Ohlasy: Menzel je nenahraditelný, když se točilo, jako by filmem onemocněl

Kultura ČTK Kultura, ČTK
7. 9. 2020 15:18
V Jiřím Menzelovi odešel poslední významný představitel československé nové vlny 60. let. Byl nenahraditelný, neobyčejný, kamarádský, ale také přísný, zaznívá v reakcích na úmrtí významného českého filmaře. Přečtěte si, jak na něj vzpomínají Dagmar Havlová, Zdeněk Svěrák, jeho dvorní kameraman Jaromír Šofr, herečka Magda Vášáryová nebo politici jako Andrej Babiš a Lubomír Zaorálek.
Foto: Jakub Plíhal

Zdeněk Svěrák

Podle Zdeňka Svěráka přistupoval Menzel k tvorbě natolik zodpovědně, že při každém natáčení přímo "onemocněl filmem".

"Pro nás s Láďou Smoljakem to byla veliká čest, pracovat s oscarovým režisérem. Na prvním filmu, co jsme pro něj napsali, to bylo Na samotě u lesa, jsme si dávali hodně záležet," řekl Svěrák agentuře ČTK.

Připomněl, že ve filmu z roku 1976 se Smoljakem jako neherci dostali první větší role. "Při té spolupráci jsme si uvědomili, jak mu záleží na obsazení. Tenkrát byl v nemilosti Jan Tříska a Jirka byl paličák, zdržoval to natáčení, dokud mu Třísku nedovolili. Řekl, že jiného představitele nevidí, a tím vymohl, že se Jan Tříska mohl vrátit na plátno," vzpomíná Svěrák.

Podle něj Menzel při natáčení nebyl šťastný, byť to tak z jeho komedií mohlo vypadat. "Na film se těšil, ale když se začalo, jako by tím filmem onemocněl. Byl nervózní, vážný, byla to zodpovědnost, strach, že tentokrát se to třeba nepovede nebo že to nedělá úplně dobře, nebyl si tak jistý úspěchem. Byl šíleně svědomitý a trpělivý," popisuje Zdeněk Svěrák.

Nejvíc se prý sblížili, když odjeli do Ameriky připravovat film, z něhož ale nakonec sešlo. "Já jsem předělával scénář, který už tam měli. Bylo to hezké, Jirka mi vařil kafe, místo cukru dával čokoládu, to bylo jeho oblíbené," vybavuje si Svěrák.

O možném filmu se dnes ani příliš neví. "Nepovedlo se to, tak jsem to nikde nešířil, protože to byl neúspěch. Vrátili jsme se s prázdnou, ale to neznamená, že jsme se nesblížili. Šest neděl psaní a odmítání, to bylo pro naše přátelství dost důležité," popisuje Zdeněk Svěrák.

Nabídka přišla z USA po filmu Vesničko má středisková z roku 1985, který byl nominovaný na Oscara. "Nabídli Jirkovi, jestli by nechtěl v Americe natočit film, a on si mě tam vzal s sebou. Můj scénář se jim nezdál dostatečně velkolepý pro americký film. Řekli: Tohle si natočte, pane Menzel, třeba v Jugoslávii. A to Jirka zas nechtěl," uzavírá Svěrák.

 

Právě se děje

Další zprávy