Obsese a obavy z 80. let. Benátský festival zahájí film podle Dona DeLilla

ČTK Kultura ČTK, ANSA, Kultura
25. 7. 2022 20:07
Filmový festival v Benátkách zahájí 31. srpna snímek White Noise, který newyorský režisér Noah Baumbach natočil pro videotéku Netflix. V pondělí to oznámili pořadatelé akce, jež letos slaví 90. výročí.
V popředí je Adam Driver jako Jack, vlevo Greta Gerwigová coby Babbette, vpravo Raffey Cassidyová v roli Denise.
V popředí je Adam Driver jako Jack, vlevo Greta Gerwigová coby Babbette, vpravo Raffey Cassidyová v roli Denise. | Foto: Netflix

Dvaapadesátiletý Baumbach se do Benátek vrátí tři roky poté, co zde uvedl snímek Manželská historie. Ten později získal šest nominací na Oscara, z nichž Laura Dernová proměnila tu za nejlepší ženský výkon ve vedlejší roli, píše italská agentura Ansa.

Předlohou Baumbachovy novinky je román amerického spisovatele Dona DeLilla, který roku 1997 vydala Votobia pod názvem Bílý šum. Anglický originál byl publikován o 12 let dříve a získal Národní knižní cenu. "Bílý šum je zásadní román, ale vydala to kdysi Votobia a ten překlad je v podstatě nečitelný," upozornil nedávno v časopisu Host anglista Ladislav Nagy.

Hlavní roli profesora a odborníka na nacistické Německo Jacka Gladneyho, jenž se v 80. letech minulého století na americkém Středozápadě potýká s každodenními problémy rodinného života, zatímco uvažuje nad láskou, smrtí a štěstím, ztvární Adam Driver.

Jeho čtvrtou manželku Babette ztělesní Greta Gerwigová, která vychovává dítě s režisérem Baumbachem, připomíná agentura AP. Dále ve snímku účinkují Don Cheadle, Raffey Cassidyová nebo Jodie Turner-Smithová.

Šéf benátského festivalu Alberto Barbera označuje White Noise za originální, ambiciózní a úchvatný film střídající drama, ironii a satiru. "Zkoumá naše obsese, pochybnosti a obavy zakořeněné v 80. letech, ale s jasnými odkazy na současnou dobu," říká Barbera.

Knižní předloha kriticky pohlíží na postmoderní západní společnost, ze které se vytrácejí skutečné prožitky. Výrazně také pracuje s motivem strachu, kdy katastrofální zásah do životního prostředí naruší zažitou rutinu a dává člověku možnost přehodnotit svůj život.

Distributorem filmu White Noise je platforma Netflix, která podle serveru Hollywood Reporter chce využít festival na benátském Lidu pro celosvětovou premiéru dalších svých děl. Videotéka momentálně čelí úbytku předplatitelů.

V Benátkách kromě White Noise představí také očekávaný životopis herečky Marilyn Monroe nazvaný Blonde od režiséra Andrewa Dominika v hlavní roli s Anou de Armasovou známou z poslední bondovky Není čas zemřít. Oceňovaný režisér Alejandro G. Iñárritu uvede v Benátkách snímek Bardo, False Chronicle of a Handful of Truths o mexickém novináři, jenž zažívá existenční krizi, zatímco Francouz Romain Gavras ve světové premiéře promítne svou moderní tragédii Athena. Všechny snímky budou později uvedeny na Netflixu, doplňuje server Variety.com.

Celý program letošního ročníku festivalu, který se v Benátkách uskuteční od 31. srpna do 10. září, pořadatelé představí v úterý. Porotě má předsedat herečka Julianne Mooreová.

Letos akce slaví 90. výročí, od roku 1935 se koná pravidelně. Několik ročníků se neuskutečnilo jen během druhé světové války a znovu v 70. letech.

 

Právě se děje

Další zprávy