Občan Havel a kriminálník René míří k evropským Oscarům

Irena Hejdová Irena Hejdová
16. 10. 2008 18:30
Oba jsou v desítce nejlepších dokumentů roku
Občan Havel
Občan Havel | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ojedinělý úspěch na mezinárodním poli slaví český dokument. Krátce před zahájením 12. ročníku jihlavského festivalu přichází zpráva, že do bojů o Evropské filmové ceny razí hned dva české dokumentární filmy.

René Heleny Třeštíkové i Občan Havel Miroslava Janka jsou mezi deseti finalisty na cenu pro nejlepší evropský dokument. Vítězný film bude vyhlášen na slavnostním ceremoniálu 6. prosince 2008 v Kodani.

Oba filmy nespojuje jen ojedinělý úspěch, společné mají i to, že oba vznikly časosběrnou metodou. V Reném Třeštíková sledovala dvacet roků život nenapravitelného kriminálníka Reného Plášila, v Občanu Havlovi zesnulý Pavel Koutecký pak patnáctileté prezidentování prvního porevolučního českého prezidenta. Po Kouteckém film sestříhal Míra Janek.

Helena Třeštíková: René
Helena Třeštíková: René | Foto: Aktuálně.cz

Filmy spojuje i stejný koproducent - společnost Negativ. "Úspěch obou filmů signalizuje, že český dokument zažívá v současnosti neobyčejně příznivé období," říká Pavel Strnad z Negativu a dodává: "V letošním roce bude do českých kin uvedeno celkem 12 celovečerních dokumentárních filmů a ČFTA také poprvé udělí Českého lva za nejlepší dokumentární film."

O cenu pro nejlepší evropský dokument se Občan Havel a René utkají se silnými soupeři. Je mezi nimi mimo jiné vítězný dokumentární film letošního karlovarského festivalu, mezinárodně známý britský Muž na laně, taktéž ve Varech ceněná švýcarská Matka či film Carlose Saury Fados.

Oba nominované české dokumenty mají za sebou úspěšnou cestu po významných festivalech. Občan Havel si mezinárodní premiéru odbyl na Berlinale. Americký odborný časopis Variety ho poté označil za "pozoruhodně intimní portrét ve stylu cinéma vérité".

Občan Havel navíc už příští týden může získat další evropskou cenu. Je jedním z pouhých tří finalistů ceny Lux, kterou ve středu udělí evropský parlament.

I René ve světě boduje. Světovou premiéru si odbyl v karlovarské soutěži dokumentů, od té doby byl uveden v jihokorejském Pusanu či v izraelské Haifě.  Daří se mu s ohledem na to, že jde o dokumentární film, výjimečně dobře i v českých kinech.

"Občana Havla vidělo od jeho lednové premiéry v českých kinech už více než 160 000 diváků," říká producentka Jarmila Poláková ze společnosti Film & Sociologie.

K oběma českým želízkům v ohni mohou navíc přibýt další v kategorii hraných filmů. V seznamu 44 filmů v nominaci na Evropské filmové ceny jsou také Zelenkovi Karamazovi.

O tom, zda Karamazovi postoupí do užších nominací, rozhodnou evropští akademici - jejich rozhodnutí vejde ve známost 8. listopadu v Seville u příležitosti Evropského filmového festivalu.

Evropská filmová cena se poprvé udílela v roce 1988 jako obdoba i protiváha Oscarů z iniciativy tehdejšího západoberlínského senátora Volkera Hassemera.

Loni vyhlášení hlavních cen ovládl - stejně jako řadu dalších klání - silný rumunský snímek s francouzskou koprodukcí 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny.

 

Právě se děje

Další zprávy