O Festival francouzského filmu byl velký zájem

Kultura Kultura, Red Kul
26. 11. 2009 17:50
Cenu diváků má snímek První den zbytku tvýho života
Foto: Aktuálně.cz

Praha, Brno - Film První den zbytku tvýho života režiséra Rémiho Bezançona nejvíc zaujal publikum soutěžní sekce 12. ročníku Festivalu francouzského filmu.

Čeští novináři vybrali do soutěže deset titulů ze snímků prozatím nezakoupených pro český trh. Cena diváků přinese distribuční společnosti, jež se rozhodne vítězný snímek uvést v roce 2010 na česká plátna, podporu na kampaň ve výši 10 tisíc eur.

Marie-Jeanne a Robert Duvalovi mají tři děti: Alberta, Raphaëla a Fleur. Portrét pětičlenné rodiny je ve filmu vykreslen prostřednictvím pěti neobyčejných dnů v rozmezí dvanácti let. Pěti dnů, které jsou důležitější než jiné, protože po nich už nebude nic jako dřív.

Těsně za vítězným Prvním dnem zbytku tvýho života, který do soutěžní sekce vybral Saša Michailidis z Radia 1, se umístily filmy Šachová královna režisérky Caroline Bottaro a drama Welcome Philippa Lioreta.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Speciál: Česko dostalo porci
francouzského galimatyáše

Zájem o 12. ročník překročil očekávání pořadatelů. Ve všech osmi městech festival navštívilo celkem 17 513 diváků; loni přehlídka přitáhla 17 009 návštěvníků. V Praze to bylo 12 274 diváků, zbytek připadá na regiony (Brno, České Budějovice, Hradec Králové, Olomouc, Ostrava, Pardubice, Plzeň).

Letošní ročník přivítal početnou delegaci tvůrců. V Praze byl festival slavnostně zahájen za přítomnosti režiséra Jean-Pierra Jeuneta a herečky Julie Ferrier k předpremiérovému filmu Galimatyáš, který vstoupí do kin 3. prosince.

Režisér Laurent Tirard přijel do Prahy uvést rodinnou komedii Mikulášovy patálie; ta bude k vidění v české distribuci od 10. prosince. Své snímky uvedené v soutěžní sekci přijeli představit režisérka Bottaro a režisér Philippe Fernandez (Lehké zachvění země).

MIkulášovy patálie
MIkulášovy patálie | Foto: archiv

Úspěch měl opět i večer krátkých filmů. V Praze se konala obě představení v kině Světozor a ve Francouzském institutu ve vyprodaných sálech.

Letošní, 12. ročník pak zakončilo uvedení předpremiéry filmu Prorok, který je držitelem Velké ceny poroty z letošního festivalu v Cannes a bude zastupovat za Francii na Oscarech. Vězeňské drama uvede do českých kin společnost Aerofilms 3. prosince.

Publikum mělo příležitost setkat se i s hlavními představiteli Taharem Rahimem a Adelem Bencherifem, kteří uvedli závěrečnou středeční projekci ve Světozoru.

Po festivalu vstupují do běžné distribuce rovněž filmy Antikrist (26.listopadu) či animovaná Panika v městečku (3. prosince).

Snahou pořadatelů Festivalu francouzského filmu je ukázat pestrost současné francouzské kinematografie a pokrýt požadavky různorodého publika: v nabídce jsou proto jak lidové hity, tak náročnější filmy; snímky dlouhometrážní i krátkometrážní, hrané,  animované a dokumentární.

Přehlídka se konala od 19. - 25. listopadu v Praze a v dalších sedmi městech a nabídla předpremiéry nových francouzských filmů z festivalu z Cannes i filmové premiéry podzimní Francie.

 

Právě se děje

Další zprávy