O hudebního Oscara se uchází Paltrowová i kovboj Woody

Pavel Kroulík
17. 12. 2010 13:13
Akademie odkryla širší nominaci jedenačtyřiceti písní
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Americká filmová akademie zveřejnila seznam jedenačtyřiceti písní, které se mohou ucházet o Oscara za nejlepší původní song. Pokud bych soudili podle návštěvnosti filmů,  ve kterých zazněly, pak mezi nejznámější uchazeče patří skladby z animovaných snímků.

O tom, kterých pět písní postoupí do užšího výběru, rozhodne příslušná část akademiků 6. ledna, kdy jim budou všechny klipy promítnuty v náhodném pořadí (seznam všech adeptů najdete zde). Nominace na Oscary budou vyhlášeny 25. ledna, vítězové pak 27. února 2011.

Hned tři písně v širším výběru jsou z muzikálu Burlesque (Varieté) - filmu, který jinak sklidil dost posměšné recenze, hlavně co se týče hereckých výkonů zpěvaček Cher a Christiny Aguilery. Podle nových pravidel nicméně mohou postoupit do finále jen dvě písně z jednoho titulu.

Premiéra filmu Burlesque - Cher
Premiéra filmu Burlesque - Cher | Foto: Reuters

Oborová periodika i filmové servery už tradičně probírají možné nominace i vítěze. Mezi písně, které by se měly dostat minimálně do užší pětice, stojí v první řadě hitovka I See the Light z disneyovky Na vlásku (Tangled). 

Hudbu k filmu, jenž vychází ze známé pohádky bratří Grimmů o dlouhovlasé princezně Rapunzel, složil Alan Menken. Zkušený a slavný rutinér už pro Disneyho vytvořil hudbu k Malé mořské víle, Krásce a zvířeti, Aladinovi a Pocahontas.  Každý z filmů mu vynesl dva Oscary a celkem byl na zlatou sošku nominován už osmnáctkrát.

Z animáku Toy Story 3 - nejnovějšího dobrodružství kovboje Woodyho a rakeťáka Buzze - je další favorit, We Belong Together od Randyho Newmana.  Břitký ironik a jeden z nejvlivnějších písničkářů posledních čtyřiceti let pracuje pro Hollywood poměrně pravidelně a ukazuje při tom svou popovější tvář. Složil hudbu už k první i druhé Toy Story, ale i k Životu brouka, Příšerkám s.r.o. či Princezně a žabákovi.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Autorkou hudby a písní k muzikálu Varieté je písničkářka Diane Warrenová, která už má na kontě šest oscarových nominací a další na Zlaté Glóby. Ze třech songů v širší nominaci má prý největší šance na postup You Haven't Seen the Last of Me.

Po dvou letech by znovu mohl dosáhnout na Oscara A. R. Rahman, který získal sošku v roce 2008 za hudbu k Milionáři z chatrče režiséra Dannyho Boylea. Ve výběru je za píseň k režisérově novince, adrenalinovému dramatu 127 hodin s Jamesem Francem v hlavní roli horolezce, který si sám amputuje ruku. Skladbu  If I Rise zpívá Dido.

Písničkáři Johnu  Legendovi, který má pět Grammy, by k Oscaru mohla pomoci skladba Shine, která zní v ceněném dokumentu Waiting for 'Superman o americkém školském systému (film sám je v širší oscarové nominaci za dlouhometrážní dokument).

Foto: Falcon

Bez šance prý ní ani píseň There's a Place for Us, kterou pro třetí Letopisy Narnie pomohla složit a nazpívala country hvězda Carrie Underwood.

Mezi uchazeči nechybějí ani respektovaná jména z rockové scény. S písní Better Days z filmu Jíst, meditovat, milovat je v širší nominaci Eddie Vedder z Pearl Jam. Jónsi Birgisson, zpěvák islandských Sigur Ros, se dostal na seznam s písní Sticks & Stones pro animák Jak vycvičit draka.

Mediálně nejvděčnější jména jsou ale spjatá se dvěma písněmi z filmu Country Strong - dramatu o country zpěvačce, která se znovu snaží nastartovat svou kariéru.  Skladby Coming Home a Me and Tennessee zpívá představitelka hlavní role Gwyneth Paltrowová. Druhou z nich, duet s e zpěvákem Timem McGrawem, který ve filmu rovněž hraje, navíc složil manžel Paltrowové, Chris Martin z Coldplay.

Vítězství Paltrowové by mohlo napomoct i to, že country je momentálně za mořem na vzestupu a střídá v žebříčcích rnb a hip hop. Herečka se s kytarou představila i na amerických country cenách.

Účinnost spojení country-známý interpret-archetypální příběh ostatně potvrdil i loňský ročník. Zvítězila píseň The Weary Kind od T-Bone Burnetta, kterou ve filmu Crazy Heart zpíval Jeff Bridges. Herec si navíc za roli životem opotřebovaného countryového zpěváka odnesl svého prvního Oscara.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy