O Zlatou palmu se v Cannes utkají Cronenberg i Haneke

Kultura ČTK Kultura, ČTK
20. 4. 2012 10:19
Filmový festival v Cannes zveřejnil filmy do hlavní soutěže
David Cronenberg - Cosmopolis
David Cronenberg - Cosmopolis | Foto: Aktuálně.cz

Paříž - O Zlatou palmu z pětašedesátého ročníku nejprestižnějšího filmového festivalu se v Cannes utkají nejnovější snímky režisérů Davida Cronenberga, Michaela Hanekeho nebo Alain Resnaise. Celkem bylo do soutěže zařazeno 21 filmů, které budou v jihofrancouzském letovisku všechny uvedeny ve světových premiérách.

Cronenberg jde do hlavní soutěže jednoho z nejprestižnějších filmových festivalů světa se snímkem Cosmopolis. Haneke, jenž získal Zlatou palmu v roce 2010 (Bílá stuha), nyní přichází s dramatem Amour (Láska).

Z dřívějších držitelů Zlaté palmy budou letos o ocenění znovu usilovat také britský režisér Ken Loach (The Angel's Share) a Rumun Cristian Mungiu (Beyond the Hills).

Michael Haneke - Amour
Michael Haneke - Amour | Foto: Aktuálně.cz

Z trojice francouzských režisérů je účast v soutěži pozoruhodná zejména u devadesátiletého Alaina Resnaise. Nejnovější počin filmaře, jehož celovečerním debutem byl snímek Hirošima, má láska z roku 1959, se jmenuje Vous n'avez encore rien vu (Ještě jste nic neviděli). Jedním z horkých favoritů na vítěze Zlaté palmy je také film Rust and Bone Jacquesa Audiarda, jehož Prorok získal v roce 2009 v Cannes Grand Prix a byl nominován na Oscara za nejlepší cizojazyčný film.

Šéf pořadatelů festivalu Thierry Frémaux řekl, že výběr soutěžních filmů byl dokončen až v noci na čtvrtek. "Canneský výběr uvádí do kinematografie, do světa díla, která sedmé umění obrozují, nebo se stávají jeho klasikami," upozornil Frémaux na to, jak si pořadatelé jsou vědomi své odpovědnosti. V letošním roce se o možnost získat Zlatou palmu v Cannes ucházelo celkem 1779 filmů z dvaceti šesti zemí světa.

Výrazně bude letos v Cannes zastoupena americká kinematografie, například filmovou adaptací novely Jacka Kerouaka Na cestě, kterou natočil Walter Salles, krimi thrillerem režiséra Andrewa Dominika Killing Them Softly a thrillerem Paperboy režiséra Leeho Danielse.

O možnost premiéry na filmovém festivalu nakonec přišly filmy Terrence Malicka a Paula Thomase Andersona, které se podle Thierryho Frémauxe nepodařilo dokončit včas. Pozdějšího zařazení se možná dočká nový snímek Woodyho Allena s názvem To Rome with Love.

Zřejmě nejvíce politicky laděným snímkem v soutěži bude film After the Battle režiséra Yousryho Nasrallaha, který formou fiktivního příběhu popisuje následky revoluce v Egyptě.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Při slavnostním zahájení se bude promítat film režiséra Wese Andersona Moonrise Kingdom (Království vycházejícího měsíce), který se odehrává v Nové Anglii 60. let minulého století a jde v něm o pátrání po dvou teenagerech, kteří utekli z domova. Hvězdnému obsazené vévodí Bruce Willis, Bill Murray nebo Edward Norton. Andersonův film bude po čtyřech letech dalším snímkem, který festival zahajuje a zároveň se účastní klání o Zlatou palmu.

Walter Salle - On the Road
Walter Salle - On the Road | Foto: Aktuálně.cz

U příležitosti slavnostního zakončení Filmového festivalu v Cannes bude k uctění památky nedávno zesnulého režiséra Clauda Millera promítán jeho poslední film Thérèse Desqueyroux s Audrey Tautou v hlavní roli. Film bude uveden mimo soutěž a památce výjimečného filmového tvůrce bude zasvěcen celý poslední večer festivalu.

Francouzské letovisko během konání festivalu ve dnech 16.-27. května přivítá také řadu hereckých celebrit v čele s Nicole Kidmanovou, Bradem Pittem a Marion Cotillardovou, kteří si zahráli v soutěžních filmech stejně jako Robert Pattinson a Kristen Stewartová, představitelé zamilovaného páru v kultovním teenagerovském filmu Stmívání.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Českou tvorbu bude v Cannes zastupovat studentský film Tambylles Michala Hogenauera, jenž byl zařazen do studentské sekce Cinéfondation.

V čele hlavní poroty festivalu v Cannes zasedne italský režisér Nanni Moretti, který minulý měsíc na pražský Febiofest přivezl komedii Máme papeže! a odvezl si cenu Kristián za přínos světové kinematografii. Britský herec Tim Roth zasedne na filmovém festivalu v Cannes v čele poroty Un Certain Regard, která vybere ze dvaceti snímků a udělí cenu za originalitu, odlišnost nebo zajímavý estetický styl.

 

Právě se děje

Další zprávy