O grant na scénář žádají hlavně neprofesionálové

Irena Hejdová Irena Hejdová
17. 4. 2008 12:00
Filmová nadace v dalším kole rozdělí 400 tisíc

Praha - Poslední plavky, Crash Road, Bitva na bitevním poli, Na vlastní nebezpečí, Taková normální rodinka - to jsou jen některé ze záplavy nepodařených filmů, které za poslední půlrok vpadly do kin.

Za jejich neúspěchem jsou z velké části slabé scénáře - bohužel od etablovaných tvůrců. Bitvu na bitevním poli napsala scenáristka novácké Pojišťovny štěstí Eva Papoušková, Crash Road režisér Kryštof Hanzlík, na Šteindlerově taškařici O život se podílela Halina Pawlovská.

Do zatuchlého českého filmového rybníčku by ráda vnesla čerstvý vzduch Filmová nadace, kterou ustavilo Barrandov Studio a nadnárodní plynárenský gigant.

Zaměřuje se na podporu scenáristů, letos funguje třetím rokem a hodlá být místem, odkud se do českého filmového průmyslu snaží proniknout neprofesionálové.

Ivo Mathé během tiskové konference k dokumentu Občan Havel.
Ivo Mathé během tiskové konference k dokumentu Občan Havel. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

„Většinu nyní přihlášených povídek a scénářů vytvořili autoři, kteří nepatří mezi profesionály. Jsme proto velmi zvědavi na kvalitu jejich tvorby a zvolená témata," říká Ivo Mathé, předseda výboru Filmové nadace.

O vítězích spolu s ním rozhodují i spisovatel Edgar Dutka, scenárista Lubor Dohnal, dramaturg Kristián Suda a programový ředitel Febiofestu Štefan Uhrík.

Filmová nadace letos zaznamenala rekordní počet žádostí o podporu. „Autoři poprvé přihlásili více než sto filmových povídek a scénářů - sešlo se nám celkem 104 žádostí od 88 autorů," říká tisková mluvčí Kateřina Havelková.

Do prvního kola letošního ročníku se přihlásilo 31 žen a 57 mužů; někteří poslali více než jeden projekt. Nejstaršímu žadateli bylo 80, nejmladšímu 17 let. K posouzení bylo předloženo 47 filmových povídek či námětů a 57 scénářů.

Barrandov Studio letos vyprodukovalo Nejkrásnější hádanku
Barrandov Studio letos vyprodukovalo Nejkrásnější hádanku | Foto: Falcon

 „První dva roky fungování nadace byly důležité pro získání důvěry veřejnosti a autorů. K posouzení jsme dostali řadu projektů, ale stále se ozývaly hlasy, že jde jen o vyprázdňování šuplíků, " říká Helena Uldrichová, členka správní rady nadace za Barrandov Studio.

„Letos se však ukazuje, že se nám podařilo vzbudit zájem nejen u profesionálů, ale také u studentů a autorů, pro něž bylo psaní dosud jen koníčkem."

Mathé věří, že právě „noví a zejména mladí autoři, kteří ještě nejsou svázáni stereotypy, by mohli přinést originální látky a neotřelé formy zpracování".

Jména nejlepších autorů budou slavnostně vyhlášena v červenci během konání 43. festivalu v Karlových Varech. Nadace plánuje mezi vítěze rozdělit minimálně 400 tisíc Kč.

Na vytvoření, dokončení nebo úpravy filmových literárních děl nadace dosud poskytla ve čtyřech řízeních granty ve výši 1,48 milionu.

 

Právě se děje

Další zprávy