Českého lva za nejlepší film dostal Il Boemo, z herců uspěli Kern a Melíšková

Přenos skončil
Výpravný film Il Boemo o skladateli Josefu Myslivečkovi v sobotu večer dosáhl na hlavní ceny Český lev. Sošku za režii převzal Petr Václav, tu pro nejlepší snímek producent Jan Macola. Představitel hlavní role Vojtěch Dyk však neuspěl, místo něj se raduje Michal Kern z filmu Arvéd. Z hereček uspěla Klára Melíšková díky roli zdravotní sestry obviněné z vraždy pacientky v minisérii Podezření.
Petr Václav, režisér Il Boema.
Petr Václav, režisér Il Boema. | Foto: ČTK
Přenos skončil
23:02

A to je vše. Vážení čtenáři, děkujeme za pozornost, online přenos končí. Vítězný film Il Boemo je k vidění na Netflixu, rovněž oceněné tituly Arvéd, Buko, animovanou Zuzu v zahradách, Poslední závod či Vinland lze zhlédnout na platformě Dafilms.cz.

Účastníci galavečera opouštějí Rudolfinum.
Účastníci galavečera opouštějí Rudolfinum. | Foto: Jakub Plíhal
22:48

A tím končí i předávání Českých lvů, které se oproti plánu protáhlo o 20 minut. Touto dobou již diváci České televize měli dávno sledovat film Chyby režiséra Jana Prušinovského. "Na závěr si všichni slibme, že ani příští rok nikdo z nás neobsadí Stevena Seagala," dodává moderátor Havelka.

22:46

A je tu poslední soška, Českého lva za nejlepší film dostává Il Boemo producenta Jana Macoly. Moderátor Jiří Havelka znovu zdůrazňuje, že přenos se neuvěřitelně zpozdil, i Macola tedy musí být rychlý. "Mám obrovskou radost, tohoto ocenění si strašně vážím. Můj největší dik patří Petru Václavovi, se kterým jsme na tom filmu 12 let pracovali, děkuji za jeho talent, pracovitost a nasazení," říká. Dále vyjmenovává producenty, sponzory, dirigenta Václava Lukse s orchestrem Collegiem 1704, až se dostane ke své ženě a skladateli Josefu Myslivečkovi, o němž snímek pojednává a jehož ztvárnil Vojtěch Dyk. "Narodil se odsud 300 metrů proti proudu Vltavy a dokázal se prosadit ve světě. Děkuji moc, že nám ukázal, jak má smysl jít za svým snem, protože se může stát, že se naplní," loučí se Macola.

Českého lva za nejlepší film dostává Il Boemo producenta Jana Macoly.
Českého lva za nejlepší film dostává Il Boemo producenta Jana Macoly. | Foto: Jakub Plíhal
22:37

Nejlepší dokumentární film natočili Adéla Komrzý a Tomáš Bojar, je to Zkouška umění. "Čas prý přetéká asi o hodinu, takže v rychlosti," vypořádají se s tím skutečně vmžiku.

22:34

Blížíme se do finále. Českého lva za režii získává Petr Václav, autor Il Boema. "Děkuji moc za vaše hlasy, je to velká čest, dělá mi to velkou radost. Rád bych poděkoval hercům, jak tu stojí, Barbaře Ronchi, Vojtěchu Dykovi, samozřejmě producentovi Janu Macolovi a jeho ženě Alžbětě, večer už je dlouhý, takže už vás raději nebudu obtěžovat dalšími konsideracemi, mějte se hezky, děkuji, udělalo mi to radost a nashledanou," vyhrkne.

Českého lva za režii získává Petr Václav, autor Il Boema.
Českého lva za režii získává Petr Václav, autor Il Boema. | Foto: Jakub Plíhal
22:33

Českého lva za mimořádný přínos kinematografii získává šestaosmdesátiletý kinař a distributor Jan Jíra, který stál u zrodu Československých filmových klubů. Po roce 1989 se stal ředitelem Ústřední půjčovny filmů, v polovině 90. let inicioval vznik distribuční společnosti Cinemart. Cenu mu předal režisér Jan Svěrák, sál dlouze tleská.

"Chtěl bych poděkovat všem, kteří se radovali se mnou, když se práce dařila, stáli při mně, když bylo ouvej, a teď mi pomáhají překonat nástrahy stáří. Budu strašně rád, až můj milovaný vnouček Jonášek bude prohrabávat rodinný archiv, najde tam Českého lva a bude vědět, jak krásné řemeslo dělal jeho dědeček. Děkuji vám, vážím si vás a mám vás rád," říká.

22:23

Nejlepším hercem v hlavní roli se stává Michal Kern, představitel Arvéda. Porazil kolegy Vojtěcha Dyka i Adama Mišíka. "Od začátku večera jsem si přál popřát tomuto lvu vše nejlepší osobně a mně se to splnilo. Děkuji akademikům, že mi udělili tuto nádhernou cenu, děkuji produkční společnosti Cinémotif Films za naprostou profesionalitu, kterou snímku věnovali, režisérovi Vojtěchovi Maškovi za tuhle nádhernou roli a za to, že jsi mě tak skvěle vedl a že jsem se díky tobě mohl potkat s tolika talentovanými, inspirativními tvůrci, kterými ses obklopil. Pak děkuji svým hereckým kolegům, českým i slovenským, a zdravím mého tatínka, moji maminku tam nahoru a všechny mé divadelní souputníky, protože díky nim tu dnes večer stojím," loučí se Kern.

Českého lva pro nejlepšího herce v hlavní roli dostává Michal Kern, představitel Arvéda.
Českého lva pro nejlepšího herce v hlavní roli dostává Michal Kern, představitel Arvéda. | Foto: ČTK
22:14

Českého lva pro nejlepší herečku v hlavní roli získává Klára Melíšková, hvězda minisérie Podezření. Ztvárnila zdravotní sestru obviněnou z vraždy pacientky. "Jsem šťastná a dojatá, je to prostě fantastické. Moc děkuji vám všem, kteří jste mi dali hlas, všem, kteří jste se na Podezření nějakým způsobem podíleli, byl to zatím nejsilnější příběh v tomto rozsahu, který jsem skrze sebe nechala projít," zmiňuje a zvlášť děkuje scenáristovi Štěpánovi Hulíkovi, maskérce Evě Ungrové, kolegyni Denise Barešové, která ztvárnila její dceru Terezu, nebo režisérovi Michalu Blaškovi. "Jsem za to moc vděčná a jestli jsem na někoho zapomněla… krásný večer vám všem, jsem dojatá," pokládá mikrofon.

Českého lva pro nejlepší herečku v hlavní roli získává Klára Melíšková, hvězda minisérie Podezření.
Českého lva pro nejlepší herečku v hlavní roli získává Klára Melíšková, hvězda minisérie Podezření. | Foto: ČTK
22:12

Na pódiu je už zase Bolek Polívka. Zmiňuje, jak ho nedávno oslovil cizí muž na ulici. "Bolku, ještě hraješ?" - "Čas od času." - "Už vás hodně pomřelo, co?"

22:07

Jiří Havelka zve na pódium režiséra a zpěváka Ondřeje Havelku. Preventivně vyvrací otázky, že je to buď jeho otec, nebo s přibývajícími lety bratr. Na konci krátkého vystoupení si potykají a následně předávají Českého lva za scénář. Získávají ho Jan Poláček a Vojtěch Mašek za Arvéda.

"Byla to pro mě hrozně silná a důležitá zkušenost, původem scenáristy, spolupracovat se scenáristou, který byl tak napojený a propojený se mnou a tou látkou," zmiňuje Mašek. "Musím poděkovat všem, kteří nám věřili, že takhle podivná, trochu neuchopitelná věc může vzniknout," dodává.

Jan Poláček a Vojtěch Mašek, autoři Arvéda, získali Českého lva za scénář.
Jan Poláček a Vojtěch Mašek, autoři Arvéda, získali Českého lva za scénář. | Foto: ČTK
21:58

Halina Pawlowská přijela z knižního veletrhu a omlouvá se, že nemá lepší boty. "Jsem ráda, že reprezentuji minulé století," poznamenává. Zmiňuje, jak byla zamilovaná do spolužáků kameramanů na FAMU. "Kameramani jsou tak sexy, protože mají touhu a dychtivost v očích a tak hypnoticky se dívají a mlčí," dodává, načež předává Českého lva za kameru. Toho mohl dostat Dušan Husár za Arvéda i Banger, jenže uspěl Jan Baset Střítežský, který natočil Poslední závod.

"Jsem takový tradiční nominant, asi už to bylo za tu výdrž," vysvětluje si to. "V klidu jsem si to odseděl," zmiňuje Střítežský kolegy, kteří cenu dostávali dříve. Vyjmenovává spoustu přehlížených profesí u filmu. Děkuje rodičům, těm, co přispěli k sametové revoluci roku 1989, svým ženám a dcerám nebo režisérovi Tomáši Hodanovi. Závěrem přeje "všem živým bytostem, aby byly svobodné, měly svobodu, lásku, a hlavně mír, protože to je nejdůležitější".

21:53

Před 15 lety získala Oscara za nejlepší filmovou píseň Markéta Irglová díky hitu Falling Slowly, který zpívala s Glenem Hansardem. Teď jej s Thomem Artwayem, který se doprovází na akustickou kytaru, opakují se sestavou The Antagonists. Ceremoniál už trvá skoro dvě hodiny, stále zbývá předat sedm sošek.

Markéta Irglová s Thomem Artwayem zazpívali Falling Slowly.
Markéta Irglová s Thomem Artwayem zazpívali Falling Slowly. | Foto: ČFTA
21:50

Českého lva za střih si odnášejí Šimon Hájek a Jakub Jelínek, kteří pracovali na Bangerovi. A jsou velmi rychlí.

21:47

Veronika Žilková vyhlašuje Českého lva za nejlepší televizní seriál, kterým se staly Devadesátky režiséra Petera Bebjaka a producenta Michala Reitlera. "Na prvním místě musím poděkovat Josefu Marešovi, který to fantasticky napsal a za deset let, co píše, pozdvihl prestiž české policie, ale zároveň i žánru policejního procedurálu," zmiňuje Reitler bývalého vedoucího oddělení vražd krajského ředitelství pražské policie. "Pak mám druhou skupinku, to je vynikající dramaturg Matěj Podzimek, Tomáš Feřtek, a musím poděkovat Honzovi Malindovi, protože jsme si půjčili postavy z Případů 1. oddělení a Honza je jedním z rodičů. Děkujeme, pánové," dodává a na závěr děkuje za deset let, které strávil v České televizi. Reitler nyní pracuje pro videotéku Voyo.

Režisér Bebjak pak zdraví mimo jiné Martina Fingera, Vasila Fridricha, Kryštofa Bartoše a Ondřeje Sokola, tedy představitelům hlavních rolí. "A chci vás poprosit, aby se už nikdy nevrátila 90. léta. Hlavně v módě," dodává Bebjak a rozesmívá sál.

Producent Michal Reitler a režisér Peter Bebjak, autoři oceněného seriálu Devadesátky.
Producent Michal Reitler a režisér Peter Bebjak, autoři oceněného seriálu Devadesátky. | Foto: Jakub Plíhal
21:38

Scenárista Štěpán Hulík vyhlašuje zvláštní cenu za mimořádný přínos české kinematografii. Dostává ji dramaturgyně Marcela Pittermannová, která od 60. let pracovala na desítkách filmů včetně Pana Tau, Pánech klucích, dílech Václava Vorlíčka, ale také minisériích Hořící keř a Pustina. Včera oslavila devadesátiny. "Myslím, že v pohádkách je takový mravní kodex. I když má člověk překážky, tak že je musí se snažit překonat," zmiňuje v předtočeném klipu. "Je důležité ukázat dětem i něco, co by se jich dotklo, aby to nebylo tak, že si při tom esemeskují," dodává.

21:32

Přicházejí František Černý a Karel Holas z kapely Čechomor, kteří kdysi získali Českého lva za hudbu k Roku ďábla. Moderátor Havelka se jich ptá, jak se skládá hudba k celovečernímu filmu. Oni odpovídají jednoslovně. Měli pak další nabídky, ale už ne čas. Filmovou hudbu již nekomponují.

Českého lva za nejlepší hudbu vzápětí získávají Aid Kid neboli Ondřej Mikula a Jonatán Pastirčák alias Pjoni za práci na Arvédovi.

"Chceme hlavně poděkovat režisérovi Vojtěchovi Maškovi za to, že nám dal neuvěřitelnou kreativní svobodu," říká Aid Kid. "Rád bych poděkoval celému týmu, byla to velmi symbiotická práce, kde spolu všichni spolupracovali od začátku a to bylo velmi inspirativní," doplňuje Pjoni, který mimo jiné děkuje své manželce a čerstvě narozené dceři. "V neposlední řadě děkuji všem ukrajinským hrdinům, díky nimž tu vůbec můžeme sedět," zdůrazňuje Pjoni.

Českého lva za nejlepší hudbu získávají Aid Kid neboli Ondřej Mikula (vlevo) a Jonatán Pastirčák alias Pjoni za práci na Arvédovi.
Českého lva za nejlepší hudbu získávají Aid Kid neboli Ondřej Mikula (vlevo) a Jonatán Pastirčák alias Pjoni za práci na Arvédovi. | Foto: Jakub Plíhal
21:27

Nestatutární cenu Magnesia za nejlepší studentský film získává Martin Kuba, režisér snímku Vinland. Vystupuje v něm hodně herců z Ukrajiny, kteří budou mít z ocenění radost ve stínu toho, co se tam děje, říká. "Chtěl jsem poprosit, abychom na to nezapomínali a dál se snažili pomáhat, protože je to pořád úplně stejně potřeba jako na začátku," apeluje Kuba.

Nestatutární cenu Magnesia za nejlepší studentský film získal Martin Kuba, režisér snímku Vinland.
Nestatutární cenu Magnesia za nejlepší studentský film získal Martin Kuba, režisér snímku Vinland. | Foto: Jakub Plíhal
21:21

Herec Jiří Macháček vyhlašuje cenu pro nejlepší televizní film nebo minisérii. Tu získává Podezření režiséra Michala Blaška, psychologické drama o zdravotní sestře obviněné ze smrti pacientky.

Jako první děkuje třiatřicetiletý bratislavský rodák Blaško, zmiňuje scenáristu Štěpána Hulíka, který ho oslovil ještě na škole. "Rád bych poděkoval České televizi, která za námi stála. Bylo dopředu jasné, že tímto projektem netrhneme všechny rekordy sledovanosti, ale televizi šlo o kvalitu a to je dnes zvlášť cenné," zdůrazňuje.

Producentka Pavla Janoušková Kubečková děkuje koncesionářům České televize. "Když jsem nastoupila na FAMU, kolem mě skoro nebyly žádné producentky. Jeden pedagog nám řekl, že holky jsou dobré producentky tak do třiceti, než mají děti. Jsem hrozně ráda, že se to za těch patnáct let tak dramaticky proměnilo a já tu vidím celou generaci extrémně talentovaných producentek, které mají talent, dramaturgický cit, odvahu, vůbec se toho nebojí a já doufám, že to tady do pár let úplně ovládnou," říká Janoušková Kubečková a sklízí potlesk. "Do toho filmového průmyslu přinášejí víc než ego a soutěživost, spíš empatii, sounáležitost a spolupráci. A to my všichni ve filmovém světě potřebujeme," doplňuje.

Vlevo jsou režisér Michal Blaško a producentka Pavla Janoušková Kubečková.
Vlevo jsou režisér Michal Blaško a producentka Pavla Janoušková Kubečková. | Foto: ČTK
21:12

Moderátor připomíná kolegyně a kolegy, kteří v posledním roce zemřeli. Za doprovodu kapely The Antagonists na plátně běží fotografie a jména dirigenta Libora Peška, herečky Zuzany Burianové, herců Josefa Abrháma, Josefa Somra a Ladislava Trojana, zpěvačky Nadi Urbánkové, kritičky Evy Zaoralové nebo režisérů Marie Poledňákové, Antonína Kachlíka a Juraje Jakubiska. Potlesk je tentokrát zvlášť dlouhý.

21:07

Jiří Bartoška uděluje Českého lva za mimořádný počin v oblasti audiovize. Získávají ho Milada a Eduard Kučerovi, Alice a Petr Šikošovi plus Petra a Pavel Slámovi, kteří přispěli k digitálnímu restaurování klasických českých filmů.

21:04

Na jeviště se vrací Jiří Havelka a opravuje výslovnost jednoho ze svých předřečníků. Britský komik Ricky Gervais se čte jinak. "Ten člověk prostě není sýr," shrnuje Havelka.

20:58

Bolek Polívka zve na pódium dětskou herečku Valentýnu Bečkovou, se kterou účinkovali ve snímku Ženy v běhu. Ona v srpnu oslaví desáté narozeniny, také touží po tom, aby jednou získala Českého lva, říká. Teď ale vyhlašuje cenu za nejlepší animovaný film. Stává se jím třináctiminutová Zuza v zahradách od Lucie Sunkové a producentů Martina Vandase a Aleny Vandasové.

Režisérka a animátorka Sunková je dojatá. Děkuje akademii. Film podle ní "přináší naději, že i když je svět někdy složitý a těžký, zároveň je krásný, když se na něj podíváme dětskýma očima, což bych všem dětem přála", vzkazuje. Snímek měl vloni premiéru na německém Berlinale.

Vpravo je Lucie Sunková, která dostala Českého lva za animovanou Zuzu v zahradách.
Vpravo je Lucie Sunková, která dostala Českého lva za animovanou Zuzu v zahradách. | Foto: ČTK
20:54

Máme tu další moderátory z minulosti Českých lvů, přicházejí Pavel Liška a Bolek Polívka. Znají se pětadvacet let. "Proč mi vlastně vykáš?" ptá se ho Polívka. "Já jezdil jako kluk na Provázek, Trosečníka jsem viděl třikrát. A když jsme se seznámili, vůbec mi nešlo vám tykat. Ani jste mi to nenabídl," odpovídá Liška.

Na konci jejich výstupu je další Český lev pro Il Boemo, tentokrát za scénografii. Odnášejí si ho Irena Hradecká a Luca Servino. "Jsem hrozný trémista, takže vše, co jsem si připravila, jsem určitě zapomněla," říká Hradecká a děkuje akademii i kolegům. Jen s obtížemi přemáhá emoce.

20:51

Cenu za nejlepší kostýmy měla předat Lucie Bílá, má však chřipku, takže to místo ní udělal Eben. Českého lva si za film Il Boemo odnáší Andrea Cavalletto, místo něj sošku přebírá režisér Petr Václav. "Natáčí na daleké Sicílii, představuji si, že by poděkoval producentům, možná by poděkoval divadlu v Českém Krumlově, které mu umožnilo si prohlédnout archiv jejich kostýmů, a možná by řekl, že to byl nejkrásnější den jeho života," uvedl Petr Václav.

Režisér Petr Václav.
Režisér Petr Václav. | Foto: Jakub Plíhal
20:47

Na jevišti se opět vystřídali moderátoři, tentokrát mluví Marek Eben. Krátce žertuje o vyšším věku a vzápětí předává cenu pro nejlepší krátký film. Tím se staly Rituály režiséra Damiána Vondráška. Jako všem laureátům i Vondráškovi a producentce Martině Netíkové po pravici hraje kapela The Antagonists.

20:43

Nejlepší zvuk mělo Il Boemo, cenu přebírají Daniel Němec a Francesco Liotard. Kromě kolegů a režiséra Petra Václava děkují mimo jiné baroknímu orchestru Collegium 1704 a dirigentovi Václavu Luksovi, kteří byli pro vyznění hudebního snímku zásadní.

Nejlepší zvuk mělo Il Boemo, cenu přebírají Daniel Němec a Francesco Liotard.
Nejlepší zvuk mělo Il Boemo, cenu přebírají Daniel Němec a Francesco Liotard. | Foto: Jakub Plíhal
20:37

Ještě pořád moderuje Václav Kopta, na pódium zve kolegyni Lucii Výbornou a ta vzpomíná, jak pořadatele před lety převezla produkční společnost a poslala jim do televize falešného Jima Carreyho. A vzápětí Českého lva pro nejlepšího herce ve vedlejší roli získává Marsell Bendig z Bangeru. Je bez sebe radostí.

"Wow. Nepřipravil jsem si žádný proslov, tohle jsem absolutně nečekal, děkuju, že tu mohu být mezi tak úžasnými herci. Wow. Já budu rychlej," popadá dech a potlačuje slzy. Hlas mu přeskakuje vzrušením. "Tak to je síla. Tohle jsem si přál od dětství, já stál na sedačce a držel ovladačku, jako že je to cena, a dneska je to realita," říká. Děkuje režisérovi Adamu Sedlákovi, představiteli hlavní roli Adamu Mišíkovi i své castingové firmě za to, "že mi dohazuje kšefty".

Českého lva pro nejlepšího herce ve vedlejší roli získává Marsell Bendig z Bangeru.
Českého lva pro nejlepšího herce ve vedlejší roli získává Marsell Bendig z Bangeru. | Foto: ČTK
20:34

Českého lva za nejlepší masky dostává Andrea McDonald, která pracovala na Il Boemu. Děkuje akademikům, produkci i režisérovi Petru Václavovi. "Petře, byl jsi pro mě cesta báječného, fantastického, kreativního šílenství," říká. "Maxi a Matěji, hrozně vás miluju, ale tenhle lev je můj a s dinosaurama si hrát nebude," vzkazuje nakonec vnukům.

Českého lva za nejlepší masky dostává Andrea McDonald, která pracovala na Il Boemu.
Českého lva za nejlepší masky dostává Andrea McDonald, která pracovala na Il Boemu. | Foto: Jakub Plíhal
20:27

Na jeviště přichází "český Ricky Gervais", jak ho Havelka představil, herec a komik Václav Kopta. Havelku posílá, aby si odpočal, a vyhlašuje cenu pro nejlepší herečku ve vedlejší roli. A prvního Českého lva získává Martha Issová za film Buko.

"Jsem úplně nepřipravená. Dostala jsem k Vánocům dva lístky na Rickyho Gervaise na dnešní večer a trochu mě to mrzelo, ale teď jsem opravdu strašně ráda, že jsem tady," říká Issová. Britský komik Gervais dnes vystupuje v Kongresovém centru.

Issová si chtěla něco připravit, nic ji nenapadlo. "Jediná myšlenka, která mi běhala hlavou, je, že cítím obrovskou vděčnost za to, že tuhle práci mohu dělat. Jsem absolutně šťastná, že se mi tenhle sen naplnil, a děkuju všem, se kterými jsem kdy spolupracovala," dodává a vyzdvihuje spolupráci s režisérkou Alicí Nellis na Buku. "Vždycky jsem říkala, že nespím s režiséry, ale kamarádím s režisérkami. Ani to už není pravda, děkuji, Davide," dodává Issová a kamera zabírá jejího partnera, režiséra Davida Ondříčka.

Martha Issová od Václava Kopty přebírá Českého lva za nejlepší vedlejší herecký výkon ve filmu Buko.
Martha Issová od Václava Kopty přebírá Českého lva za nejlepší vedlejší herecký výkon ve filmu Buko. | Foto: ČTK
20:21

Havelka chvíli rozebírá výkony sklářů, kteří v průběhu let vytvářeli sošku Český lev. Následně bere do ruky dort s třicítkou zapálených svíček a dramaticky jej sfoukává v okamžiku, kdy vstane celý sál. "Všichni povstaňte, opravdu i vy tam, kdo už si teď myslíte, že je to dlouhé a trapné," čte Havelka myšlenky přítomným. Nakonec svíčky sfoukne napoprvé.

Jiří Havelka sfoukává dort ke třicetinám Českého lva.
Jiří Havelka sfoukává dort ke třicetinám Českého lva. | Foto: ČTK
20:18

Havelka vjíždí na jeviště Rudolfina s nákupním košíkem plným Českých lvů. "Dobrý večer, dámy a pánové," zdraví přítomné. "Pokud jste pozorně sledovali úvodní předtáčku, všimli jste si, že byla jakýmsi průletem historií Českého lva. Pokud jste nezaznamenali žádnou narážku na váš film, zřejmě jste Českého lva nedostali. Ale nic se neděje, je tady naděje, je tady 30. ročník Českého lva," zahajuje moderátor galavečer. "Kdo odejde, nesmí na raut," varuje na závěr a rozesmívá publikum.

Jiří Havelka vjel na jeviště s nákupním vozíkem plným Českých lvů.
Jiří Havelka vjel na jeviště s nákupním vozíkem plným Českých lvů. | Foto: ČTK
20:15

Ceremoniál jako obvykle odstartovala předtočená scéna, která diváky vzala z náměstí v pražských Dejvicích před Rudolfinum. Vzhledem k jubilejnímu 30. ročníku cen připomíná významné české filmy od Musíme si pomáhat přes Otesánka a Protektora až po nedávnější Nabarvené ptáče nebo Zátopka. Za účasti herců od Bolka Polívky a Jiřího Macháčka po Ivana Trojana a Evu Holubovou se moderátor Jiří Havelka postupně dostává na jeviště.

20:05

Vše je připravené na začátek. Zde ještě herečka Jenovéfa Boková.

Jenovéfa Boková.
Jenovéfa Boková. | Foto: ČTK
19:57

Křišťálové sošky dnes předají mimo jiné herci Jiří Bartoška, Martin Dejdar, Boleslav Polívka, Jiří Macháček, režisér Jan Svěrák nebo scenáristka Halina Pawlowská.

19:53

Herečka Anna Kameníková.

Anna Kameníková.
Anna Kameníková. | Foto: Jakub Plíhal
19:52

Čtyřiadvacetiletý Marsell Bendig je nominován na Českého lva za vedlejší herecký výkon ve filmu Banger.

Marsell Bendig.
Marsell Bendig. | Foto: Jakub Plíhal
19:48

Hlas ve foyer Rudolfina poprvé vyzývá účastníky, aby zaujali místa v sále. Do začátku televizního přenosu stále zbývá necelá půlhodina. Na červeném koberci je ještě rušno.

Ceremoniál se koná v Rudolfinu.
Ceremoniál se koná v Rudolfinu. | Foto: Jakub Plíhal
19:46

Písničkářka Dáša Vokatá a herec Oldřich Kaiser, který nyní s moderátorem večera Jiřím Havelkou točí film Zahradník.

Písničkářka Dáša Vokatá a herec Oldřich Kaiser.
Písničkářka Dáša Vokatá a herec Oldřich Kaiser. | Foto: Jakub Plíhal
19:44

Scénář galavečera stejně jako vloni napsal Petr Kolečko, režíruje Michael Čech, diváky bude provázet herec a režisér Jiří Havelka. O hudbu se postará kapela The Antagonists mimo jiné skladatele soundtracků Jana P. Muchowa, ve které působí zpěvačka Ema Brabcová či herečka a houslistka Jenovéfa Boková. Coby jejich zvláštní host se představí písničkářka Markéta Irglová, držitelka Oscara za píseň Falling Slowly.

19:42

… nebo Adam Mišík, hvězda filmu Banger, s Natálií Jiráskovou.

Adam Mišík, hvězda filmu Banger, s Natálií Jiráskovou.
Adam Mišík, hvězda filmu Banger, s Natálií Jiráskovou. | Foto: Jakub Plíhal
19:41

… režisér David Ondříček s herečkou Marthou Issovou…

Režisér David Ondříček s herečkou Marthou Issovou.
Režisér David Ondříček s herečkou Marthou Issovou. | Foto: Jakub Plíhal
19:37

…dále producentka a donedávna pražská radní pro kulturu Hana Třeštíková z hnutí Praha sobě a její matka, dokumentaristka Helena Třeštíková…

Producentka a donedávna pražská radní pro kulturu Hana Třeštíková z hnutí Praha sobě a její matka, dokumentaristka Helena Třeštíková.
Producentka a donedávna pražská radní pro kulturu Hana Třeštíková z hnutí Praha sobě a její matka, dokumentaristka Helena Třeštíková. | Foto: Jakub Plíhal
19:37

První hosté se po červeném koberci prošli po sedmé hodině večer. Například režisér Slávek Horák (vpravo)…

Vpravo je režisér Slávek Horák.
Vpravo je režisér Slávek Horák. | Foto: Jakub Plíhal
19:34

Vybrané nominované filmy včetně Arvéda lze zhlédnout na online platformě Dafilms.cz, Banger s Il Boemem jsou dostupné ve videotéce Netflix.

19:34

Nejvíce nominací, dvanáct, může proměnit psychologické historické drama Arvéd o skutečném nacistickém kolaborantovi a přisluhovači komunistického režimu, které už před měsícem uspělo na Cenách české filmové kritiky. O jednoho Českého lva méně má šanci obdržet Il Boemo, výpravný film režiséra Petra Václava o životě a díle skladatele Josefa Myslivečka, kterého ztvárnil Vojtěch Dyk. Osm nominací má Banger plný rapu a drog s hercem Adamem Mišíkem v hlavní roli.

19:31

Vážení čtenáři, vítejte u online přenosu z jubilejního 30. ročníku cen Český lev. Ceremoniál v pražském Rudolfinu začne několik minut po osmé večerní, sledovat jej lze na stanici ČT1 a na rozdíl od loňska už diváci v sále nebudou mít respirátory.

Kultura ČTK Kultura, ČTK
4. 3. 2023 19:31
 

Právě se děje

Další zprávy