Obrazem: Celebrity světa filmu se loučily s Cannes

ČTK, BBC, Hej
28. 5. 2007 13:00
Rumunské drama porazilo Tarantina i Coeny
Foto: Reuters

Cannes - Zlatou palmu, nejvyšší ocenění slavného festivalu v Cannes, získal v neděli večer na závěr jubilejního 60. ročníku rumunský film 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny mladého režiséra Christiana Mungia. Ocenění tvůrci předala americká hvězda Jane Fondová.

Vítěz, který o den dříve získal i cenu Mezinárodní federace filmových kritiků FIPRESCI, nabízí syrový pohled na Rumunsko v posledním období Ceauseskovy diktatury. Je to příběh mladé studentky, která chce přestoupit tehdejší zákaz potratů. Film byl od počátku jedním z favoritů a vyhrál navzdory tomu, že o Zlatou palmu usilovala řada známých tvůrců.

Prohlédněte si fotogalerii:

Bratři Coenové s filmem No Country for Old Man, Quentin Tarantino či David Fincher ale nakonec vyšli naprázdno. Žádná z cen nezbyla ani na maďarský snímek Muž z Londýna, v němž hlavní roli ztvárnil herec Miroslav Krobot.

Foto: Reuters

"Příběh, kterému jsme věřili, se teď dostane k mnoha lidem," ohodnotil rozhodnutí jury režisér Mungiu na pódiu v Grand Theatre Lumiere. A bylo to dvojí překvapení. Favorité k překvapení diváků a rozhořčení kritiky v Cannes moc často nevyhrávají, navíc rumunská kinematografie nepatří mezi nejznámější.

To se ale může změnit: v kategorii Un certain regard byl jako nejlepší vyhodnocen snímek California dreamin´ režiséra Cristiana, který loni těsně před dokončením zahynul ve věku 27 let při autonehodě.

Cenu poroty získali napůl mexický režisér Carlos Reygadas za snímek Silent Light a animovaný íránský animovaný film Persepolis natočený podel stejnojmenného komiksu.

Foto: Reuters

Speciální cenu udílenou u příležitosti šedesátého jubilea získal režisér Gus Van Sant za snímek Paranoid Park o temném tajemství mladého skateboardisty. Celkově ale porotci v čele s britským režisérem Stephenem Frearsem dali před velkými jmény amerického filmu přednost spíše snímkům z Evropy a Asie.

Velkou cenou odměnila porota film Mogari no mori (Mogariho les) japonské režisérky Naomi Kawaseové. Cenu za nejlepší mužský herecký výkon získal ruský herec Konstatin Lavroněnko za roli ve filmu Izgnanije (Vyhnanství) režiséra Andreje Zvjaginceva. Jako nejlepší herečku vyhodnotila porota Jeon Do-yeon, představitelku hlavní role v jihokorejském filmu Secret Sunshine (Skrytý slunečný svit).

Ceny si odnesly i další dva snímky, o kterých se mluvilo. Palmu za režii má Američan Julian Schnabel, tvůrce filmu Le Scaphandre et le papillon (Skafandr a motýl) natočeného ve francouzské produkci. Za nejlepší scénář byl odměněn turecko-německý tvůrce Fatih Akim; v Cannes představil s další sondou do německo-tureckých vztahů. Jeho film uf der anderen Seite (Na druhé straně) dostal i cenu ekumenické poroty.

Foto: Reuters

Mezi těmi, kdo předávali ceny vítězům, byly francouzské herečky Marina Handsová a Carole Bouquetová, jejich britská kolegyně Charlotte Ramplingová nebo francouzský herec Alain Delon. Ten si "vyžádal" 25 vteřin potlesku pro svou někdejší životní partnerku, slavnou herečku Romy Schneiderovou, od jejíž smrti uplyne v úterý 25 let.

Letošní festival v Cannes přilákal i díky jubileu rekordní počet hvězd. Mimo soutěž tu nové filmy představil režisér Michael Moore (Sicko) či herečka Angelina Jolie (A Mighty Heart). Nejzářivější událostí Cannes pak byla premiéra třetího dílu Dannyho parťáků. 

 

Právě se děje

Další zprávy