Obama bere Michaelu Mooreovi vítr z plachet

Pavel Turek, tur
15. 11. 2008 9:15
Dokumentarista točí film o finanční krizi

Los Angeles - Mělo se jednat o pichlavé uvítání do úřadu pro Bushova nástupce. Ovšem s volbami, jež vyhrál Obama, se věčně kverulujícímu dokumentaristovi Michaelovi Mooreovi pěkně zkomplikovala situace. Vítězný demokratický kandidát, jako kdyby Mooorevi sebral důvod stěžovat si.

Ještě v květnu, kdy společnosti Paramount Vantage a Overture Films anoncovaly následovníka snímku Fahrenheit  9/11, padaly charakteristiky o filmu mapujícím cestu, jež Spojené státy urazily za posledních osm let a o proměně jejich postavení ve světě.

S proměnou politického klimatu kolem prezidentských voleb se ale enfant terrible Moore rozhodl změnit perspektivu chystaného snímku a místo zahraniční politice má v plánu věnovat se současným ekonomickým problémům.

Dosud nepojmenovaný film, který by měl mít premiéru na jaře příštího roku, se ponese v tónu „soumraku impéria," alespoň tolik říkají lidé z okolí režiséra obeznámení s projektem.  Ti také doufají, že nové téma přinese obecnější pohled na společnost a zbaví film svázanosti určitou krátkodechou politickou náladou.

Michael Moore
Michael Moore | Foto: BBC
Čtěte také:
Michael Moore dá svůj nový film zadarmo na internet
Michael Moore znovu změří Americe teplotu
Filmový aktivista Moore chce zase léčit Ameriku
Moore to má od soudu: Není manipulátor

Moore sám nyní tvrdí, že nový film začíná považovat za nástupce ne na Střední východ zaměřeného Fahrenheita, ale vidí jej jako alternativní dokončení svého průlomového debutu Roger a já.

Téměř dvacet let starý snímek se zabýval americkou ekonomikou s automobilovým průmyslem v jejím středu, a to by se nyní mohlo ukázat jako dlouhodobější téma.

Foto: Reuters

Mnozí političtí komentátoři se nicméně obávají, nakolik Mooreova satira a pesimismus týkající se stavu USA, jež mu v letech vlády George Bushe zajistily proslulost, zafungují v současné náladě nakloněné změnám kterou s sebou přinesl Obama.

„Pokud Moore nabídne recept, jak věci zlepšit, mohl by oslovit publikum, které v tomto okamžiku touží po změně," spekuluje Craig Minassian, odborník z oblasti zábavního průmyslu a bývalý poradce Billa Clintona.

„Ale bude to mít těžké. Tyto volby totiž ukázaly to, co je na Americe v pořádku a Michael Moore rád zachycuje to, co v pořádku není." 

Minassian pokládá za riskantní tematizovat ve filmu i krachující trh. „Problém je, že finanční krize se mění každým okamžikem. Nejsem si jistý, jak relevantní bude současný pohled za půl roku - a ještě víc si nejsem jistý, jestli se tím lidé budou chtít zabývat. Mám pocit, že již teď mají jasnou představu o lidech, kteří jsou za současnou situaci zodpovědní."

Foto: Aktuálně.cz

Otázkou tak zůstává, zda nové politické nastavení USA nezbaví Mooreovu figuru zajímavosti, jíž se těšil za Bushových let. Jeho tři celovečerní filmy během té doby utržily více než 300 milionů dolarů po celém světě.

I z toho důvodu mohl dát ten dosud poslední - Vzpoura lenochů (Slacker Uprising) - v září  zdarma na internet. Moore jím přesvědčoval mladé lidi, aby nebyli pasivní a šli volit, což se mu splnilo. Teď už jen, aby sám tu změnu ustál.   

 

Právě se děje

Další zprávy