Jiří Suchý jinak. Sommerová natáčí film o legendě z divadla Semafor

ČTK ČTK
17. 2. 2019 15:30
Dokumentaristka Olga Sommerová připravuje film o sedmaosmdesátiletém Jiřím Suchém. Snímek s pracovním názvem Legenda Suchý bude dokončen v létě, do kin zamíří na podzim. Obsahovat má archivní záběry, Suchého současnou tvorbu, situace z jeho osobního života i autentické výpovědi.
Jiří Suchý v říjnu oslaví 88. narozeniny.
Jiří Suchý v říjnu oslaví 88. narozeniny. | Foto: Irena Zlámalová

O Jiřím Suchém už v minulosti vznikly filmy jako čtyři roky staré Tajemství Jiřího Suchého nebo Jiří Suchý - Život s divadlem Semafor z roku 2012. Dosavadní portréty se však zaměřovaly spíš na konkrétní mezníky Suchého divadelní tvorby. Nový snímek se hodlá více věnovat jeho životu. Cílem tvůrců je vytvořit atraktivní životopisný a tvůrčí portrét principála divadla Semafor jinak, než jak byl doposud prezentován.

Jiří Suchý a Olga Sommerová.
Jiří Suchý a Olga Sommerová. | Foto: Irena Zlámalová

"Jeho dílo je tak obsáhlé, že pro životopisný portrét jeho osobnosti je třeba zvolit přísný a subjektivní výběr jeho tvorby," uvádí Olga Sommerová.

"Mým cílem je vytvořit film o životní cestě muže, který kromě toho, že svoje nadání zasvětil divadelní a písňové tvorbě, žil také svůj osobní a občanský život. Chci ho představit nejenom jako komika, ale také jako člověka, který se musel poprat s nepřízní režimu i osudu," dodává dokumentaristka, která už má na kontě filmy o osudech Marty Kubišové, Věry Čáslavské nebo Soni Červené.

Příběh Jiřího Suchého vzniká pod vedením producenta Viktora Schwarcze. Role kameramanky se ujala Olga Špátová, jež se svou matkou Olgou Sommerovou již spolupracovala na 13 filmech.

V současné chvíli už natáčení skončilo a na řadu přichází střižna a postprodukce. Na digitální zpracování materiálu a trikové úpravy shánějí tvůrci peníze prostřednictvím crowdfundingové sbírky. Zatím vybrali přes 60 tisíc korun z potřebných 475 tisíc.

Sedmaosmdesátiletý herec, komik, textař, zpěvák, básník, hudebník, režisér, dramatik a výtvarník Suchý svým všestranným talentem výrazně ovlivnil tuzemskou kulturní scénu. Narodil se 1. října 1931 v Plzni, která mu před několika lety udělila čestné občanství. Později se stal také čestným občanem Prahy.

"Jiří Suchý je jako šampaňské. Zraje, je letícím kamenem, který nezaroste mechem. Je plný invence a fantazie," řekla před lety jeho dlouholetá jevištní partnerka Jitka Molavcová.

Foto: Irena Zlámalová

Ta se po bok Suchého postavila po předčasné smrti Jiřího Šlitra, který v 60. letech se Suchým tvořil jednu z nejoriginálnějších i nejpopulárnějších dvojic historie českého divadla.

Suchý se podílel také na vzniku mnoha filmů, k některým napsal námět, scénář, texty písní, složil hudbu či si v nich zahrál. Po listopadu 1989 se rovněž vrhl na podnikání, založil nakladatelství Klokočí a filmovou společnost Perplex.

Vyšla mu řada knih včetně dvacetisvazkové Encyklopedie, za kterou získal Cenu Jaroslava Seiferta.

Je držitelem mnoha ocenění, mimo jiné převzal medaili Za zásluhy od Václava Havla (1995), cenu Thálie za celoživotní dílo (2002) či Cenu ministerstva kultury (2006).

Foto: Irena Zlámalová
 

Právě se děje

Další zprávy