Odpočítávání nominací na Oscary začalo

Irena Hejdová Irena Hejdová
31. 1. 2006 0:00
Los Angeles - Jaká jména nesmí chybět na finále filmové sezony? A jaká se dnes v listu nominací objeví? Uvnitř: ANKETA

Nominacemi vyvrcholí očekávání fanoušků, odborné veřejnosti, tvůrců i distributorů. Už nominace, nehledě na oscarové vítězství, znamená víc diváků a peněz, popularity i uznání.  

Tradiční mediální kolotoč pomáhají roztáčet média - vrcholí každoroční spekulace a hlasování, kdo letos získá nejvíc nominací a zda potvrdí Zkrocená hora roli favorita.

Capote
Capote | Foto: Aktuálně.cz

V tuzemsku se přidává otázka, jestli získá šanci bojovat o sošku Americké filmové akdemie český film Štěstí.

Komu sedí Oscar

Skeptičtější hlasy tvrdí, že američtí akademici zpravidla dávají přednost snímkům, které vycházejí ze skutečných událostí či popisují osudy významných osobností.

Jimi oblíbené filmy jsou prý také zpravidla nabity dávkou patosu a sentimentality, přitom se alespoň navenek tváří coby bořitelé amerických mýtů (letos zobrazování homosexuality).

Často je patrná i snaha ocenit zasloužilého režiséra/herce, který zatím Oscara nezískal, ač se už jeho život chýlí ke konci. Ve vedlejších technických kategoriích logicky vítězí výpravné velkofilmy; snad za tu spoustu dolarů, která kape z každého záběru.

Walk the Line
Walk the Line | Foto: Bontonfilm

Tyhle tendence se potvrdily i na loňských Oscarech, kde uspělo snad až příliš sentimentální drama Million Dollar Baby Clinta Eastwooda či životopisný snímek Ray.

Několik cen posbíral i další životopisný film Letec.

Zkrotí Hora soupeře?

Snímky přesahující obzor běžné hollywoodské produkce zpravidla dostávají cenu za scénář - což se loni ukázalo Oscary pro Bokovku a Věčný svit neposkvrněné mysli. Jedním z loňských vítězů je vynikající krátký animovaný Ryan; ukázku z něj najdete ZDE.

Mnichov
Mnichov | Foto: Bontonfilm

Z těchto úhlů pohledu je opravdu oscarovým favoritem Zkrocená hora, romance o homosexuální lásce dvou kovbojů. Ta byla letos také sběratelem Zlatých globů, z nichž se dá vyčíst úspěch v oscarovém klání. Výsledky "generálky na Oscary" najdete ZDE. 

Zkrocená hora dominovala nejen Zlatým globům, ale i většině ocenění od kritků i amerických profesních sdružení - i když na víkendovém předávání cen americké herecké asociace neuspěla.

Hlavní cenu pro herecký ansámbl filmu získalo rasové drama Crash. Cenu pro nejlepšího herce si odnesl Philip Seymour Hoffman za film Capote a nejlepší herečkou se stala Reese Witherspoonová za film Walk the Line.

Zlomené květiny
Zlomené květiny | Foto: Hollywood Classic Entertainment

King Kong vs. Jarmusch

Tento příběh Johnnyho Cashe rovněž patří mezi oscarové favority, stejně jako další životopisné snímky Capote, Good Night, and Good Luck či už zmíněné rasové drama Crash.

Tyhle snímky nejspíš také posbírají herecké trofeje, režisérskou cenu by mohl dostat Ang Lee za Zkrocenou horu, která by se mohla stát i nejlepším filmem.

King Kong by zase mohl uspět ve vedlejších technických kategoriích. Ctitelé méně okázalé produkce by asi přáli aspoň nominaci Zlomeným květinám Jima Jarmusche, austenovské adaptaci Pýcha a předsudek, ale i Mnichovu Stevena Spielberga.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy