Olze zahrají na premiéře Plastici. Lze na ni počkat i u kávy

ČTK Kultura ČTK, Kultura
Aktualizováno 6. 5. 2014 20:37
Podívejte se na novou ukázku z dokumentu Miroslava Janka Olga. Na Olgu Havlovou si lidé můžou vzpomenout i při speciální akci v kavárnách.
Olga a Václav Havlovi na Hrádečku.
Olga a Václav Havlovi na Hrádečku. | Foto: Aerofilms

Praha - Kapela The Plastic People of the Universe doprovodí 13. května v pražském kině Aero premiéru celovečerního dokumentu režiséra, scenáristy a kameramana Miroslava Janka s názvem Olga. Díky přímému přenosu si ho užijí i diváci ve více než dvou desítkách českých kin.

Snímek je věnován manželce Václava Havla, kamarádce, která nezkazila žádnou legraci, houbařce, milovnici přírody i ostré glosátorce a statečné disidentce Olze Havlové (1933-1996).

V Aeru bude při té příležitosti otevřena putovní výstava fotografií Výboru dobré vůle - Nadace Olgy Havlové zachycující její začátky a Olgu Havlovou při práci s lidmi s handicapem.

Podívejte se na novou ukázku z dokumentu Olga od Miroslava Janka. Olga Havlová v ní potkává hollywoodskou herečku Jane Fonda.
Podívejte se na novou ukázku z dokumentu Olga od Miroslava Janka. Olga Havlová v ní potkává hollywoodskou herečku Jane Fonda.

Dokument ji přibližuje z civilní stránky. Režisér nechal promlouvat dosud nezveřejněné archivní záběry včetně těch z Originálního Videojournalu, fotografie i osobní zpovědi přátel. Na plátně se objeví například Vratislav Brabenec, Anna Freimanová, Jane Fondová, Ivan M. Havel, Vladimír Hanzel, František Horáček, Jan Kašpar a Andrej Krob.

"Já už jsem před lety k nedožitým pětasedmdesátinám paní Olgy připravila malou knížku vzpomínek na ni. Teď, když se blížily osmdesátiny, povedlo se díky Knihovně Václava Havla tento sborník rozšířit. A protože se sešla spousta zajímavého nového materiálu, napadlo nás, že by to šlo zužitkovat v dokumentárním snímku," řekla Anna Freimanová.

Olga Havlová.
Olga Havlová. | Foto: Aerofilms

Ta měla především k dispozici zajímavý fotografický materiál, který jí před svou smrtí věnoval Jan Kašpar. "Další přidali Ivan Havel s manželkou Dášou, což jsme obohatili filmovými záběry z Originálního Videojournalu," dodala Freimanová. Natočil ho stejný tým, který v roce 2007 natočil dokument Občan Havel.

"Naším cílem bylo představit Olgu Havlovou mladé generaci. Vznik filmu podpořila také Knihovna Václava Havla, Výbor dobré vůle - Nadace Olgy Havlové, Státní fond kinematografie a na portálu HitHit skoro stovka dárců," uvedla producentka Jarmila Poláková.

Olga.
Olga. | Foto: Aerofilms

S filmem je spojena i neotřelá promo akce s názvem Čekám na Olgu. "V premiérovém týdnu (12. – 18. května) mohou návštěvníci 26 kaváren v Praze, Brně, Ostravě a Hradci Králové vyjádřit své sympatie k osobnosti paní Olgy. Pokud si objednají kávu pomocí hesla: Dám si jedno s Olgou a během pití kávy dokážou 15 minut mlčet, dostanou kávu zdarma," řekla Radka Urbancová z distribuční společnosti Aerofilms.

Akce navazuje na všeobecně známou skutečnost, o které i ve filmu mluví osobní ochranka paní Olgy, a to že se na ni nesmělo po ránu mluvit, dokud si nedala kávu.

 

Právě se děje

Další zprávy