ONLINE Kdo letos získá Oscara? Sledujte nominace živě!

ČTK Kultura ČTK, Kultura
16. 1. 2014 9:10
Podívejte se na nominace Oscarů 2014. Začátek ve 14:30 SEČ, vyhlášením provází herec Chris Hemsworth.
Oscaři ještě zahalení...
Oscaři ještě zahalení... | Foto: Reuters

Los Angeles - Americká filmová akademie ve čtvrtek zveřejní nominace na Oscary 2014. O vyhlášení se postará herec Chris Hemsworth a prezidentka akademie Cheryl Boone Isaacs od 14:30 SEČ.

Média očekávají, že nejvíce nominací posbírají snímek z otrokářské éry 12 let v řetězech a kosmická podívaná s názvem Gravitace. Takřka jistou šanci proniknout do nejužšího výběru prý mají i kriminální drama Špinavý trik, hudební drama V nitru Llewyna Davise, životopisný film Klub poslední naděje a komedie Nebraska.

Možné favority oscarového večera naznačily už Zlaté glóby, jejichž vítězové byli vyhlášeni v noci na pondělí. Špinavý trik dostal tři Zlaté glóby, a to v kategoriích nejlepší komedie a muzikál, herečka v hlavní roli a herečka ve vedlejší úloze, snímek 12 let v řetězech si odnesl ocenění za nejlepší drama. Film Gravitace, který pro realistické zobrazení kosmu pochválili i astronauti s fyziky, si odnesl Zlatý globus za režii.

List The Seattle Times se domnívá, že oscarovská kategorie nejlepší film by se letos mohla dočkat plných deseti nominací. Podle pravidel se může počet nominovaných snímků v tomto výběru pohybovat mezi pěti až deseti. Loni jich bylo devět. Kromě výše zmíněných filmů by se o prestižní ocenění mohly utkat i drama Philomena, Kapitán Phillips či dobrodružný snímek Vše je ztraceno.

Živý přenos nominací na Oscara 2014
Živý přenos nominací na Oscara 2014

V kategorii nejlepší režisér oznámí akademie pět jmen. Uspět by mohli David O. Russell za Špinavý trik, Alexander Payne za Nebrasku i Steve McQueen, který se podepsal pod 12 let v řetězech. Kritici tuto kategorii pro předpovídání považují za jednu z nejzrádnějších.

Podle řady spekulací mají v kapse nominaci na nejlepšího herce Chiwetel Ejiofor z otrokářského snímku, Matthew McConaughey za hlavní roli v Klubu poslední naděje i Tom Hanks za Kapitána Phillipse. V kategorii nejlepší herečka by mohly uspět Sandra Bullock za svůj výkon v Gravitaci, Cate Blanchett za Jasmíniny slzy a bez šancí údajně není ani 79letá Judi Dench z Philomeny.

Ze zahraničních snímků dávají internetové servery největší šanci získat nominaci i vítězství filmu Paola Sorrentina Velká nádhera. Tato kategorie je po prosincovém vyřazení Donšajnů bez českého zástupce.

Držitele Oscarů letošního 86. ročníku se svět dozví v neděli 2. března.

 

Právě se děje

Další zprávy