Odysea na povozu. Hanks jako veterán občanské války veze dívku vychovanou indiány

Tomáš Seidl Tomáš Seidl
19. 2. 2021 17:00
Říká se, že ve westernu lze vyprávět jakýkoli příběh. Americký film Zprávy ze světa, který natočil Paul Greengrass s Tomem Hanksem v hlavní roli, dokazuje, že takovým příběhem může být i komorní drama o sbližování stárnoucího jižanského vojáka s dívkou vychovanou indiány.

Pro režiséra Greengrasse, jenž proslul sérií o "agentovi bez minulosti" Jasonu Bourneovi či hranou rekonstrukcí Let číslo 93, i pro Toma Hankse jsou Zprávy ze světa prvním setkáním s westernem. Nejde však o jejich první spolupráci - v Greengrassově thrilleru Kapitán Phillips před osmi roky americký herec ztvárnil titulní roli velícího důstojníka, kterého unesou somálští piráti.

Novinka, momentálně nominovaná na dva Zlaté glóby, vznikla podle pět let staré stejnojmenné předlohy americké spisovatelky Paulette Jilesové. Odehrává se v Texasu roku 1870 a protagonistou je veterán z občanské války.

Kapitán Jefferson Kyle Kidd objíždí zapadlé osady na americkém Jihu a často negramotným místním, z nichž mnozí nepřijali porážku v občanské válce ani zrušení otroctví, jako svébytný kazatel i divadelník předčítá z novin důležité zprávy z celého světa. Za drobný obnos je chce informovat, ale také pobavit.

Když se setká s desetiletou bělošskou dívkou, kterou před šesti roky unesli indiáni a přitom vyvraždili její rodinu, kapitán je okolnostmi přinucen odvézt ji až na druhý konec Texasu k jejím vzdáleným příbuzným.

Blonďaté dítě, které kmen Kajovů pojmenoval Cikáda a jež neumí ani slovo anglicky, jí rukama. Pamatuje si jen život mezi indiány, ty však nedávno zmasakrovali bělošští vojáci. Odyseu na kapitánově koňském povozu nevnímá jako cestu domů, spíše coby únos.

Téma unesené bělošky, kterou vychovali indiáni, není v žánru nové. Zamýšlí se nad ním i jeden z nejslavnějších westernů Johna Forda nazvaný Stopaři z roku 1956. V něm hrál John Wayne někdejšího vojáka Konfederace, který s rasistickou zaťatostí pátrá po své neteři odvlečené kmenem Komančů. Paul Greengrass však na podobné téma nahlíží jinak.

Film Zprávy ze světa je na Netflixu s českým dabingem i titulky. | Video: Netflix

Zprávy ze světa nejsou klasickým westernem, nýbrž pokusem o poměrně realistické zobrazení života na Divokém západě, byť ne až tak syrově demytizovaným, jako třeba v seriálu Deadwood. Režisér volí minimalistický způsob vyprávění, jež se odvíjí meditativně pozvolna a jen sporadicky je prostoupeno dramatičtější vsuvkou.

Je to neobvyklé nejen v žánru, ale především s ohledem na to, že Greengrass je díky filmům s Jasonem Bournem znám jako skvělý režisér akčních scén. Jeho novinka však na akci téměř rezignuje: první výstřel se ozve až někdy ve třetině dvouhodinového filmu.

Tom Hanks jako kapitán Kidd.
Tom Hanks jako kapitán Kidd. | Foto: Netflix

Greengrass většinou točí roztřesenou a prudce švenkující ruční kamerou, která diváky až fyzicky vtahuje do dění. Ve Zprávách ze světa tomu tak není. Polský kameraman Dariusz Wolski tento způsob snímání využívá jen během napínavé přestřelky ve skalách, kde dvojici ohrožuje několik jižanských vyvrhelů, kteří chtějí dívku prodávat jako prostitutku.

Filmu nechybějí typická westernová panoramata širých plání, z detailu ale vidíme zemi zdecimovanou válkou. Všude je bláto a špína. Působivé obrazy krajiny podkresluje atmosférická hudba Jamese Newtona Howarda, jenž byl za soundtrack využívající prvky irského folkloru nominován na Zlatý glóbus.

Paul Greengrass scénář napsal s Lukem Daviesem. Ku prospěchu věci upravili či zcela odstranili některé melodramatické motivy literární předlohy včetně původního konce. Vyprávějí bez vypjatých emocí a pro větší věrohodnost i poměrně zásadně změnili hrdinovo rodinné zázemí.

Přesto scénář nezapře, že jde o adaptaci. Určité události - například až přízračná scéna, kdy dvojici uprostřed prérie zastihne prašná bouře - zůstávají nedotaženy, některé postavy se náhle objeví a zase předčasně zmizí.

Helena Zengelová v roli Johanny a Tom Hanks jako kapitán Kidd.
Helena Zengelová v roli Johanny a Tom Hanks jako kapitán Kidd. | Foto: Netflix

Platí to především pro mladého kovboje Johna Calleye, který po kapitánově konfliktu s despotickým zákonodárcem a zároveň vydavatelem místních novin v jednom městečku pomůže dvojici uprchnout. V závěru románu - o několik let později - se mladík vrací na scénu a ožení se s dospělou Cikádou. Scenáristé filmu naštěstí tento konec vypustili, Calleyova postava se však v důsledku toho ve snímku nečekaně vytrácí.

Původní příběh filmaři naopak doplnili několika poukazy na současnou názorově rozpolcenou Ameriku: od rasové nadřazenosti přes roli médií a fake news až po umanutou neochotu smířit se s tím, že již skončily "staré pořádky".

Zprávy ze světa jsou typ filmu, jehož účinnost závisí především na výkonech herců a jejich vzájemné chemii. V tomto ohledu fungují přesvědčivě. Tom Hanks ztvárňuje westernovou postavu, kterou by před 60 lety hrál nikoli John Wayne, ale James Stewart. Do jeho tváře rozeklané hlubokými vráskami a lemované šedivými vousy jsou hluboce vepsány všechny hrůzy války.

Přestože kapitán nemá tušení, co obnáší starost o dítě, k dívce má bez jakýchkoli postranních úmyslů otcovský vztah, motivovaný snahou odvézt ji co nejdál od bolesti a krveprolití. Postava vojenského vysloužilce, jehož zatvrzelé srdce obměkčí setkání se sirotkem, je samozřejmě obehraná. Díky Hanksově empatickému výkonu ale přerod postavy působí vcelku bezprostředně.

Pozoruhodná je jeho herecká partnerka, dvanáctiletá německá herečka Helena Zengelová, jež na sebe upozornila před dvěma lety rolí nezvladatelného dítěte v dramatu Narušitel systému. Za strhující ztvárnění divokého "indiánského" dítěte teď také získala nominaci na Zlatý glóbus. Dvojnásobného sirotka jen s minimem slov ztělesňuje jako vystrašené, ale také vzpurné zvířátko zahnané do kouta, zoufale se bránící návratu do "civilizace". Tu pro ni symbolizují holčičí šaty, jež má obléct místo indiánského oděvu.

V andělské tváři s ledově modrýma očima lze přitom vyčíst škálu emocí: zuřivost i vztek, osamělost i smutek.

Epizodicky strukturované drama o cestě domů nedosahuje rafinovanosti nejlepších moderních westernů, jakou se vyznačuje především námětově příbuzná Opravdová kuráž od bratří Coenových. Na to jsou Zprávy ze světa místy až příliš úhledné, korektní, a navíc předvídatelné.

Přesto dokládají, že kdysi nejpříznačnější americký filmový žánr ani dnes není mrtev. Stále má smysl ho prozkoumávat v nových kontextech.

Zprávy ze světa

Režie: Paul Greengrass
Film je k vidění na Netflixu.

 

Právě se děje

Další zprávy