Nový Zéland lituje. Amazon bude točit další řadu Pána prstenů v Anglii

Reuters Kultura Reuters, Kultura
13. 8. 2021 11:25
Firma Amazon Studios v pátek oznámila, že druhou řadu velkorozpočtového seriálu Pán prstenů už nebude natáčet na Novém Zélandě. Fiktivní svět Středozemě se poprvé přesune do Velké Británie.
Na snímku z prvního dílu filmové trilogie Pán prstenů je Ian McKellen jako Gandalf.
Na snímku z prvního dílu filmové trilogie Pán prstenů je Ian McKellen jako Gandalf. | Foto: ČTK/FOTOS INTERNATIONAL

Novozélandské hory, louky a lesy se Středozemí poprvé na přelomu tisíciletí spojil oscarový režisér Peter Jackson, když podle knižní předlohy J. R. R. Tolkiena vytvořil filmovou trilogii Pán prstenů. Stejně tak na Novém Zélandě později vznikly tři díly Hobita.

Amazon do seriálového Pána prstenů investoval v přepočtu téměř 10 miliard korun. Natáčení první řady na Novém Zélandě skončilo minulý týden, ta druhá už ale bude vznikat ve Velké Británii.

"Přesun z Nového Zélandu odpovídá naší strategii více diverzifikovat produkci a investovat do studií ve Velké Británii. Už teď spousta stěžejních seriálů a filmů Amazonu vzniká ve Velké Británii," uvedl mluvčí firmy.

Novozélandská vláda se o rozhodnutí dozvěděla včera a lituje ho. Podle ministra cestovního ruchu a ekonomického rozvoje Stuarta Nashe bude postprodukce první řady pokračovat na Novém Zélandě do června 2022. Premiéra ve videotéce Amazon Prime Video je pak plánována na září. Druhou řadu chce Amazon již ve Velké Británii začít připravovat příští rok.

Na Novém Zélandě firma za první řadu utratila 465 milionů dolarů, v přepočtu více než 10 miliard korun, potvrdila novozélandská vláda. Země poskytuje zahraničním štábům pobídky do výše 20 procent. To znamená, že stát filmařům vrací pětinu peněz, které utratí u všech dodavatelů odvádějících daně na Novém Zélandu.

Ten původně Amazonu nabízel odečet dalších pět procent, nyní nabídku stáhl. Přestože už stát s nadnárodní společností podepsal smlouvu, Amazon rozhodnutí přijímá a o ušlých pět procent, v přepočtu zhruba dvě miliardy korun, se s Novým Zélandem nebude soudit, doplňuje agentura AP.

Štáb na Novém Zélandu přímo zaměstnal 1200 lidí a dalším 700 poskytl dočasné pracovní příležitosti. "Pro všechny je to šok. Je mi líto všech malých podnikatelů, kteří do této budoucnosti investovali. Nikdo jsme netušili, že tohle přijde," řekla agentuře AP Denise Rocheová, šéfka novozélandských filmových odborů.

Amazon již dříve oznámil, že jeho Pán prstenů by měl mít pět řad. Cílem firmy je navýšit počet předplatitelů streamovací služby Prime Video, která konkuruje Netflixu či HBO. V seriálu mají hrát Angličan Robert Aramayo, jenž ve Hře o trůny od konkurenční HBO ztvárnil mladého Neda Starka, a Joseph Mawle, představitel Nedova mladšího bratra Benjena Starka.

Dále v Pánovi prstenů účinkují Velšan Owain Arthur známý z Královské shakespearovské společnosti, íránská rodačka Nazanin Boniadiová ze seriálu Ve jménu vlasti, Australan Tom Budge nebo Velšanka Morfydd Clarková. Roli dostala také mladá Slovenka narozená v USA Ema Horvathová. Debutovala před třemi roky jako Shell v psychologickém hororu Like.Share.Follow.

První dvě epizody natočí Španěl Juan Antonio Bayona, autor Jurského světa: Zániku říše.

Půjde o jeden z nejdražších seriálů všech dob. Ve videotéce Amazon Prime Video má být Pán prstenů přístupný lidem z 240 zemí, každý týden firma zveřejní novou epizodu.

Seriál má dějově předcházet událostem ze Společenstva Prstenu, prvního dílu třísvazkového eposu J. R. R. Tolkiena. Zasazený je do takzvaného druhého věku, který trval 3441 let a během nějž došlo k ukování prstenů moci. Druhý věk v historii Středozemě začíná vypovězením temného pána Morgotha a končí tím, když spojenectví lidí a elfů poprvé porazí jeho služebníka Saurona. Z toho se později stane antagonista trilogie knih a filmů Pán prstenů.

 

Právě se děje

Další zprávy