Sledovali jsme živě: Road movie Všechno bude na Českých lvech získala šest cen

Přenos skončil
Filmem roku 2018 se na cenách Český lev nestalo historické drama Toman ani lyrický Hastrman, nýbrž road movie Všechno bude. V pražském Rudolfinu její autoři v čele s režisérem Olmem Omerzuem převzali šest sošek včetně těch hlavních za režii a snímek roku. Čtyři ocenění má Hastrman, po jednom pak Čertí brko, Domestik, Chvilky, Hmyz a dokument King Skate.
Olmo Omerzu, v Praze žijící a působící slovinský režisér vítězného filmu Všechno bude.
Olmo Omerzu, v Praze žijící a působící slovinský režisér vítězného filmu Všechno bude. | Foto: ČTK
Přenos skončil
20:15

Vážení čtenáři, děkujeme za vaši přízeň a pro dnešek se loučíme. Výsledkům Českých lvů se na Aktuálně.cz ještě budeme věnovat v neděli.

21:12

Vítězný film dnešního večera nazvaný Všechno bude sbíral pozitivní ohlasy už při loňské premiéře na festivalu v Karlových Varech. "V některých momentech se jeho autor Olmo Omerzu opět projevuje jako jeden z našich nejtalentovanějších režisérů," napsal kritik Aktuálně.cz Tomáš Stejskal.

Připomeňte si recenzi vítězného snímku. Legálně si ho lze stáhnout za 100 korun na portálu dafilms.cz.

21:02

… i nespokojené. Letos se na jevišti vůbec nehovořilo o politice.

21:01

Na sociálních sítích zaznívají reakce pochvalné…

22:00

A tím jsou letošní České lvy u konce. Moderátor Václav Kopta už se jen stroze rozloučil s diváky. "Do příštích lvů buďte zdrávi, mějte se rádi, opatrujte se, hodně choďte do kina a také se dívejte na televizi, protože věřte mi, že čeští tvůrci za to rozhodně stojí. Dobrou noc, přátelé," zvolal.

21:57

Cenu pro film roku za autory Všechno bude převzal producent Jiří Konečný.

"Děkuji moc. Vůbec nevím, jestli to zvládnu, myslím, že jsem docela dojatý, tak se pokusím," začal, když se chopil mikrofonu. "Poděkuji své ženě za všechno, bez ní by to vůbec nebylo možné. Našim dětem, rodičům, celé rodině, beru to z této strany, protože je to pro mě základ, je to důležité a bez toho by žádná filmová záležitost neexistovala," řekl Konečný a otřel si čelo.

"Pak bych rád poděkoval všem, kdo na tom filmu dělali, zvlášť (režisérovi) Olmovi (Omerzuovi), je to velká jízda. Hance, Lukášovi, celému štábu, hercům, byli jste skvělí," vyjmenoval Konečný a na závěr pozdravil také pražskou FAMU. "Je to skvělá škola, držím jí palce a myslím, že bude prospívat dál," vzkázal.

Konečný na závěr svého projevu též vzdal poctu celému prostředí českého filmu. "Rád v něm pracuji a přináší mi to radost. Tento film bych chtěl věnovat všem outsiderům," dodal.

Foto: ČTK
21:51

Úspěch je završen. Českého lva za nejlepší film získává Všechno bude, jasný vítěz dnešního večera.

21:50

Novinář Jaroslav Kmenta zatím na Twitteru blahopřeje čerstvé držitelce Českého lva za mimořádný přínos kinematografii.

21:49

A je tu vrchol večera, zbývá poslední cena - ta hlavní pro film roku. Přichází ji předat představitel dokumentu Dobrý život sokola Bendy, zasloužilý sokol Miroslav Benda z Křenovic na Vyškovsku.

21:47

Olmo Omerzu (vlevo) od moderátora Václava Kopty přebírá Českého lva za režii.

Olmo Omerzu (vlevo) od moderátora Václava Kopty přebírá Českého lva za režii.
Olmo Omerzu (vlevo) od moderátora Václava Kopty přebírá Českého lva za režii. | Foto: ČTK
21:46

Nejlepším dokumentem je King Skate režiséra a filmového novináře Šimona Šafránka. Snímek mapuje začátky skateboardingu v někdejším Československu 70. a 80. let minulého století. "Wow, to je super," zvolal Šafránek, když sošku přebíral.

21:45

Pro cenu za mimořádný přínos české kinematografii si přišla čtyřiaosmdesátiletá Věra Plívová-Šimková, známá zejména filmy o dětech a pro děti. "Já vám moc a moc děkuji, už jsem stará bába a říkala jsem si: vždyť to měli dát někomu mladšímu," zvolala. "Ale opravdu!" zvážněla.

"Měla jsem a pořád mám film ráda, i televizi, pokud se můžu dívat," dodala po chvilce. Když pak divákům vzkázala "Mějte se všichni dobře a mějte se rádi", vysloužila si jeden z největších potlesků v sále.

Foto: ČTK
21:43

"Chtěl bych říct, že mám velkou radost, že mohu natáčet v Čechách a být součástí české kinematografie," řekl čtyřiatřicetiletý Omerzu, který se narodil ve Slovinsku, ale vystudoval pražskou FAMU a všechny své snímky natočil v Česku. "Pro mě je režie hodně o spolupráci," dodal a poděkoval svým hercům i spolupracovníkům.

21:41

A je tu jeden z vrcholů večera. Českého lva za režii právě získal Olmo Omerzu za Všechno bude.

21:36

A ještě Karel Dobrý, čerstvý držitel Českého lva za nejlepší mužský výkon v hlavní roli.

Foto: ČTK
21:31

Herečka roku Jenovéfa Boková při svém emotivním projevu.

Foto: ČTK
21:28

Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli podal Karel Dobrý v Hastrmanovi. "To koukáš, mami," vyhrkl Dobrý na začátku krátké děkovné řeči.

21:25

A je tu velká chvíle šestadvacetileté Jenovéfy Bokové. Za výkon v dramatu Chvilky právě obdržela Českého lva za nejlepší herecký výkon v hlavní roli.

"Co mám říkat, Ježíš? Já jsem byla spokojená tam za stojánkem," říká Boková emotivně. "Děkuji moc akademii, že tuto cenu dala na konec, protože bylo hrozně příjemné tady čekat, já jsem už chtěla, aby to bylo za mnou," vykoktala Boková a s diváky se celá dojatá rozloučila stylovým "ty vole".

21:23

Jsme zhruba ve dvou třetinách přenosu, čas na hudební vložku. Ceremoniál dnes doprovází kapela skladatele Jana P. Muchowa nazvaná The Antagonists, ve které působí také dnes nominovaná herečka a houslistka Jenovéfa Boková. Se zpěváky Václavem Havelkou a Never Sol v čele skupina právě zahrála skladbu Out of Shadows ze sedm let starého filmu Yuma.

21:20

Ještě pohled na vítěze v kategorii pro nejlepší televizní film nebo minisérii, kde uspěla Dukla 61. Na snímku jsou režisér David Ondříček, producent Michal Reitler a scenáristé Jakub Řežný a Matěj Podzimek.

Foto: ČTK
21:17

Úspěšné tažení road movie Všechno bude pokračuje. Cenu za scénář právě získal Petr Pýcha, ještě donedávna jen středoškolský učitel. Dnes už je podepsán také pod nedávnou komedií Úhoři mají nabito.

"Takhle to dopadne, když dva kluky necháte řídit auto," podotkl při přebírání ceny Pýcha v narážce na dva mladistvé protagonisty filmu.

21:13

Českého lva za kameru právě získal čtyřiapadesátiletý Diviš Marek za Hastrmana. Cenu za něj převzal režisér Ondřej Havelka, který byl Markem instruován, aby prý projevil silné emoce. "Ještě to neví, ale má z toho velkou radost," podotkl Havelka a na závěr krátkého vystoupení poděkoval sám sobě, jak jej kameraman instruoval.

21:12

Nejlepším televizním filmem či minisérií se stala Dukla 61 režiséra Davida Ondříčka. Autoři poprosili o minutu ticha za všechny, kdo zemřeli během důlního neštěstí z července 1961, o němž dvojdílný snímek vypráví.

21:11

Letošní České lvy předávají herci v kostýmech ze svých nedávných rolí. Tomáš Jeřábek, který loni účinkoval v Marsu, tak na jeviště Rudolfina napochodoval ve skafandru. Měl v něm ale problém otevřít obálku a přes dýchací masku ho nebylo slyšet. V sále svou hereckou etudou vyvolal spontánní potlesk.

Mlčky se pak Jeřábek rozhlížel po pódiu a dál mluvil, dokud si masku nezadýchal a nesundal.

Českého lva za zvuk nakonec získali Jan Šulcek, Jakub Jurásek a David Titěra za film Domestik.

21:08

Další držitelkou Českého lva se stala Jana Vlčková, která sestříhala zatím nejúspěšnější film dnešního večera Všechno bude. "Já mám strašnou trému, chtěla bych poděkovat akademii, celému štábu, hercům, (producentovi) Jiřímu Konečnému a ze všech nejvíc Olmovi (Omerzuovi), že s ním mohu dělat filmy, a za jeho přátelství," poděkovala Vlčková.

Na fotografii je s Pavlem Řezníčkem, který jí cenu předal.

Foto: ČTK
21:05

Ondřej Erban, autor snímku Sto dvacet osm tisíc, převzal cenu za nejlepší studentský film.

Ondřej Erban na letošních Českých lvech.
Ondřej Erban na letošních Českých lvech. | Foto: ČTK
21:02

Cenu za střih přišel předat Pavel Řezníček, který v seriálu Profesor T. naposledy ztvárnil profesora kriminologie, jenž má strach z bakterií. "Nemáš někdy pocit, že role, které ztvárňuješ, ovlivňují tvůj soukromý život?" zeptal se ho moderátor Václav Kopta. "Ne, já jsem profesionál a tyto postavy jdou naprosto mimo mě," odvětil Řezníček - a zadoufal, že je obálka sterilizovaná.

20:59

Petr Wajsar s cenou za nejlepší hudbu, kterou získal díky Hastrmanovi.

Petr Wajsar s cenou za nejlepší hudbu, kterou získal díky Hastrmanovi.
Petr Wajsar s cenou za nejlepší hudbu, kterou získal díky Hastrmanovi. | Foto: ČTK
20:58

K paradoxní situaci došlo při ocenění masek. Sošku přišel předat Jan Cina, který ztvárnil čerta Bonifáce v pohádce Čertí brko. A právě za práci na tomto snímku nakonec sošku obdržel Zdeněk Klika (na snímku).

Zdeněk Klika převzal cenu za nejlepší masky díky pohádce Čertí brko.
Zdeněk Klika převzal cenu za nejlepší masky díky pohádce Čertí brko. | Foto: ČTK
20:55

Díváte se v televizi? Takhle ceremoniál vypadá z balkonu Rudolfina.

20:54

Českého lva za hudbu právě získal čtyřicetiletý Petr Wajsar, který pracoval na Hastrmanovi.

"Je příjemné tady stát, ještě navíc tenhle rok, kdy byla konkurence veliká. Filmy, které jsou dostupné, jsem si pustil a říkal jsem si, že není možné, abych vyhrál," podotkl při přebírání sošky Wajsar, který je jinak renomovaným skladatelem vážné hudby. Například předloni jeho kompozici ve světové premiéře uvedl festival Pražské jaro. "Jsem hrdý na to, že se nám (v Hastrmanovi) povedla udělat taková lidová hudba," dodal.

20:48

Nejlepším dramatickým televizním seriálem se stal Dabing Street scenáristy a režiséra Petra Zelenky. Cenu převzala producentka Kateřina Ondřejková. "Já mám strašnou radost, to je asi trochu víc než Cena Františka Filipovského, ne?" rozesmála Ondřejková přítomné.

20:45

Eva Kotková získala cenu za kostýmy filmu Hastrman, sošku jí předal herec Ondřej Sokol.

Eva Kotková získala cenu za kostýmy filmu Hastrman, sošku jí předal herec Ondřej Sokol.
Eva Kotková získala cenu za kostýmy filmu Hastrman, sošku jí předal herec Ondřej Sokol. | Foto: ČTK
20:43

Jan František Uher s cenou za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli za film Všechno bude.

Foto: ČTK
20:42

Segment in memoriam připomněl nedávno zesnulé herce Jiřího Pechu, Marii Kyselkovou, Bořivoje Pence, Aťku Janouškovou, Stanislava Zindulku, Luďka Munzara, Ilju Racka, Jiřího Pomejeho nebo scenáristu Pavla Šruta, režiséra dokumentárních filmů Václava Kučeru, kameramana Stanislava Milotu či režiséra Juraje Herze. Jako poslední se na plátně objevilo jméno filmaře Miloše Formana, v tu chvíli potlesk v sále výrazně stoupl.

20:38

Udílení postupuje v rychlém tempu, za půlhodinu stihli organizátoři rozdat již pět sošek. Českého lva za kostýmy získala Eva Kotková za film Hastrman, sošku za nejlepší scénografii pak Jan Švankmajer a Václav Švankmajer za snímek Hmyz. "Otec tu nemůže být, tak mě vyslal, abych vám poděkoval," vzkázal Václav Švankmajer.

20:33

Českého lva za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli si odnáší Jan František Uher, který ztvárnil jednoho z chlapců ve Všechno bude.

"Tak, teď se mně přitížilo," řekl a profesionálně se opřel o pult se soškou. "Měl bych poděkovat rodině, tedy dědovi, babičce, mamince, taťkovi, všem bratrům. A Elišce (Křenkové), jak to s námi nacvičila, Olmovi (Omerzuovi) a štábu, všem, co mi pomáhali s filmem, a ještě Barunce Sitové, co mě vzala na casting, bez níž bych tu ani nebyl, a kamarádům, kteří mi pomáhali se školou, hlavně Jirkovi," vyjmenoval Uher překotným hlasem.

20:30

Eliška Křenková, čerstvá držitelka Českého lva.

Foto: ČTK
20:25

Cenu za ženský herecký výkon ve vedlejší roli předal herec Jiří Konvalinka, "cyklista tělem i duší" z filmu Domestik.

Sošku za Všechno bude obdržela Eliška Křenková. Na jeviště přiběhla v slzách. "Já jsem si chtěla hrozně připravit děkovnou řeč, ale strašně jsem se bála, že bych to mohla zakřiknout," spustila překotně.

"Strašně moc děkuji akademii, je to pro mě velká odměna a zároveň velké nakopnutí. V první řadě bych chtěla poděkovat Olmovi, bez něho bych tady nestála, a strašně jsem vděčná, že s ním mohu pracovat," začala Křenková děkovnou řeč poklonou režisérovi filmu Olmu Omerzuovi.

20:23

Martha Issová, první dnešní držitelka Českého lva.

Foto: ČTK
20:17

Cenu za mimořádný počin v oblasti audiovize přišli přidat Filip Březina a Zdeněk Piškula, oblečení v basketbalových dresech z filmu Zlatý podraz. A první oceněnou večera se za herecký výkon v minisérii Dukla 61 stala Martha Issová.

"Uf, jsem v úplném šoku. Mě by ve snu nenapadlo, že já mohu být mimořádný audiovizuální přínos," rozesmála Issová diváky v sále. "Přestože jsem si odmala připravovala děkovnou řeč, až přeberu nějakou takovou krásnou cenu za herecký výkon, vůbec nevím, co mám říct, protože jsem to opravdu, ale opravdu nečekala," zavrtěla hlavou Issová. Ta v Dukle 61 ztvárnila tvrdou havířskou manželku a matku čtyř dětí Marii Šlachtovou.

20:15

Pohled do sálu.

Foto: ČTK
20:13

Václav Kopta už diváky zdraví přímo z jeviště Rudolfina. "Já už jsem se českým filmem proběhl, jak jste viděli, teď zbývá loňskou filmovou produkcí provést také vás," řekl Kopta a na úvod připomněl, že loňský rok byl pro česká kina nejúspěšnější v dosavadní historii Česka. Prodalo se přes 16 milionů lístků.

20:09

Ceremoniál začal předtočenou scénou, ve které moderátorovi večera Václavu Koptovi "udělil notičky" Marek Daniel coby fiktivní lobbista Tonda Blaník. "Na hlasy těch kreténů z akademie se přece nemůžeme spolehnout. Loni tam těch angažovaných keců bylo tolik, že jsem to žehlil měsíc," řekl Blaník a předal Koptovi obálky.

Koptu následně do Rudolfina autem svezli hrdinové filmu Všechno bude. Cestou potkal Hastrmana, Jana Palacha, Jiřího Lábuse v převleku z filmu Hmyz nebo se projel na skateboardu setem dalšího nominovaného filmu Zlatý podraz. Těsně před Rudolfinem mu cestu zkřížil Martin Huba jako Tomáš Garrigue Masaryk z filmu Hovory s TGM. "Kampak, Kopto?" - "Na Lvy, pane prezidente," odvětil.

20:05

Jako jeden z posledních se po červeném koberci prošel herec a prezident festivalu v Karlových Varech Jiří Bartoška s manželkou Andreou Bartoškovou.

Foto: ČTK
20:01

Ještě poslední postřeh od kritika Aktuálně.cz a Hospodářských novin Tomáše Stejskala. "Zatímco se plní sál Rudolfina, jehož pódium letos svým retro designem připomíná stanici pražského metra, mnozí s napětím očekávají, jak dopadně hojně nominovaný snímek Toman. Jeho výrazný úspěch by mimo jiné potvrdil, že Ceny české filmové kritiky, kde Toman nebyl ani nominován, mají smysl coby alternativa Českých lvů," míní Stejskal.

20:00

Obálky se jmény vítězů jsou uložené v trezoru, ven se dostanou těsně před udílením. "Máme ochranku, která stojí u sošek i obálek," řekla České televizi Tereza Rychnovská, výkonná ředitelka České filmové a televizní akademie, která Lvy udílí. "Režie už si musí ohlídat, aby předávající dostal správnou obálku," dodala.

19:58

Jiří Macháček může získat Českého lva za výkon v hlavní roli. Nominován je za to, jak ve filmu Toman ztvárnil poválečného šéfa československé zahraniční rozvědky Zdeňka Tomana.

"Hrajete člověka, který opravdu žil, tak je to trochu zodpovědnost," řekl Macháček v dnešní večerní zpravodajské relaci České televize. "Stejně nevíte všechno přesně, něco si musíte domyslet, a hledáte nějaký základní prvek. Pro mě to byla nějaká rozporuplnost u tohoto člověka," řekl o Tomanovi, který podle něj měl spoustu kladných i záporných vlastností. "V každé fázi střihu filmu to vypadalo jinak, někdy k plusu, jindy k minusu," dodal Macháček.

Zdeňka Tomana ve filmu Toman ztvárnil Jiří Macháček.
Zdeňka Tomana ve filmu Toman ztvárnil Jiří Macháček. | Foto: Falcon
19:52

Na místě je také filmový kritik Aktuálně.cz a Hospodářských novin Tomáš Stejskal. Některé hvězdy se podle něj ve foyer Rudolfina tváří, jako by nevystoupily z role, třeba stoický Hyněk Čermák ležérně se opírající o stolek. Mladí tvůrci naopak opatrně předjímají výsledky. "Moc velké šance si nedávám," poznamenává skromně Lukáš Kokeš, který je s Klárou Tasovskou nominován na cenu pro nejlepší dokument.

19:47

Po červeném koberci před Rudolfinem se již prošli například herci Miroslav Donutil, Eliška Křenková, Jiří Macháček, Jenovéfa Boková, dokumentaristka Helena Třeštíková nebo režisér Olmo Omerzu se zpěvačkou Monikou Midriakovou.

Dorazila také polská režisérka Agnieszka Hollandová, která kdysi studovala na pražské FAMU, hovoří plynně česky a po minisérii Hořící keř tu teď začíná natáčet film Šarlatán. Na fotografii je herec Martin Huba.

Foto: ČTK
19:43

Filmy nominované na Českého lva od začátku března promítala síť kin CineStar. Nyní lze většinu titulů včetně Tomana, Hastrmana či Všechno bude vidět na portálu Dafilms.cz. Drama Chvilky od režisérky Beaty Parkanové přibude na portál v pondělí, pohádka Čertí brko má následovat příští středu.

19:39

Jaký bude zájem diváků? Loňský ceremoniál podle Asociace televizních organizací sledovalo v průměru 707 tisíc diváků starších 15 let, tedy o něco víc než předloňských 667 tisíc diváků.

19:35

Dnešní udílení moderuje třiapadesátiletý herec a hudebník Václav Kopta.

19:30

Pohled na červený koberec, kde herec Jiří Macháček (druhý zleva) zrovna hovoří s novinářem.

Foto: ČTK
19:28

O sošku pro film roku se utká pět snímků, z toho tři historické - Jan Palach, Toman a Zlatý podraz.

Sázkaři favorizují snímek o Janu Palachovi, vypsali na něj nízký kurz 1,35:1. "Očekáváme, že Jan Palach s přehledem vyhraje a zanechá za sebou jak Tomana s kurzem 5,50:1, tak road movie Všechno bude s kurzem 5:1. Naopak nejmenší naděje na hlavní cenu má Tlumočník s kurzem 30:1," řekla serveru iDnes.cz mluvčí sázkové společnosti Chance.

19:26

Připomeňte si, které filmy mají nejvyšší šanci uspět.

◼ 13 nominací získalo historické drama Toman o poválečném šéfovi československé zahraničí rozvědky.

◼ 10 nominací má lyrický příběh Hastrman zasazený do kulis 19. století.

◼ 10 nominací obdržela také road movie Všechno bude o dvou klucích na prahu dospívání, kteří si v ukradeném autě užívají náhlou svobodu.

◼ 9 nominací může proměnit Zlatý podraz, basketbalové drama režiséra Radima Špačka.

◼ 8 nominací získal film režiséra Roberta Sedláčka o Janu Palachovi.

19:25

Vážení čtenáři, vítejte u přenosu z udílení filmových cen Český lev. Na červeném koberci před pražským Rudolfinem už se první hosté začali sjíždět před sedmou hodinou. Ceremoniál začne krátce po osmé, živě ho vysílá Česká televize na programu ČT1.

Kultura Kultura
23. 3. 2019 19:22
 

Právě se děje

Další zprávy