Oloupené Vratné lahve vstoupily na DVD

Jitka Gráfová
18. 10. 2007 10:00
Piráty čím dál víc zajímají české kinohity
Foto: Ondřej Besperát

Praha -  DVD Vratných lahví jsme pojmenovali jako sběratelskou edici, protože všichni ostatní si ho už stáhli z internetu, řekl Aktuálně.cz režisér Jan Svěrák těsně předtím, než disk vstoupil na pulty a do půjčoven.

Jinak totiž balení splňuje to, co dnes běžně divák od DVD za 399 korun očekává. Na jednom disku kromě Vratných lahví najdou diváci film o filmu, zkrácené a vynechané scény, herecké zkoušky, fotogalerie či storyboard. 

V obalu najdou knížečku s fotorománem, v němž si diváci mohou formou komiksu připomenout scénu z erotických snů Zdeňka Svěráka, nasazování dveří či shoření elektrické konvice na plynovém sporáku.

Na kontě má zatím nejúspěšnější film roku přes milion diváků, rychlostní rekord půl milionu diváků za třiadvacet dnů i 100 milionů na tržbách.

"Na DVD jsem pracoval s firmou Digital Media Production, s nimiž jsem připravoval i předchozí filmy. Společně jsme vymýšleli celkovou grafiku a bonusy," říká režisér, který začal přípravy na DVD už začátkem srpna.

Ačkoliv Vratným lahvím předcházely spory o scénář,  stal se příběh o učiteli v důchodu Tkalounovi, který přijme brigádnické místo ve výkupu lahví v supermarketu, velmi rychle diváckým hitem.

"Opravdu nevím, kolik bych si přál prodaných DVD," uzavírá režisér, který na trh uvedl disk pár týdnů poté, co na předvánoční trh přišel oscarový adept, Menzelův snímek Obsluhoval jsem anglického krále.

Foto: Biograf Jan Svěrák - Jiří Hanzl

Ilegální kopii Vratných lahví pořídil technik z firmy, kde si nechal Svěrák vyrobit DVD pro potřeby ministerstva kultury. Prý dlouho nechtěl úřadu přepis dát, ale předání kopie je součástí dohody o státní podpoře.

Ilegální kopie měla nejvyšší možnou kvalitu; byla označena vodoznakem a upozorněním, že je určena pouze ministerstvu kultury a nesmí se kopírovat.  Nestalo se. Už dřív Svěrák odhadl škodu za pirátství na pět milionů.

"Teď má případ státní zastupitelství a čeká se na soud," informuje režisér.

Čeští piráti jsou v zavěšování domácích filmů na web čím dál aktivnější. Tento týden se objevila na internetu kopie komedie Tomáše Vorla Gympl, na piráty byl krátký i Hřebejkův Medvídek.

 

Právě se děje

Další zprávy