Obrazem: Výpravčí, mstitel, vypravěč pohádek. Co byly nejznámější role Josefa Somra

Obrazem: Výpravčí, mstitel, vypravěč pohádek. Co byly nejznámější role Josefa Somra
Josefa Somra má zřejmě nejvíc diváků spojeného s rolí výpravčího a svůdníka Hubičky z Ostře sledovaných vlaků.
Známá byla scéna, v níž Somr jako výpravčí razítkuje pozadí mladé telegrafistky hrané Jitkou Zelenohorskou. Na fotografii jsou Somr jako Hubička a Václav Neckář coby železničářský elév Hrma.
Slávu přinesla Somrovi také postava zatrpklého Ludvíka Jahna v adaptaci románu Žert od Milana Kundery, kterou roku 1968 natočil Jaromil Jireš. Vypráví o studentovi, jenž ze školení pošle své dívce pohled s recesistickým textem. Z žertu napíše mimo jiné "Ať žije Trockij".
Kvůli tomu je Jahn posléze vyhozen ze školy i strany a končí v pomocných technických praporech, ve vojenském vězení a na tři roky v dolech. Po letech se vrací do rodného města, aby se pomstil bývalému spolužákovi a příteli, jenž mu zničil život. Rozhodnutí svést jeho ženu, rozhlasovou reportérku, už však Jahn nezvládne proměnit ve vítěznou pomstu.
Foto: Mikuláš Křepelka / Česká televize
Kultura Kultura
16. 10. 2022 15:00
Slavného českého herce Josefa Somra, který tuto neděli zemřel ve věku 88 let, si zřejmě nejvíc diváků spojí s postavou výpravčího a svůdníka Hubičky z Ostře sledovaných vlaků. Měl ale také bohatou divadelní kariéru, v novém tisíciletí na sebe upozornil v adaptaci románu Emila Hakla a zřejmě naposledy se před kamerou objevil před pěti lety. Připomínáme některé jeho nejznámější role.
 

Právě se děje

Další zprávy