O Křišťálový glóbus z Varů zabojují i Krobot a Sedláčková

Kultura ČTK Kultura, ČTK
Aktualizováno 3. 6. 2014 12:20
V hlavní soutěži karlovarského festivalu bude promítán filmový debut režiséra a divadelníka Miroslava Krobota Díra u Hanušovic a drama Andrey Sedláčkové Fair play. Ale i nový film tvůrce Taxidermie.
Miroslav Krobot.
Miroslav Krobot. | Foto: Miroslav Chaloupka

Praha - Debut Miroslava Krobota nazvaný Díra u Hanušovic bude jedním ze dvou domácích zástupců v hlavní soutěži karlovarského festivalu.

Doplní ho snímek Andrey Sedláčkové Fair Play.

"Vůbec poprvé soutěž nabídne animovaný snímek - dílo v New Yorku žijící lotyšské režisérky Signe Baumaneové Šutry v kapsách," dodal umělecký ředitel Karel Och.

Podívejte se na ukázku z filmu Díra u Hanušovic.
Podívejte se na ukázku z filmu Díra u Hanušovic.

Film Díra u Hanušovic vypráví současný příběh mladé učitelky, která pracuje jako hospodská v malé vesnici kdesi na Jesenicku, v níž natrefit na vhodného manžela není vůbec snadné. A tak se zmítá mezi nerozhodným starostou (Ivan Trojan), místním prosťáčkem Olinem (Jaroslav Plesl) a promiskuitním klempířem Kódlem (Lukáš Latiňák). Její sestra Jaruna (Lenka Krobotová) naopak neponechává nic náhodě - krátce poté, co na pohřbu potkává postaršího Němce Hanse, se ho rozhodne následovat do Mnichova.

"Díru u Hanušovic jsme točili ve Vikanticích, které mají reálně sedmdesát obyvatel a šedesátiprocentní nezaměstnanost. Kdybychom je zvětšili pod lupou, najednou bychom viděli celou republiku. Všechno, co je tady v Praze tak elegantně ukryté, na vesnicích dokonale vyplouvá na povrch," řekl Krobot v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Mezi tuctem titulů se objeví sedm světových a pět mezinárodních premiér.

K největším hvězdám karlovarské soutěže patří gruzínský herec a režisér George Ovashvili, který uvedl svůj režijní debut Druhý břeh o gruzínsko-abcházském válečném konfliktu ve Varech v roce 2009. V novém snímku Kukuřičný ostrov si vystačí bez dialogů jen s uhrančivými obrazy. Vypráví příběh starého rolníka a jeho nevinné šestnáctileté vnučky, kteří pěstují kukuřici uprostřed řeky Inguri, která odděluje Gruzii od Abcházie.

György Pálfi při natáčení Volného pádu.
György Pálfi při natáčení Volného pádu. | Foto: kviff

Provokatér a experimentátor György Pálfi dosáhl mezinárodního úspěchu se snímkem Taxidermia, ve Varech letos bude soutěžit s novinkou Volný pád. Odvypráví v něm šest příběhů, které s humorem i nezměrnou imaginací a za doprovodu hudby Amona Tobina, který se podílel už na Taxidermii, vysílají nedobrou zprávu o stavu lidstva.

Umělecká poradkyně Eva Zaoralová upozornila z hlavní soutěže na snímek Smutek bez konce mexického režiséra Jorgého Pereze Solana, ve kterém přibližuje osud dvou žen, které otěhotněly se stejným mužem.

"Francouz Pascal Rabaté, držitel karlovarské ceny za režii z roku 2011 za film Prázdniny u moře, se do soutěže vrací se stylizovanou ironizující moralitou Dehet a peří," přidala ještě jeden tip Zaoralová.

Ze soutěže dokumentů pak Zaoralová jmenovala italsko-britský snímek Vlak do Moskvy líčící cestu, kterou v roce 1957 podnikli italští komunisté na Světový kongres socialistické mládeže. Mladé idealisty připravila o iluze o společnosti, v níž toužili najít vzor pro tu italskou.

Mimo soutěž budou v hlavním festivalovém programu promítnuty další dva české filmy ve světových premiérách.

Podívejte se na ukázku z filmu Zejtra napořád.
Podívejte se na ukázku z filmu Zejtra napořád. | Video: Falcon

Půjde o celovečerní film Zejtra napořád, režijní debut spisovatele a cestovatele Rudolfa Havlíka. "Přestože příběh hlavního hrdiny je fabulace a fikce, inspirací pro výchozí situaci byla práce v Asii a zkušenosti s čínskou mentalitou. Část děje a také část natáčení se odehrála v Hongkongu, který je neskutečně sexy a dává filmu atmosféru," říká režisér.

Mimo soutěž se do programu festivalu dostal i dokument Magický hlas rebelky. Režisérka Olga Sommerová v něm portrétuje zpěvačku a jeden ze symbolů českého disentu Martu Kubišovou.

Soutěž dokumentů mezi třinácti tituly uvede z domácí tvorby světové premiéry snímků Opři žebřík o nebe Jany Ševčíkové a K oblakům vzhlížíme Martina Duška.

Ten na sebe upozornil loni dokumentem Parta analog o deseti televizních matadorech, kteří v 50. letech začínali v tehdejší Československé televizi a v Duškově "reality show" se vrátili, aby spolu ještě jednou připravili televizní vysílání.

V novém filmu Duška zajímá komunita, která se pohybuje kolem tuningových akcí. V netradičním portrétu sleduje všední dny muže, jehož nejlepším přítelem se stal "vytuněný" automobil.

Jana Ševčíková se ve snímku Opři žebřík o nebe vypravila za Marianem Kuffou , který se na své faře pod Tatrami stará o více než dvě stě lidí v nouzi. Dokument ale neportrétuje jen neobyčejně obětavého muže, ale chce být i obecnějším zamyšlením nad komplikovanými osudy alkoholiků, feťáků a sociálně vyloučených lidí i úvahou o milosrdenství a podobách víry.

Fórum nezávislých zahájí na karlovarském festivalu česko-barmský film Mnich.
Fórum nezávislých zahájí na karlovarském festivalu česko-barmský film Mnich. | Foto: KVIFF

Soutěžní sekci Fórum nezávislých zahájí barmsko-český snímek Mnich, který vznikl v koprodukci s pražskou FAMU. Je prvním nezávislým snímkem z Barmy za poslední půlstoletí a výsledkem sílících vztahů mezi FAMU a mladými filmaři z Barmy.

Hrdinou nové znělky bude podle prezidenta festivalu Jiřího Bartošky kameraman Miroslav Ondříček, natočil ji režisér Ivan Zachariáš.

Hlavní hvězdy a kompletní program zveřejní festival 24. června. Letos se karlovarská přehlídka koná od 4. do 12. července.

 

Právě se děje

Další zprávy