O Oscarech rozhodují starší bílí muži. Často mimo film

Kultura ČTK Kultura, ČTK
22. 2. 2012 14:30
Černoši i Hispánci tvoří jen dvě procenta akademie
Oscar 2010 - Colin Firth
Oscar 2010 - Colin Firth | Foto: Reuters

Los Angeles - Identita 5765 členů americké Akademie filmových věd a umění byla dlouhou dobu zahalena tajemstvím. Pátrání, o němž krátce před nedělním 84. předáváním cen Akademie informují média, však potvrdilo to, co se dlouho předpokládalo. Hlasující akademiky tvoří převážně bělošští muži v pokročilém věku.

Ti, kdo jsou jednou do Akademie zvoleni, si právo rozhodovat o Oscarech podrží celý život, což znamená, že někteří členové již několik desítek let ve filmovém průmyslu nepracují. Je mezi nimi kupříkladu jeptiška, majitel knihkupectví či náborář dobrovolníků, kteří pomáhají s humanitárními projekty v rozvojových zemích. Jejich hlasy mají stejnou váhu jako hlasy známých osobností Toma Hankse, Stevena Spielberga či George Clooneyho.

Foto: Reuters

Studii, která si vzala za cíl odhalit tvář lidí rozhodujících o Oscarech, podnikl list Los Angeles Times, jemuž se podařilo shromáždit podrobnosti o většině členů Akademie. Redaktoři zjistili, že 94 procent členů Akademie představují běloši, 77 procent muži a jejich průměrný věk je 62 let. Pouze 14 procent členů je mladších 50 let. Černoši tvoří jen dvě procenta poroty, stejně jako Hispánci.

Denzel Washington, který získal v roce 2001 ocenění pro nejlepšího herce za snímek Training Day, již dříve vyzval Akademii, aby toto téma začala řešit. "Jestliže v naší zemi žije 12 procent černochů, ať je také 12 procent členů Akademie z řad černošské menšiny. Jestliže je v zemi 15 procent Hispánců, ať je 15 procent členů Akademie z řad Hispánců," řekl herec, který nedávno přiznal, že za něj rozhoduje při oscarovém výběru manželka.

Černošský herec Bernie Casey deníku Los Angeles Times řekl, že nedávno Akademii opustil, poněvadž "lidé jiné barvy pleti jsou v ní odsouváni na okraj".

Nejlepším hercem je Colin Firth. Sošku získal za hlavní roli ve filmu Králova řeč.
Nejlepším hercem je Colin Firth. Sošku získal za hlavní roli ve filmu Králova řeč. | Foto: Reuters

"Člověk by řekl, že v dnešní době bude porota trochu vyrovnanější, ale není tomu tak," prohlásila obdobně Nancy Schreiberová, která je vzácnou ženskou členkou kameramanské pobočky Akademie.

Kritici Akademie dlouho organizaci obviňují z toho, že ignoruje černošské a hispánské talenty, a také ženy. Letos jsou v pětici kandidátů na nejlepšího režiséra pouze bílí muži. Jen jediná žena v historii, Kathryn Bigelowová, získala ocenění za režii, když porota vyzdvihla v roce 2010 její snímek Smrt čeká všude.

I loňské ceny Akademie byly kritizovány jako "výhradně bělošští Oscaři", jelikož všichni nominovaní ve všech hlavních kategoriích měli bílou pleť.

Akademie rovněž čelila kritice kvůli tomu, zda si všichni její členové své postavení skutečně zaslouží. Někdejší prezident Akademie Sid Ganis nejmenoval žádné konkrétní osoby, ale obecně konstatoval: "Někdy se člověk škrábe rozpačitě na hlavě a říká si: Jak se tenhle sem dostal? Nebo naopak: Jak to, že tenhle/tahle v Akademii není."

Oscar 2010 - Kathryn Bigelow a Barbra Streisand
Oscar 2010 - Kathryn Bigelow a Barbra Streisand | Foto: Reuters

Akademie filmových věd a umění byla založena v roce 1927 a několik desetiletí byli nováčci vybíráni na poměrně neformální bázi již zvolenými členy. Tato pravidla byla zpřísněna v roce 2003; těm, kdo do Akademie pronikli předtím, ale členství zůstalo na celý život. V současné době je přijímáno maximálně 30 nových členů ročně.

Nováčci musejí být buď nominovanými kandidáty na Oscara nebo je musí schválit komise rozhodující o členství - anebo musejí být doporučeni dvěma členy některé z 16 poboček Akademie, které sdružují kupříkladu herce, režiséry, tvůrce vizuálních efektů či animátory.

Některé vůdčí postavy filmového průmyslu, včetně režisérů George Lucase a Woodyho Allena, přitom nejsou hlasujícími členy Akademie. Oba členství odmítli.

Výzkum už bohužel nepostihuje, zda a jak se věk a barva pleti promítají i do vkusu akademie, která bývá obviňována, že opomíjí novátorská díla ve prospěch "uhlazeného a ušlechtilého umění".

 

Právě se děje

Další zprávy