Obtloustlý Depardieu porazil Renče i Havla

Irena Hejdová Irena Hejdová
5. 2. 2008 10:45
Čtyři české filmy v první desítce víkendového žebříčku
Občan Havel
Občan Havel | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Na třetí místo českého žebříčku vystoupal o svém prvním víkendu v kinech dokument Občan Havel.

Pozoruhodný snímek mapující nedávnou českou historii a dvě prezidentská období Václava Havla vidělo týden před prezidentskou volbou podle Unie filmových distributorů 13 tisíc diváků a film tak vydělal 1,6 milionu korun. Což je na dokumentární film více než slušný výsledek.

První místo ovšem obsadil Asterix a Olympijské hry s Gerardem Deparrdieu a řadou dalších herců i celebrit. Nepovedená taškařice si připsala úctyhodných 52 325 diváků a potvrdila tak, že kam děti přitáhnou ubohé rodiče, tam je plný sál, bez ohledu na kvalitu filmu. Celkové tržby činí 6,3 milionu korun.

Foto: Aktuálně.cz

Druhé místo patří Renčovu snímku Na vlastní nebezpečí. Kritikou nijak valně přijatý snímek o partě rafťáků odhalujících dávná, ale průhledná tajemství na divoké balkánské řece v čele s Jiřím Langmajerem a Filipem Blažkem po dvou týdnech v kinech vidělo celkem 73 tisíc Čechů a vydělal 9,5 milionu korun.

Na čtvrtém místě skončilo po prvním víkendu v kinech Pokání. Na Oscara nominovaná adaptace románu Iana McEwana má sice do naplnění ducha předlohy daleko, na Keiru Knightley a Jamese McAvoye ovšem nalákala 11 tisíc romantických diváků, kteří v kinech nechali 1,5 milionu korun.

Páté místo patří opět českému filmu Vejdělkův Václav se v žebříčku drží už devět týdnů, celkem ho už vidělo 260 tisíc diváků a utržil 24 milionů korun. Je pravděpodobné, že se mu podaří zabodovat i na víkendovém nominačním večeru Českého lva.

Na vlastní nebezpečí
Na vlastní nebezpečí | Foto: Falcon

Čtvrtý český film první desítky se schovává na sedmém místě. Kleinovu hrubozrnnou komedii Svatba na bitevním poli vidělo celkem 67 tisíc Čechů (a Moraváků, kterým je podle tvůrců tenhle příběh z moravského bojiště určen především).

Tržby necelých 8 milionů korun čtyři týdny po premiéře ovšem asi nedosahují očekávání tvůrců.

Zbytek první desítky už obsadily americké trháky. Na šestém místě postkatastrofické sci-fi Já, legenda, na osmém Americký gangster, na devátém Monstrum, kterému se zatím v českých kinech zdaleka nedaří tak, jak by si tenhle obří ještěr destruující New York pod dohledem ruční kamery zasloužil. Desáté místo patří Panu Včelkovi.

I v druhé desítce lze nalézt převážně zahraniční snímky, na dvacátém místě tabulku uzavírá komedie Chyťte doktora s Tatianou Vilhelmovou a Michalem Malátným, kterou vidělo 112 tisíc diváků a utržila 9,7 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy