Okultista, konfident nacistů i komunistů. Češi točí film o doktoru práv Arvédovi

ČTK ČTK
19. 2. 2021 14:25
Zkraje února začalo natáčení nového filmu Arvéd, který je inspirován osudem rozporuplného Jiřího Arvéda Smíchovského. Podstatná část vznikne v ateliérech v pražských Kbelích. Štáb pod vedením režiséra Vojtěcha Maška a kameramana Dušana Husára zde natáčí v dekoracích, které jsou na pomezí surreálného snu a skutečnosti.

Tyto scény tvůrci následně propojí s reálnými lokacemi a vytvoří hrdinův svébytný svět, avizuje distribuční společnost CinemArt.

Jiří Arvéd Smíchovský, který žil v letech 1897 až 1951, byl "doktor práv a filozofie, okultista, kolaborant s nacistickými okupanty, udavač, později falešný svědek a přisluhovač komunistického režimu," popisuje jeho představitel, herec Michal Kern. "Velice inteligentní osobnost s geniální pamětí. Člověk s obrovským vnitřním konfliktem, extrémními psychickými polohami, zaprodanou duší a neutuchající touhou po vědění," shrnuje.

Příběh Arvéda Smíchovského vyšel knižně roku 2016 pod názvem Malostranský ďábel. Portrét rozporuplné osobnosti vyvolal značné ohlasy. Autor knihy, spisovatel Jan Poláček, je s režisérem Maškem také spoluscenáristou filmu. Ten začal vznikat před čtyřmi roky.

"Jiří Arvéd Smíchovský se může zdát na první pohled veskrze záporným hrdinou, ale pravda je jako vždy a ve všem někde uprostřed. Kromě prokázaných trestných činů, které vedly k jeho odsouzení, je v jeho úředních dokumentech též výčet obvinění, která byla svědecky vyvrácena, je tam rozsáhlé nevěrohodné udání Arvédova přítele, ze kterého čiší mstivá nenávist, a jsou tam i dobrozdání o Arvédově nezištné pomoci za okupace," argumentuje Poláček.

"Poté, co spolupracoval s okupanty, byl i spolutvůrcem vznikající komunistické tajné bezpečnosti. Byl využit v řadě procesů se skutečnými kolaboranty, ale i pro nastupující režim nepohodlnými osobami," dodává autor předlohy. Podle něj přesto není důvod, aby byl Arvéd Smíchovský považován za jednoho z největších zločinců českých dějin.

Důležitou úlohu bude mít ve filmu hermetismus, filozofický systém, za jehož součásti jsou pokládány alchymie, astrologie, magie a kabala.

"Životní příběh doktora Smíchovského mi dává možnost nahlédnout historickou látku pohledem charismatického démona, který se svou složitou povahou zaplete do složité doby," doplňuje režisér a spoluscenárista Mašek, který je spoluscenáristou vítězného filmu karlovarského festivalu Křižáček a nositelem osmi komiksových cen Muriel.

Ve snímku, jehož vznik podpořily Státní fond kinematografie a slovenský Audiovizuální fond, se vedle Kerna objeví herci Saša Rašilov, Martin Pechlát, Jaroslav Plesl a Vojtěch Vodochodský nebo slovenští rodáci Robert Jakab, Zvonko Lakčevič a Marian Labuda.

 

Právě se děje

Další zprávy