Odkud se ty orgány v Číně berou? Po americkém kongresu se thriller Krvavé ostří promítal i v Praze

Vladimír Ševela
20. 10. 2016 17:00
Film Krvavé ostří o násilném odebírání orgánů v Číně uvedla v úterý během pražské konference Forum 2000 jedna z jeho hlavních představitelek. „Čínští herci, kteří tam hrají, se vystavují enormnímu riziku,“ prohlásila čínská rodačka, nyní Kanaďanka Anastasia Linová.
Krvavé ostří
Krvavé ostří | Foto: Flying Cloud Productions

Některé brutální scény byly na několik diváků příliš. Pár jich z Mánesovy galerie, kde se kanadský hraný film Krvavé ostří (The Bleeding Edge) promítal, odešlo. „Moje role je ale založena na svědectví očité svědkyně,“ prohlásila před promítáním Anastasia Linová, mimo jiné vítězka kanadského kola soutěže Miss World, jež se už delší dobu angažuje v kritice lidských práv v Číně.

Krvavé ostří
Krvavé ostří | Foto: Flying Cloud Productions

Linová ve filmu režiséra Leona Leeho hraje čínskou vyznavačku náboženského hnutí Falun Gong, která je zatčena a krutým mučením, ve filmu dopodrobna vylíčeným, neúspěšně nucena se své víry zříct.

Její příběh se zkříží s osudem západního podnikatele Jamese (Jay Clift), jenž s čínskou vládou uzavírá smlouvu na dodávku softwaru využívaného pro sledování občanů. James ale vážně onemocní a podstoupí v Šanghaji transplantaci srdce. V nemocnici přijde na to, že za svůj život vděčí velmi nekalému obchodu s orgány, který bují mezi klinikami a čínskými věznicemi.

V původně cynickém byznysmenovi se hne svědomí a rozhodne se, že díky informacím a technologickým možnostem, které má, se zločiny pokusí zastavit.

„Zasluhuje bezodkladnou pozornost“

Kanadsko-čínská herečka a královna krásy Linová a další lidé, včetně třeba bývalého kanadského ministra Davida Kilgoura, už několik let tvrdí, že v Číně jsou zabíjeni vězni svědomí, převážně vyznavači Falun Gong, Tibeťané nebo Ujguři, kvůli orgánům, s nimiž se v říši středu rozrostl obrovský byznys.

Přímých svědectví z totalitní země je pochopitelně velmi málo, jak už bylo řečeno, s některými svědky se ale tvůrci filmu měli možnost setkat.

Linová upozorňuje na evidentní rozpor mezi stoupajícím počtem transplantací v Číně, jichž je až 100 tisíc ročně, a neexistencí dobrovolného dárcovství orgánů v nejlidnatější zemi světa. „Odkud se ty orgány berou?“ ptá se herečka.

Leon Lee natočil k tématu už dokument Člověk na prodej, který je čerstvě k vidění na webu České televize. Thriller Krvavé ostří, nabízený také do české filmové distribuce, je tedy dalším pokusem upozornit na podezření na neuvěřitelné praktiky, k nimž podle množících se informací v Číně dochází.

Kritici snímku jistě vytknou značnou schematičnost a to, že tlačí možná až příliš na pilu. Jak ale říká Linová, téma „zasluhuje bezodkladnou pozornost mezinárodního společenství“. Film minulý měsíc osobně uvedla také v britském parlamentu a předtím v americkém Kongresu.

V Číně neexistuje systém dobrovolného dárcovství, orgány se buď kupují, nebo násilně odebírají, říká bojovnice proti čínskému režimu Anastasia Lin. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy