O Zlatou palmu se utkají Eastwood, Soderbergh a Wenders

Irena Hejdová Irena Hejdová
23. 4. 2008 12:15
Festival v Cannes odtajnil program 61. ročníku

Praha - Velkou část programu právě odtajnil nejprestižnější festival světa. Ve francouzském Cannes se o hlavní cenu opět utkají slavná jména s nastupujícími tvářemi z celého světa.

Na středeční tiskové konferenci organizátoři zveřejnili seznam devatenácti filmů z Asie, Evropy, latinské Ameriky i Spojených států, které vybrali do hlavní soutěžní sekce, v níž se soutěží o Zlaté palmy.

Jsou mezi nimi nové snímky od velkých jmen. Wim Wenders představí snímek The Palermo Shooting, Clint Eastwood přiveze thriller The Changeling z 20. let, vyprávějící o ženě, jejíž syn je unesen. Hrají si v něm Angelina Jolie, John Malkovich nebo Amy Ryan.

Soutěžit bude i čtyřhodinový životopisný Che Stevena Soderbegha, se kterým se utkají mimo jiné bratři Dardennové se snímkem Le Silence de Lorna.

Cannes: Benicio del Toro jako Che Guevara
Cannes: Benicio del Toro jako Che Guevara | Foto: stevensoderbergh.net

Mezi soutěžními filmy se neobjevil žádný český titul. O účast na přehlídce usiloval kupříkladu nový film Petra Zelenky Karamazovi či Slámův Venkovský učitel.

"Zbytek programu oznámíme v následujících dnech," řekl ředitel přehlídky Thierry Fremaux podle Hollywood Reporteru.

O Zlatou palmu se dále utkají kanadsko arménský režisér Atom Egoyan, Brazilec Walter Salles, Číňan Jia Zhangke, Argentinec Pablo Trapero či Nuri Bilge Ceylan z Turecka.

Seznamte se: Toto je Zlatá palma, hlavní cena z Cannes. V rukou rumunského režiséra Cristiana Mungiu.
Seznamte se: Toto je Zlatá palma, hlavní cena z Cannes. V rukou rumunského režiséra Cristiana Mungiu. | Foto: Reuters
Finále Cannes: Cannes zakončí film, který vrtí hvězdami
Lekce: Do Cannes jede Tarantino i český producent
Česká účast: Liška jede do Cannes. Jako Návštěvník
Na koho se těšit: Přijede rozdvojený Che Guevara?
Premiéra: Indiana Jones válcuje kina už před premiérou
Loňské výsledky: Celebrity se loučily s Cannes
Připomeňte si: Vše o loňském Cannes

Soutěžit bude i i snímek Synechdoche, New York - režijní debut Charlieho Kaufmana, scenáristy slavných snímků Věčný svit neposkvrněné mysli či V kůži Johna Malkoviche.

Cannes - oficiální plakát s fotografií od Davida Lynche
Cannes - oficiální plakát s fotografií od Davida Lynche | Foto: Festival v Cannes

Mimo soutěž budou v Cannes k vidění nové filmy od Woodyho Allena (Vicky Cristina Barcelona) či Stevena Spielberga - ten sem letos přiveze jeden z nejočekávanějších filmů sezony, čtvrté pokračování série o archeologu Indy Jonesovi s podtitulem Království křišťálové lebky, které navazuje na sedmadvacet let staré Dobyvatele ztracené archy.

Film ovšem nebude - jak se zdálo z z dřívějších zpráv - zahajovacím snímkem festivalu, ten zatím organizátoři nezveřejnili.

Mimo soutěž bude k vidění i animovaná komedie Kung-Fu Panda s hlasy Jacka Blacka, Angeliny Jolie, Lucy Liu či Dustina Hoffmana.

Další filmy se představí v sekcích Un Certain Regard či studentské Cinéfondation - tady má festival českého zástupce, třináctiminutový animovaný snímek Naus studenta FAMU Lukáše Glasera.

V rámci zvláštního uvedení na festivalu bude k vidění kontroverzní dokument o Romanu Polanském Wanted and Desired.

61. ročník festivalu se koná od 14. do 25. května . O vítězích rozhodne porota, kterou povede herec a čím dál úspěšnější režisér Sean Penn. Spolu s ním v porotě zasedne herečka Natalie Portmanová či režisér Alfonso Cuaron.

 

Právě se děje

Další zprávy