvůli pandemii konalo bez diváků.

20:05

Galavečer se po dvou letech pandemie opět vrací k tradičnímu formátu s diváky v sále. Stejný jako dřív ale nebude, neboť se koná v době ruské invaze na Ukrajinu. Kvůli ní byl zrušen červený koberec i afterparty.

"Rozhodli jsme se neuskutečnit společenskou část večera a uspořené finance věnovat těm, kteří je v tuto chvíli nejvíce potřebují," říká Ivo Mathé, prezident pořádající České filmové a televizní akademie. Přispět mohou také diváci, a to na konto organizace Člověk v tísni prostřednictvím dárcovských DMS.

Někteří účastníci dnešního večera jako herečka Jana Plodková nebo producenti Pavel Strnad a Martin Vandas podepsali výzvu Evropské filmové akademie k zastavení bojů. Ukrajina bude patrně dominovat i projevům na jevišti.

Ukrajinská vlajka na budově Rudolfina.
Ukrajinská vlajka na budově Rudolfina. | Foto: ČTK
20:01

Vybrané nominované filmy lze vidět online na platformě Dafilms.cz, kde jsou například snímky Okupace, Atlas ptáků, Muž se zaječíma ušima, Chyby nebo animované Moje slunce Mad dostupné za 59 korun.

19:57

Jednotlivé sošky přijdou předat herci Jana Plodková, Dagmar Havlová, Jiří Lábus, Ivan Trojan či Boleslav a Vladimír Polívkovi, dorazí také režisér Václav Marhoul.

19:54

První hosté se v Rudolfinu objevili po sedmé večerní. Na snímku vlevo je zpěvačka Olga Lounová.

Na snímku vlevo je zpěvačka Olga Lounová.
Na snímku vlevo je zpěvačka Olga Lounová. | Foto: ČTK
19:50

Sázkaři přisuzují nejvyšší šanci Zátopkovi a jeho představiteli Václavu Neužilovi, favoritkou mezi herečkami je Pavla Gajdošíková ze snímku Chyby, napsal server IDnes.cz s odvoláním na sázkovou kancelář Chance.

19:47

Nejvíc nominací, shodně 13, mohou proměnit debut režiséra Michala Nohejla nazvaný Okupace a životopisné drama o českém atletovi Zátopek od Davida Ondříčka. Okupace již minulý měsíc uspěla na alternativních Cenách české filmové kritiky.

19:44

Galavečer ponese rukopis scenáristy Petra Kolečka a režiséra Michaela Čecha, o hudební doprovod se postará kapela Blue Shadows v čele se skladatelem a právníkem Petrem Ostrouchovem.

Logo Českého lva před budovou Rudolfina.
Logo Českého lva před budovou Rudolfina. | Foto: ČTK
19:41

Vážení čtenáři, vítejte u přenosu z udílení cen Český lev. Ceremoniál v pražském Rudolfinu začne několik minut po osmé večerní, moderuje ho režisér Jiří Havelka a sledovat jej lze na ČT1.

Kultura ČTK Kultura, ČTK
5. 3. 2022 19:41
 

Právě se děje

Další zprávy