Ondříčkův film Ve stínu vypadl z oscarového klání

Kultura ČTK Kultura, ČTK
21. 12. 2012 19:58
Česko bude dál čekat na Oscara, naposledy jej získala Markéta Irglová
Foto: Falcon

New York, Los Angeles - Český snímek Ve stínu režiséra Davida Ondříčka nezasáhne do souboje o Oscara pro nejlepší cizojazyčný film.

Vyplývá to z užšího seznamu devíti uchazečů o nominaci o cennou sošku, který v pátek zveřejnila americká filmová akademie. Finálovou pětici cizojazyčných filmů oznámí spolu s ostatními nominacemi 10. ledna. Do klání se přihlásilo 71 filmových děl.

Čtěte také
Recenze: Ondříček se drží ve stínu mainstreamové zdi

Vůbec posledním českým filmem, který získal nominaci na Oscara za nejlepší cizojazyčný film, byly Želary režiséra Ondřeje Trojana z roku 2003. Jediným českým filmem, který po roce 1989 získal Oscara, byl Kolja režiséra Jana Svěráka. Cenu obdržel na konci března 1997.

Tedy jednoho novějšího Oscara přece jen Česko má. Díky mladé české zpěvačce, skladatelce a herečce Markétě Irglové. Ta prestižní sošku získala v roce 2007 za píseň Falling Slowly k irskému filmu Once.

Foto: Aktuálně.cz

Na užší seznam se dostal například favorizovaný snímek Láska rakouského režiséra Michaela Hanekeho či dánské historické drama Královská aféra, které se natáčelo převážně v České republice. Je na něm i francouzský film Nedotknutelní režisérů Oliviera Nakachea a Erica Toledana, jemuž se v soutěži také přičítají velké šance.

Svého zástupce v užším seznamu má i kanadské drama Válečná čarodějka o dětských vojácích v Africe režiséra Kima Nguyena. Chile má stále v soutěži film No o referendu o generálu Augustu Pinochetovi režiséra Pabla Larraína. Do užšího výběru se dostal i islandský snímek The Deep (Hlubina) o snaze rybáře přežít v mrazivém oceánu po převrácení jeho lodi. Natočil jej Baltasar Kormákur.

Foto: Gaumont

V soutěži stále je i rumunský snímek Na druhé straně kopců o přátelství dvou žen, které vyrůstaly ve stejném sirotčinci. Jde o dílo režiséra Cristiana Mungiua, který si letos odvezl z Cannes cenu za nejlepší scénář, v roce 2007 tam získal Zlatou palmu za film 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny.

Norsko pak má stále naději na Oscara s filmem Kon-Tiki o legendární mořeplavbě Thora Heyerdahla režisérů Joachima Ronninga a Espena Sandberga. Posledním z devíti filmů v užším výběru pak je švýcarské drama z vysokohorského střediska L'Enfant d'en haut (Sestra) režisérky Ursuly Meierové.

Do užšího okruhu nominovaných se nedostal ani slovenský kandidát Až do města Aš debutující režisérky Ivety Grófové.

Snímky na užší seznam uchazečů o Oscara pro nejlepší zahraniční film vybíralo podle akademie několik stovek jejích členů sídlících v Los Angeles. Na seznam se dostalo šest filmů, kterým dali nejvíce hlasů. Zbývající tři vybral výkonný výbor akademie pro ocenění za nejlepší cizojazyčný film.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy