O diváky se pořád perou Bobule a Venkovský učitel

Irena Hejdová Irena Hejdová
8. 4. 2008 15:00
A v předsálí už se pomalu tlačí další české filmy
Kryštof Hádek a Tereza Voříšková ve filmu Bobule
Kryštof Hádek a Tereza Voříšková ve filmu Bobule | Foto: Bioscop

Praha - Na prvních dvou pozicích českého žebříčku tržeb jsou stejně jako minulý týden dva české filmy, moravská (venkovská) komedie Bobule a české (venkovské) drama Venkovský učitel.

Ale není to souboj mezi Českem a Moravou, jako spíš mezi dvěma vizemi českého filmu. Jednou  postavenou na product placementu, prvoplánovém humoru a diváckosti, druhou na filmové řeči, dramatickém obsahu a - v současném českém filmu málo vídané - touze po sdělení.

Foto: Negativ/Martin Špelda

A kdo vyhrává souboj o vkus českého národa? Venkovský učitel je v kinech už tři týdny, Bobule přišly o týden později. A přestože na počet diváků Slámův film s Pavlem Liškou stále s náskokem 20 tisíc diváků vede, debut Tomáše Bařiny se na něj dotahuje čím dál víc a tento týden díky víkendovému vítězství znovu stojí na prvním místě žebříčku.

Řečí čísel podle Unie filmových distributorů: Bobule po dvou týdnech v kinech vidělo 76 tisíc diváků a utržily 10 milionů tržeb, Venkovský učitel po třech týdnech v kinech přilákal 94 tisíc diváků a utržil 11,7 milionu korun.

Producenti filmů se přou, zda jejich dílům neuškodil pouze týdenní rozestup mezi premiérami;  jak ale českých filmů přibývá, přestává být původně dohodnutý rozestup 14 dnů možné splnit.

"Letos je v distribučním plánu okolo třiceti českých filmů, takže čtrnáctidenní odstup, který jsme se před lety dohodli ctít, je nereálný," řekl Aktuálně.cz minulý týden producent Venkovského učitele Pavel Strnad.

To dokládají i další čeští konkurenti, kteří už míří do kin, aby tu potvrdili známou pravdu, že na české filmy s oblíbenými českými herci Češi slyší nejvíc.

Příští týden jde do kin adaptace legendárního sitcomu Taková normální rodinka, hned týden poté Karamazovi Petra Zelenky, následovaní jen o další týden později Kuličkami Olgy Dabrowské.

15. května vtrhne do kin Jan Hřebejk s mariášovou komedií U mě dobrý, ještě před prázdninami přibude Smutek paní Šnajdrové a svěží komedie František je děvkař.

V žebříčku se stále drží i dříve premiérované české filmy - na šestém místě Troškova pohádka Nejkrásnější hádanka, kterou už vidělo 160 tisíc Čechů a vydělala skoro 17 milionů korun.

Na desátém místě je podařená Michálkova adaptace O rodičích a dětech - utržila už 8,5 milionu korun a přilákala  67 tisíc diváků. A v první dvacítce se stále drží i dokument Občan Havel - aktuálně je na 18. místě s tržbami 12 milionu korun a s počtem diváků 111 tisíc.

Ze zahraničních filmů na Venkovského učitele a Bobule útočí dětská fantasy Kronika rodu Spiderwicků na třetím místě, seniorský Než si pro nás přijde na čtvrtém a zpovykaní mamuti z 10 000 př. n. l. na místě pátém.

 

Právě se děje

Další zprávy