Ochutnávka oscarových miniatur

Irena Hejdová
14. 1. 2006 13:00
Projekt 100 - Jako předfilmy se na letošním Projektu 100 představí silná kolekce kanadských animovaných snímků.

Každý z celkem deset animovaných titulů posbíral řadu prestižních mezinárodních cen; celá polovina z nich získala Oskara v kategorii nejlepší krátký animovaný film.

Podle organizátora Projektu 100 Jiřího Králíka je tento výběr kanadských animovaných miniatur unikátní kolekcí, která zastupuje to nejlepší z kanadské animované tvorby za posledních 35 let (kromě snímků legendárního tvůrce Normana McLarena, které v současné době je možné shlédnout jen na DVD).

Podívejte se na ukázku z filmu Ryan.

Jedním z nejzajímavějších snímků je film Chrise Landretha Ryan (2004). Nevšední animovaný dokument vypráví o tvůrci animovaných snímků Ryanu Larkinovi, který dnes žije jako žebrák v ulicích Montrealu. Až fotorealisticky vytvořené postavy mají deformovaná těla či jim chybějí některé části; ve vzpomínkách se tu zhmotňují Larkinovi spolupracovníci a dávné lásky. Film natočený nejmodernější digitální technikou získal Oskara loni.

Sugestivní je i Klobouk Michele Cournoyové. Silně erotické dílo pracuje s tématem incestu. Expresivní výjevy se neustále proměňují na principu analogie, opakuje se tu několik stejných motivů: klobouk, ženské tělo, ústa, ženské i mužské přirození. Film námětem, zpracováním i silou vyznění připomíná tvorbu surrealistky Evy Švankmajerové.

Balablok
Balablok | Foto: Projekt 100

V unikátní kolekci je zastoupen i satirický Balablok, který český tvůrce Břetislav Pojar natočil v Kanadě v roce 1972. Film o ozbrojeném konfliktu mezi kostkami a koulemi kritizuje rasismus a intoleranci; je vítězem Zlaté palmy z festivalu v Cannes v roce 1973. Pacifismus prostupuje i loutkovou bajku Hrad z písku Co Hoedemana. Snímek Ráj Ishu Patela z roku 1984 je vytvořený kombinovanou technikou a vypráví o krásném ptáku ve zlaté klícce a o kosovi, který do jeho rajského světa pronikne .

Bobovy narozeniny
Bobovy narozeniny | Foto: Projekt 100

V rámci kolekce se dále představí dva filmy Cordella Bariera (Kocourek se vrátil, Podivní vetřelci) a Bobovy narozeniny od Alison Snowdenové a Davida Fina; tyto filmy zásadně proměnily americké kreslené seriály. Dvěma filmy je zastoupen i tvůrce Frédérik Back, ovlivněný tvorbou francouzských impresionistů; ten má v kolekci snímky Křup a Muž, který sázel stromy.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy