Zájem Čechů o nové Star Wars je obrovský. Lístky na půlnoční premiéru se přesto dají sehnat

Ondřej Chlupáček Ondřej Chlupáček
16. 12. 2015 7:00
V noci ze středy na čtvrtek 17. prosince se čeští diváci dočkají premiéry sedmé epizody Star Wars: Síla se probouzí. Zájem o lístky je obrovský, nejžádanější jsou projekce v původním znění s českými titulky. Na promítání v češtině a 3D projekce se vstupenky dají bez problému sehnat.
Star Wars: Síla se probouzí - premiéra v Hollywoodu
Star Wars: Síla se probouzí - premiéra v Hollywoodu | Foto: Reuters

Praha - Roky čekání končí, fanoušci Star Wars se dočkali. Nový díl s podtitulem Síla se probouzí vstoupí do českých kin v noci ze středy na čtvrtek 17. prosince.

Lidé po celém světě doposud utratili v předprodeji za lístky 50 milionů dolarů. Zájem o film režiséra J. J. Abramse je mimořádný i v České republice. 

"Premiéra byla vyprodaná dva měsíce dopředu. O Star Wars je zájem obrovský. I v našem kině, které je napůl artové a napůl zaměřené na speciální projekce," vysvětluje David Beránek, ředitel pražského kina Bio Oko. "Naposledy bylo takto vyprodáno 21. října na film Návrat do budoucnosti, ale to bylo ovlivněné datem, které se ve filmu objevuje. Jsme tady šest let a ještě se nám něco takového dvakrát do roka nestalo," dodává Beránek.

Vyprodáno hlásí i multiplex Cinestar na pražském Andělu. "Předprodej jsme vyhlásili 19. října a lístky začaly mizet okamžitě. Na začátku jsme nabízeli vstupenky do čtyř velkých, třech malých a dvou golden class sálů," říká Radka Štolpová ze zákaznické linky. Nakonec Cinestar na půlnoční premiéru Star Wars vyhradil celé kino, všech dvanáct sálů.

Jinak tomu není v brněnské Scale. "Když jsme začali před měsícem prodávat lístky na půlnoční premiéru, všech pět set bylo do týdne pryč," hlásí Jan Kárl, produkční studentského kina. "Podobně plno bylo například na loňský hit Nymfomanka, ale tak rychle se lístky neprodaly," dodává.

K opravdovému šílenství má situace v České republice oproti Spojeným státům zatím několik světelných let daleko. U slavného hollywoodského kina TCL Chinese Theatre čekali fanoušci na lístky klidně dva týdny ve frontě. Napilno měli i online prodejci vstupenek, jako je Fandango, Odeon nebo Picturehause. Servery jim po vyhlášení předprodeje vypověděly službu pod náporem zájemců.

Lístky ještě jsou

Pokud by ještě někdo chtěl koupit lístek na středeční půlnoční premiéru, má stále možnost. "Na titulkované verze jsou sály už skoro vyprodané, ale jednotlivcům bychom místo v předních řadách ještě našli," slibuje Štolpová ze Cinestaru. U dabovaných verzí a 3D projekcí je volná ještě třetina míst.

Síť multikin Cinema City odmítla na telefonický dotaz Aktuálně.cz sdělit informace o předprodeji lístků, z online rezervačních formulářů kin v Ostravě a Plzni je patrná podobná situace se vstupenkami jako u společnosti Cinestar. Půlnoční premiéry v originálním znění s českými titulky jsou z větší části vyprodané, místa jsou po stranách sálu a úplně vepředu. Naopak sály, kde se bude promítat sedmá epizoda Hvězdných válek s českým dabingem, jsou v Ostravě i Plzni více méně prázdné. 

Analytici očekávají od filmu J. J. Abramse vysoké tržby, které by měly atakovat miliardovou hranici. Pro představu, první díl Star Wars: Skrytá hrozba českým kinům vydělal přes 31 milionů korun. Druhá epizoda, Klony útočí, byla z nové trilogie divácky nejméně navštěvovaná. Fanoušci předaleké galaxie za ni na vstupenkách utratili 25 milionů korun. Za Pomstu Sithů, v pořadí třetí epizodu, kina vyinkasovala 27 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy