Občan Havel odstartuje Světozor po faceliftu

Irena Hejdová Irena Hejdová
7. 2. 2008 11:00
Známé art kino se otevírá po rozsáhlé rekonstrukci
Občan Havel
Občan Havel | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Vyhledávaný úkryt pražských cinefilů ve čtvrtek 7. února znovu otevře svou náruč.

Po dvou měsících rekonstrukce zahájí Světozor sezonu projekcí aktuálního dokumentu Občan Havel a dvěma snímky z Projektu 100 - Zabriskie Point a Obrazy starého světa.

Kino se uzavřelo na začátku prosince a vzápětí vypukly stavební práce. Nejrozsáhlejší modernizace v novodobé historii sice kinu ubrala stovku sedaček, ale přidala na komfortu.

"Velký sál bude diváky těšit opticky výrazně zvětšeným obrazem, čehož bylo dosaženo posunutím plátna - dříve utopeného  za příliš dlouhým pódiem. Máme i novou oponu a čerstvé promítačky," vysvětluje Jiří Šebesta z kina Světozor.

Velký sál dostal nové ozvučení i sedačky, právě větší rozestup mezi nimi ubral kapacitu: místo 488 se do něj teď vejde 356 diváků. Část sedaček je připravena pro dvojice.

Nové sedačky sponzorovala v rámci adopce řada osobností. Je mezi nimi Alexander Hemala, který pro Světozor nahrál i spoty. Mezi "rodiči" je i umělecká ředitelka karlovarského festivalu Eva Zaoralová, dokumentaristka Helena Třeštíková či režisér Petr Zelenka.

Světozor se dočkal i nového baru, foyer i toalet, kino připravilo také zařízení, které ulehčí sledování filmu i nedoslýchavým.

Interiér baru a toalety jsou inspirovány několika kultovními filmy, jejich notoricky známé scény převedla architektka Marcela Steinbachová do reality.

Kino Světozor
Kino Světozor | Foto: Kino Světozor

Program ale zůstává stejný. "Hlavní kostrou programu, který se obměňuje v týdenních cyklech, zůstává  premiérové uvádění kvalitní artové tvorby. V odpoledních časech a o víkendech i dopoledních jsou pak reprízovány úspěšné snímky za zvýhodněnou cenu. Výsledný mix nabízí divákům pestrou možnost volby,"  popisuje programový ředitel Ivo Andrle.

V programu zůstávají oblíbené cykly Dokumentární pondělí i Audiovisual, projekce pro seniory i představení Kinoautomatu.

"Vrásky na tváři byly vyhlazeny, ale srdce zůstává stejné," dodává Šebesta.

 

Právě se děje

Další zprávy