Sledovali jsme živě: Český lev poprvé bez červeného koberce a bez diváků

Přenos skončil
V sobotu večer se v pražském Rudolfinu udílely filmové ceny Český lev. Nejvíce – šest – jich získala historická Krajina ve stínu od Bohdana Slámy. Snímkem roku se však stal Šarlatán od Agnieszky Hollandové, celkem posbíral pět ocenění. Herci roku jsou Magdaléna Borová a Ivan Trojan.
Jiří Mádl, nejlepší herec ve vedlejší roli.
Jiří Mádl, nejlepší herec ve vedlejší roli. | Foto: Petra Hajská
Přenos skončil
22:36

Přehled vítězů Českých lvů v hlavních kategoriích:

Nejlepší celovečerní film:

  • Šarlatán - producenti Šárka Cimbalová, Kevan Van Thompson

Nejlepší dokumentární film:

  • V síti - režie Barbora Chalupová, Vít Klusák; producenti Vít Klusák, Filip Remunda

Nejlepší režie:

  • Agnieszka Hollandová - Šarlatán

Nejlepší herečka v hlavní roli:

  • Magdaléna Borová - Krajina ve stínu

Nejlepší herec v hlavní roli:

  • Ivan Trojan - Šarlatán

Nejlepší herečka ve vedlejší roli:

  • Petra Špalková - Krajina ve stínu

Nejlepší herec ve vedlejší roli:

  • Jiří Mádl - Modelář

Nejlepší scénář:

  • Ivan Arsenjev - Krajina ve stínu

Nejlepší kamera:

  • Martin Štrba - Šarlatán

Nejlepší střih:

  • Jan Daňhel - Krajina ve stínu

Nejlepší zvuk:

  • Radim Hladík jr. - Šarlatán

Nejlepší hudba:

  • Jakub Kudláč - Krajina ve stínu

Nejlepší televizní film nebo minisérie:

  • Herec - hlavní producenti Rastislav Šesták, Peter Bebjak, Kateřina Ondřejková; hlavní tvůrce Peter Bebjak

Nejlepší televizní seriál:

  • Zrádci - hlavní producenti Viktor Tauš, Jan Lekeš; hlavní tvůrci Viktor Tauš, Matěj Chlupáček

Nejlepší animovaný film:

  • Barevný sen - režisér, producent, výtvarník Jan Balej

Cena za mimořádný přínos české kinematografii:

  • Hynek Bočan, režisér
22:20

Moderátor Václav Kopta v Rudolfinu na závěr usedá za klavír značky Petrof. "Zůstaňte covid negativní, myslí pozitivní. Prosím všechny, abychom dodržovali hygienická opatření, abychom se brzy všichni zase mohli sejít," doplňuje ho moderátorka České televize. Tím je u konce ceremoniál i náš on-line přenos, děkujeme za pozornost.

22:18

Nejdříve mluví producentka Šárka Cimbalová. "Děkujeme akademii, bohužel s námi není paní Agnieszka Hollandová, která je nejdůležitější člověk na tomto projektu, to nás mrzí, že nedorazila, ale je on-line, dívá se a moc ji zdravím."

"Děkujeme, děkujeme, děkujeme," doplňuje stručně druhý producent Kevan Van Thompson.

22:16

A je tu vrchol večera, cena za nejlepší film. Předává ji sám moderátor Kopta, před tím sám se sebou vede krátký rozhovor. A nejlepším českým snímkem roku 2020 se stává Šarlatán.

22:15

Českého lva za dokument získávají Barbora Chalupová a Vít Klusák za V síti. Našli tři herečky, které posloužily jako volavky sexuálním predátorům na síti. Některé se díky tomu podařilo dostat před soud.

Chalupová je kvůli natáčení v karanténě, ceremoniálu v Rudolfinu se tak nemohla zúčastnit. "Potřebuji poděkovat našemu nesmírně odvážnému štábu," říká Klusák a vyjmenovává spolupracovníky včetně hereček Terezy Těžké, Anežky Pithartové a Sabiny Dlouhé. S dalšími díky se přidává producent Filip Remunda. "Chtěl bych poděkovat především České televizi, která už mnoho let pomáhá dokumentu," zmiňuje. "A dovolte mi na závěr poděkovat naší alma mater FAMU, kde jsme se naučili nejen řemeslu, ale i nad filmem přemýšlet. Mezi nominovanými je Martin Vadas, náš učitel. Gratuluji všem nominovaným, protože to jsou kamarádi a kolegové, a chtěl bych vzpomenout, že náš důležitý učitel Karel Vachek zemřel v loňském roce, a já bych mu chtěl za nás dokumentaristy poděkovat."

22:06

Miroslav Donutil říká, že je lepší hrát boha než doktora. "Anžto ho nikdo z nás nikdy neviděl," poznamenává. A vyhlašuje cenu za režii. Dostává ji Agnieszka Hollandová za Šarlatána. "To byla taková šťastná práce. O Janu Mikoláškovi jsem předtím neslyšela, oslovila mě komplikovanost jeho osudu a charakteru," říká v předtočeném videu a děkuje všem spolupracovníkům i akademikům za to, že ji považují za svoji kolegyni. "A především hercům, protože oni jsou srdcem toho filmu," dodává. "Děkuji vám a doufám, že za rok se potkáme v tmavých sálech a publikum nás bude sledovat."

22:03

Zbývají tři poslední sošky. Předtím je tu ještě ocenění za mimořádný přínos české kinematografii. A to pro dvaaosmdesátiletého scenáristu a režiséra Hynka Bočana. V předtočené scéně za ním automobilem přijíždí moderátor Kopta a před Bočanovým domem zapíná reflektory a rozvíjí červený koberec. "Musím říct, je to docela příjemný zážitek, vyjít ze svého domu, projít se po červeném koberci a najít tadytoho skleněného krasavce. Jsem tomu velice rád," říká. Děkuje rodině, spolupracovníkům a všem akademikům, kteří ocenili jeho celoživotní práci. "Beru to jako vděk za moji profesionalitu a poctivost při vyprávění příběhů," dodává.

"Ve finále je to trochu bizarní, ale je to věc, která prostě mě v posledních letech zasáhla. Je to tak, že vyšší věk má údajně spoustu výhod, ale určitě má jednu nevýhodu, že nás opouštějí naši přátelé, spolužáci a kamarádi. A já bych jen chtěl poděkovat i těmhle lidem, mladé filmové vlně, protože to byla taková zvláštní parta, která se vzájemně ovlivňovala, i když jsme každý točili jiné filmy. A že jsme k sobě patřili, k tomu mám krásný důkaz, protože komunistický režim v tom osmašedesátém s námi se všemi zatočil víceméně stejně," míní. "Kdykoliv se tady na toho lvíčka podívám, budu myslet i na ně."

21:55

"Marie je skoro jediná postava, která si nese čistý štít. Tohle hrát není úplně jednoduché," poznamenává Magdaléna Borová. Do kavárny Rudolfina dorazila se slovy "Nevím, jestli něco řeknu", nakonec ale děkuje. Nejprve rodičům a pak dalším. "Je mi ctí, že jsem se mohla ocitnout mezi tak krásnými a obdařenými nominovanými herečkami. Ráda bych poděkovala Bohdanu Slámovi za důvěru, kterou mi dal, protože to od něj bylo frajerské. Chtěla bych poděkovat Ivanu Arsenjevovi za to, jak dokázal ten skutečný příběh vymodelovat slovy. Chtěla bych poděkovat pánům producentům za to, že přinesli to bolavé téma, protože si myslím, že je to potřeba, a za to, jak dlouho s ním dokázali být, protože na to je třeba odvaha. A myslím na všechny, se kterými jsme strávili ten intenzivní půlrok," říká.

Cenu pro nejlepší herečku získala Magdaléna Borová z Krajiny ve stínu.
Cenu pro nejlepší herečku získala Magdaléna Borová z Krajiny ve stínu. | Foto: Petra Hajská
21:53

Miroslav Donutil by Českého lva nejraději udělil všem, kdo se starají o naše zdraví. Taková kategorie ale není, a tak Donutil oznamuje nejlepší herečku. Je jí Magdaléna Borová z Krajiny ve stínu.

21:47

Než budeme znát vítěze ceny pro nejlepší herečku, kapela Hm… zahraje skladbu Komín a břízy. Protože ceremoniál se koná bez diváků, na závěr jí tleská jen moderátor Kopta.

21:45

Je to jeho sedmý Český lev. "Tenhle pocit se nikdy neomrzí," glosuje Ivan Trojan. Zdraví režisérku Agnieszku Hollandovou do Bretaně. "Bylo mi ctí s tebou spolupracovat již podruhé," vzkazuje jí. Děkuje i lékaři Mikoláškovi, který příběh inspiroval. "Je mi líto, že jsme těch nominací neproměnili víc," poznamenává.

"V neposlední řadě musím poděkovat svému synovi Josefovi, nebýt jeho, Mikolášek by nebyl celý. Věřím, že se toho Českého lva dočkáš. Kousek toho lva patří tobě, a až natáhnu bačkory, bude tvůj celý," vzkazuje synovi Ivan Trojan.

Nejlepším hercem se stal Ivan Trojan.
Nejlepším hercem se stal Ivan Trojan. | Foto: Petra Hajská
21:42

Ceremoniál se blíží do finále, následuje cena pro nejlepšího herce v hlavní roli. Je jím Ivan Trojan z Šarlatána.

21:38

Karel Roden předává cenu za scénář. Vítězem je Ivan Arsenjev za Krajinu ve stínu. "Základem je skutečná událost, malá vesnická genocida. Přijdou velké dějiny, převalí se přes malého člověka a ten se s tím musí nějak popasovat. Je to strašně nespravedlivá zkouška, ale je to o nás, jak jsme schopni v takových situacích přežít," říká. Děkuje akademii, štábu, režisérovi Bohdanu Slámovi či producentům. "Chtěl bych tu sošku věnovat těm, o kterých ten film je. Těm úplně zbytečným obětem," dodává.

Cenu pro nejlepší scénář získal Ivan Arsenjev za Krajinu ve stínu.
Cenu pro nejlepší scénář získal Ivan Arsenjev za Krajinu ve stínu. | Foto: Petra Hajská
21:34

Cenu za kameru získává Martin Štrba, který pracoval na Šarlatánovi. "Čím jsem starší, tím víc inklinuji k přirozenému světlu. Tohle téma si o to vysloveně říkalo," popisuje. Je to už jeho čtvrtý Český lev. "Obrovská radost. Všem přeji hodně zdraví a zároveň hodně umění," říká a děkuje polské režisérce českého snímku Agnieszce Hollandové. Ta je v zahraničí, ceremoniálu se tak zúčastnit nemohla.

21:31

A je tu premiéra, poprvé se udílí cena za animovaný film. Získává ji režisér, producent a výtvarník Jan Balej za Barevný sen. "Je především o svobodě, také trochu o lásce a o raccích, ti tam hrají docela výraznou roli. Je to o tom, jak lehce se dá svoboda ztratit a jak těžce se získává zpět," popisuje.

21:27

Josef Trojan ve filmu Šarlatán ztvárnil mladého léčitele Jana Mikoláška, jeho starší podobu hrál otec, Ivan Trojan. Syn teď na moderátorovu výzvu zkouší napodobit otce. A pak už vyhlašuje nejlepší krátký film. Českého lva, dnes večer již druhého, získává Anatomie českého odpoledne, kterou natočil Adam Martinec a produkoval Matěj Paclík.

Martinec děkuje štábu, pražské filmové škole FAMU nebo Státnímu fondu kinematografie. Říká, že už připravuje celovečerní snímek.

21:22

Přichází herec Pavel Zedníček, děkuje všem záchranářům, sestřičkám i doktorům a následně vyhlašuje vítěze ceny za nejlepší televizní seriál. Jsou jím Zrádci. Sošku přebírají tvůrci Viktor Tauš, Matěj Chlupáček a scenárista Miro Šifra. "Já bych za nás všechny moc rád poděkoval našemu nejbližšímu štábu, jsou to lidé, se kterými já už jsem mohl natočit tři televizní série, vnímáme je jako své nejbližší a strašně vám děkuji, je to především vaše cena," říká Tauš.

Ze srdce děkuje České televizi. "Třicet let po revoluci je to stále jediná platforma, která umožňuje tvořit s vírou v daleko chytřejšího diváka, než si myslí ti ostatní," dodává Viktor Tauš.

21:16

Pořadatelé dbají na dodržování protiepidemických opatření. Protože všichni účastníci večera podstoupili PCR testy, při přebírání cen nemají nasazené roušky.

21:14

Cenu za masky si odnášejí Adriana Bartošová a René Stejskal. Je to první dnešní úspěch filmu Havel. Bartošová je v euforii. "Já myslela, že budu plakat, že se rozpláču a nebudu moct mluvit," říká. Děkuje mamince za to, že po ní nechtěla, aby byla průměrná vysokoškolačka, či kolegovi Stejskalovi, který se ceremoniálu nemohl zúčastnit. "Je to neuvěřitelný profík a spolupráce s ním byla neskutečně nádherná," dodává.

Adriana Bartošová, která pracovala na filmu Havel, přebrala sošku za nejlepší masky.
Adriana Bartošová, která pracovala na filmu Havel, přebrala sošku za nejlepší masky. | Foto: Petra Hajská
21:09

Českého lva za střih získává Jan Daňhel, který pracoval na Krajině ve stínu. Má radost, že opět mohl spolupracovat s režisérem Bohdanem Slámou. "Expozice filmu byla dlouhá, což je dané tím, že máme kolektivního hrdinu a bylo potřeba všechny postavy naexponovat," popisuje a pochvaluje si, že Krajina ve stínu byla natočena na klasický film.

21:07

Je tu cena za střih. Předává ji komik a herec Tomáš Matonoha, který za pandemie pomáhal v nemocnici, jako skladník vozil léky či toaletní papír. "A také jsem vozil černé pytle, to říkám všem, kteří stále pochybují o tom, že covid zabíjí," vzkazuje. Matonoha se rovněž s dobrovolníky podílel na výrobě ochranných masek. Děkuje zdravotníkům a všem, kdo v nelehké společenské situaci pomáhají.

21:04

Nestatutární cenu Magnesia za nejlepší studentský film si odnáší Adam Martinec za Anatomii českého odpoledne. "Studentský film dělají všichni zadarmo ve svém volném čase," říká vítěz, pro nějž už to neplatí, protože se soškou dostane 100 tisíc korun.

20:58

Sošku za nejlepší hudbu přebírá Jakub Kudláč, což je další úspěch Krajiny ve stínu. "Hudba v Krajině ve stínu je minimalistická. Pohybuje se někde mezi ruchy a hudbou," popisuje, že s ruchy pracoval jako se součástí partitury.

Sošku za nejlepší hudbu převzal Jakub Kudláč.
Sošku za nejlepší hudbu převzal Jakub Kudláč. | Foto: Petra Hajská
20:56

Následuje cena za nejlepší hudbu. Na snímku je moderátor Václav Kopta.

Moderátor Václav Kopta.
Moderátor Václav Kopta. | Foto: Petra Hajská
20:53

Cenu za zvuk získává Radim Hladík jr. díky Šarlatánovi. "Byl to můj nejtěžší film v životě," říká. "Byl jsem předtím strašně rád za nominaci, tohle už je jen taková třešinka. Je to hrozně příjemné, vlastně jsem si uvědomil, že jsem tady s cenou stál naposledy skoro před 20 lety. Za tu dobu se toho spoustu změnilo," konstatuje.

20:46

Českého lva za nejlepší televizní film nebo minisérii získává Herec o umělci, který chtěl žít jiný život, než jaký mu společnost v 50. letech minulého století připravila. Tvůrce Peter Bebjak děkuje všem, kdo se na projektu podíleli. "Chtěla bych poděkovat akademii za uznání, České televizi za prostor, celému štábu za nasazení a svojí rodině a přátelům za podporu," dodává producentka Kateřina Ondřejková. Přidává se i třetí autor minisérie Rastislav Šesták.

20:44

Zatímco hraje kapela Hm…, pořadatelé připomínají osobnosti, které uplynulý rok zemřely. Jsou mezi nimi zpěvačka Eva Pilarová, herečky Hana Maciuchová, Jana Andresíková a Helena Kružíková, herci Andrej Hryc, Ladislav Mrkvička a Ladislav Dušek, producent Artemio Benki, hlasatelka Kamila Moučková, skladatel Vadim Petrov, zpěvák a herec Karel Fiala nebo scenárista Gene Deitch, režiséři Jiří Menzel a Karel Vachek nebo kritik A. J. Liehm.

20:40

Českého lva za scénografii obdržel Martin Kurel in memoriam za Marii Terezii. Režisér Robert Dornhelm o něm v předtočené vzpomínce říká, že Kurel byl duší básník. Ocenění přebírá Kurelova partnerka Silvie Michajlova. "Je to hrozný šok, je to už druhý Český lev, kdy tu Martin není, a nevím, co by říkal. Buď by byl třeskutě vtipný, nebo extrémně stručný, což by asi byl tento případ v téhle době. Já budu stručná. Děkuji za Martina a jeho syny a za sebe děkuji ještě jeho nejbližším kolegům," vzkazuje. Kurel zemřel předloni ve věku 58 let.

20:38

Českého lva za kostýmy získává Zuzana Bambušek Krejzková za černobílou Krajinu ve stínu. "Mám strašně ráda film Dušana Hanáka Obrazy starého světa a tohle byla pro mě taková velká inspirace," říká. "Děkuji panu Motýlovi s panem Růžičkou za to, že ten balík dotáhli, a Bohdanu Slámovi, že mi dal příležitost, a všem mým režisérům divadelním i filmovým," dodává.

20:30

Cenu pro nejlepší herečku ve vedlejší roli předává frontman skupiny Chinaski Michal Malátný. A za Krajinu ve stínu ji získává Petra Špalková, která se však ceremoniálu nemohla zúčastnit. "Mockrát děkuji, jsem šťastná, že jsem se na tom filmu mohla podílet, a přeji nám všem pevné zdraví, nervy a filmu plné kinosály," vzkazuje z předtočeného vzkazu na dálku.

20:26

"Asi nejvíc bych chtěl poděkovat režisérovi Petrovi Zelenkovi na důvěru," říká Mádl a vyjmenovává několik kolegů ze štábu Modeláře nebo rapera Kata. Kvůli roli nějaký čas chodil po Nuslích a rapoval. "Dal jsem si vždycky sluchátka, měl jsem tam záznam a rapoval jsem si nejdřív tiše a pak nahlas. Dal jsem si vždycky někde skleničku a pak jsem šel zpátky," popisuje Mádl.

Jiří Mádl, nejlepší herec ve vedlejší roli.
Jiří Mádl, nejlepší herec ve vedlejší roli. | Foto: Petra Hajská
20:24

Nejlepším hercem ve vedlejší roli se stává Jiří Mádl za film Modelář. Hraje bývalého rapera, který si uvědomil, že pokud se nebude soustředit na materiální stránku života, nemá šanci přežít.

20:23

"Hrdiny loňského i letošního roku jsou jednoznačně zdravotníci. Chtěli jsme jim vzdát hold a to my herci neumíme jinak, než že si na ně zahrajeme," vysvětluje Kopta, proč letošní sošky předávají herci, kteří hráli zdravotníka či sestřičku. Stejně tak přijdou zdravotníci, kteří měli něco společného s kinematografií. První cenu přichází předat Simona Babčáková. Ve dva roky starém filmu Úsměvy smutných mužů ztvárnila lékařku.

20:20

Po sestřihu z nominovaných titulů začíná v jednom ze sálů Rudolfina hrát kapela Hm.... Moderátor Kopta mezitím děkuje partnerům.

20:17

"Letos máme za sebou nejhorší rok. Proto jsme si řekli, že je třeba dnešní večer uspořádat i v těchto podmínkách. Chceme film, televizi i prázdná kina podpořit," vysvětluje Kopta. "Čeští diváci zůstávají českému filmu věrní i v těchto chmurných časech. Prvních pět příček nejnavštěvovanějších snímků obsadily ty české," říká Kopta a připomíná, že Šarlatán má stále šanci získat nominaci na Oscara a že seriál #martyisdead obdržel mezinárodní cenu Emmy.

20:15

"Dobrý večer, dámy a pánové u televizních obrazovek," říká Václav Kopta, když schází po schodišti běžně vedoucím do výstavních sálů Galerie Rudolfinum. "Pandemický rok nám jasně ukázal, že i když jsme pořád zavřeni doma, stále toužíme po příbezích," dodává.

20:13

Ve voze s poznávací značkou Kop-ta nakonec moderátor dojede před Rudolfinum a kráčí dovnitř po červeném koberci.

20:12

Galavečer začal předtočenou scénou, ve které moderátor Václav Kopta vleze do zavřeného biografu a při projekci usne. Cestou ven potkává herečku Elišku Křenkovou, režiséra Víta Klusáka, herce Ivana Trojana a další nominované v krátkých scénách odkazujících na filmy uplynulého roku.

20:09

Galavečer se odehrává na více místech Rudolfina včetně kavárny. Pořadatelé je všechny dezinfikovali ozonem.

20:08

Hudební doprovod obstará kapela Hm…

Kapela Hm… v pražském Paláci Akropolis.
Kapela Hm… v pražském Paláci Akropolis. | Foto: ČFTA
20:06

Všichni, kdo se ceremoniálu zúčastní, podstoupili PCR test na covid-19 a budou muset mít nasazený respirátor. "U mne jde během týdne postupně o sedm testů, čtyři PCR a tři antigenní. Ale to už je v dnešní době naprostá rutina," popsal serveru Idnes.cz režisér večera Michael Čech.

20:04

Potřetí moderuje České lvy herec Václav Kopta, který už nemoc covid-19 prodělal.

20:03

Kvůli opatřením proti šíření koronaviru se letošní ročník poprvé koná jen za účasti nominovaných a předávajících. Před Rudolfinem chybí tradiční červený koberec, nikdo si nesměl vzít doprovod. Nebude se konat ani afterparty.

20:01

Všechny nominované filmy včetně Krajiny ve stínu, Havla či Šarlatána lze vidět na portálu Dafilms.cz. K přehrání jsou dostupné za 79 korun, ke stažení za 149 korun.

19:58

První takzvané nestatutární České lvy pořádající akademie udělila již před pár měsíci. Ocenění za plakát získal Jan Poukar díky výtvarnému návrhu pro Krajinu ve stínu. Cenu fanoušků si odnesl dokumentární snímek o lovu sexuálních predátorů V síti, který natočili Barbora Chalupová s Vítem Klusákem.

19:56

Krajina ve stínu již uspěla na Cenách české filmové kritiky, kde získala sošku pro nejlepší film a Magdaléna Borová byla vyhlášena nejlepší herečkou. Šarlatán si odnesl cenu za režii a jeho představitel Ivan Trojan za nejlepší mužský herecký výkon.

19:54

Nejvyšší šance má historické drama Bohdana Slámy z období druhé světové války Krajina ve stínu, získalo 15 nominací. O jednu méně obdržely životopisný snímek Havel od Slávka Horáka a příběh léčitele Šarlatán natočený Agnieszkou Hollandovou. Rekord zatím drží Masaryk, za rok 2016 obdržel 12 sošek.

19:51

Vážení čtenáři, vítejte u přenosu z předávání filmových cen Český lev. Koná se v pražském Rudolfinu, začne ve 20.10 hodin a sledovat ho lze na ČT1.

Kultura Kultura
6. 3. 2021 19:50
 

Právě se děje

Další zprávy