Ohlasy: Menzel je nenahraditelný, když se točilo, jako by filmem onemocněl

Kultura ČTK Kultura, ČTK
7. 9. 2020 15:18
V Jiřím Menzelovi odešel poslední významný představitel československé nové vlny 60. let. Byl nenahraditelný, neobyčejný, kamarádský, ale také přísný, zaznívá v reakcích na úmrtí významného českého filmaře. Přečtěte si, jak na něj vzpomínají Dagmar Havlová, Zdeněk Svěrák, jeho dvorní kameraman Jaromír Šofr, herečka Magda Vášáryová nebo politici jako Andrej Babiš a Lubomír Zaorálek.
View this post on Instagram

Umřel Jirka Menzel. Čest jeho památce 💜

A post shared by Dagmar Havlová (@dagmarhavlova_official) on

Dagmar Havlová

Poctu Jiřímu Menzelovi na Instagramu vzdala herečka a bývalá první dáma Dagmar Havlová. Už roku 1981 společně účinkovali ve sci-fi hororu Upír z Feratu režiséra Juraje Herze.

V roce 2000 pak byl Menzel uměleckým šéfem pražského Divadla na Vinohradech, kde se Havlová prostřednictvím Herzem režírované hry Ať žije královna od britského dramatika Roberta Bolta chtěla vrátit na jeviště. Byl by to comeback k profesi, již opustila po sňatku s prezidentem Václavem Havlem.

Havlová měla ztvárnit Marii Stuartovnu. Představení však podle tehdejšího vyjádření divadla mělo příliš vysoké nároky na výpravu, a tak divadlo projekt pozastavilo. Režisér Juraj Herz dokonce nabídl, že kvůli tomu obětuje celý svůj honorář, ani to ale nestačilo.

Menzel s Havlovou se však viděli i později, například roku 2013 na Festivalu vzájemné inspirace v americkém Washingtonu, věnovaném Václavu Havlovi, kde režisér představil svůj tehdy nový film Donšajni.

 

Právě se děje

Další zprávy