O ceny kritiky se utkají Domácí péče, Kobry a užovky a Ztraceni v Mnichově

ČTK ČTK
4. 1. 2016 10:37
O Ceny české filmové kritiky, jejichž laureáti budou vyhlášeni 23. ledna v pražském Divadle Archa, se utkají tři snímky – Domácí péče, Kobry a užovky a Ztraceni v Mnichově. Shodně byly nominovány v kategoriích za nejlepší film, scénář i režii. Průvodci večera budou herečka, bloggerka a vítězka soutěže Stardance Marie Doležalová a herec a režisér Vojtěch Kotek.
Foto: Falcon

Praha – Celkem šest nominací nasbíral v prvním kole hlasování snímek režiséra Jana Prušinovského Kobry a užovky (producenti Ondřej Zima a Jan Prušinovský).

Kromě nominací ve třech hlavních kategoriích má i tři herecké nominace – pro bratry Kryštofa a Matěje Hádkovy v hlavních mužských rolích a Lucii Žáčkovou za ženský herecký výkon.

Pět nominací má Domácí péče scenáristy, režiséra a producenta Slávka Horáka, která nominace v hlavních kategoriích doplnila i nominací pro Alenu Mihulovou za ženský herecký výkon. Slávek Horák navíc získal nominaci v kategorii Objev roku.

"Trio uchazečů kompletuje absurdní autorská komedie Petra Zelenky z produkce Davida Ondříčka Ztraceni v Mnichově se třemi nominacemi v kategoriích za nejlepší film, scénář a režii. Všechny tři tyto filmy vznikly v koprodukci České televize," uvedla mluvčí Sdružení českých filmových kritiků Uljana Donátová.
O nejlepším dokumentu se rozhodne mezi filmy, jejichž autorkami jsou filmařky. Jsou to Danielův svět (režie Veronika Lišková), Mallory (režie Helena Třeštíková) a Opři žebřík o nebe (režie Jana Ševčíková).

V nově zavedené kategorii Nejlepší audiovizuální počin se podle Donátové utkají animované filmy Malá z rybárny a Malý pán, oceněné za výtvarné řešení, se snímkem Schmitke, navrženým za nejlepší zvuk. Schmitke režiséra Štěpána Altrichtera má ještě nominaci v kategorii Nejlepší mužský herecký výkon pro Petera Kurtha a jeho tvůrce nominaci na Objev roku.

Přehled nominovaných uzavírá pohádka Alice Nellis Sedmero krkavců, která vynesla nominaci na nejlepší ženský herecký výkon Marthě Issové.

Od počátku existence Cen české filmové kritiky je vyhlašována Cena RWE pro objev roku, která má za cíl upozornit na nové zajímavé osobnosti české kinematografie. Nominováni byli režisér a scenárista filmu Schmitke Štěpán Altrichter, scenárista a režisér Andy Fehu za originální horor Nenasytná Tiffany a scenárista, režisér a producent Slávek Horák za Domácí péči.

"Konkurenční" Čeští lvi, udělovaní potřiadvacáté, o nichž rozhodují členové České filmové a televizní akademie, budou předáni 5. března opět v pražském Rudolfinu.

 

Právě se děje

Další zprávy