Nový Superman se zamiluje do Amy Adamsové

Kamil Fila Pavel Kroulík, Kamil Fila
3. 4. 2011 7:55
Ztvární ho nejnešťastnější herec z Hollywoodu
Oscar 2010 - Amy Adams
Oscar 2010 - Amy Adams | Foto: Reuters

Los Angeles - Herecká sestava nového filmového Supermana opět dostala jasnější obrysy. Studio Warner Bros. oznámilo, že novinářku Lois Laneovou ve snímku režiséra Zacka Snydera ztvární Amy Adamsová. 

V hlavní roli jejího obdivovatele, nezničitelného muže alias Clarka Kenta, se objeví britský herec Henry Cavill. Hrál ve snímcích Laguna, Užívej si, co to jde nebo Tristan a Isolda. Magazín Empire ho označil za nejnešťastnějšího herce na světě - o kousek mu totiž unikly role v novém Batmanovi (konkurs vyhrál Christian Bale) i v novém Bondovi (kde se producentům víc líbil Daniel Craig).

Superman se vrací (2006)
Superman se vrací (2006) | Foto: Warner Bros.

Pro roli Supermana byl zvažován už v roce 2006, ale ve filmu Briana Singera mu ji přebral Brandon Routh. S ním se ovšem do chystaného snímku nepočítalo. A nejen proto je jasné, že nepůjde o přímé ani volné pokračování Singerova Supermana z roku 2006.

Se stejně jako u Batmana (a nejnověji u Spider-mana) se začne zcela nanovo. V případě scénáře David S. Goyera a Jonathana Nolana (bratra režiséra Christophera Nolana) se dá navíc očekávat větší rafinovanost než lineární vyprávění „od kolébky".

Nový začátek dává najevo i název, jenž vůbec nezmiňuje titul Superman Returns. Film se má jmenovat Superman: Man of Steel (Muž z oceli), ale oficiálně toto jméno ještě nepadlo. Rozpočet tentokrát bude „malinko" uměřený - maximální výše 175 milionů dolarů. Premiéra je naplánována na prosinec roku 2012.

Adanmsová (1974) začínala v televizi a v béčkových produkcích, postupně se však vypracovala. Přes Kouzelnou romanci, Spielbergův film Chyť mě, když to dokážeš, Pochyby, Noc v muzeu 2 či Soukromou válka pana Wilsona se dostala až k letošní oscarové nominaci za vedlejší roli v boxerském dramatu The Fighter. Nově bude natáčet komedii The Muppets s Jasonem Segelem, po boku herce Vigga Mortensena se objeví v adaptaci Kerouakova románu Na cestě.

Foto: Aktuálně.cz

"Amy má talent vyjádřit všechny vlastnosti, které na Lois milujeme: je bystrá, neústupná, zábavná, srdečná, ambiciózní a samozřejmě krásná," uvedl v prohlášení režisér Snyder, který právě uvedl do kin snímek Sucker Punch.

Natáčení jeho Supermana začne v srpnu. Adoptivní rodiče mimozemského hrdiny si zahrají Kevin Costner a Diane Laneová. Dohady stále panují ohledně toho, kdo bude hrát hlavního padoucha a kdo vůbec bude protihráčem Supermana. Ve scénáři se prý objevuje jak tradiční Lex Luthor, tak zlosyn Brainiac a hlavně generál Zod ze Supermanovy rodné planety.

Historie Supermana

Superman byl prvním comicsovým superhrdinou, který se dočkal opravdu úspěšného filmového zpracování. Nepočítáme-li Flashe Gordona z 50. let, jenž nebyl celosvětovým hitem, byl to právě Superman s Christopherem Reevem z roku 1978, který rozeběhnul éru comicsových filmů - i když na skutečný boom se čekalo ještě jedno desetiletí, než vzniknul Batman (1989).

Foto: Warner Bros

Pak se postupně rozjela velkovýroba comisových adaptací, jejichž hrdinové jsou čím dál častěji zobrazovány i jako problematické osobnosti. Potíž se Supermanem a jeho návratem na scénu tak byla především v tom, že je příliš dokonalý.

Se svými plány ztroskotal právě režisér Batmana Tim Burton, který do hlavní role počítal s Nicolasem Cagem, či Brett Ratner, který chtěl obsadit hvězdu soap oper Matta Boomera.

Až v roce 2006 se podařilo zmíněnému Singerovi dotáhnout do konce film Superman se vrací, který stál rekordních 250 (podle některých údajů i 270) milionů dolarů. Šlo o velkou poctu originálnímu snímku ze 70. let, ale nebylo v něm tolik akce, aby se z něj stal hit srovnatelný se Spider-Manem nebo nově rozjetou batmanovskou sérií.

Navíc mnoha divákům připadal Superman v podání Routha málo mužný a příliš „gay". Studio Warner Bros. tak váhalo, zda má se Supermanem pokračovat. V následujících letech se objevilo mnoho zpráv se jmény nových režisérů, mezi nimiž figurovali Tony Scott, Duncan Jones (Moon), Matt Reeves a Jonathan Liebesman (Battle: Los Angeles).

Loni se nejvíc hovořilo o Darrenu Aronofském (Requiem za sen, Fontána, Wrestler). Ten chtěl do role novinářky Lois Laneové obsadit hvězdu svého nejnovějšího filmu Black Swan Natalii Portmanovou.

Foto: ComicConnect

Studio ovšem kvůli smlouvám na práva musí další supermanovský film do kin během roku 2012 - a nejlépe v létě nebo na Vánoce.  S Aronofským se přitom od doby natáčení Fontány táhne pověst potížisty a puntičkáře, který oddaluje dokončování práce; možná i proto začali ve Warner Bros. hledat někoho jiného. 

Krátce nato sám Aronofsky oznámil, že hodlá zfilmovat jiný comics, Preachera od scenáristy Gartha Ennise; tato látka je mu svým temnějším založením asi bližší než idealistický Superman, navíc nebude mít na starosti tak vysoký rozpočet. Aronofsky u režie Preachera nahradil dosud zvažovaného Sama Mendese (Road to Perdition).

Dohlédnou bratři Nolanovi

Nakonec si Warneři k režii nového Supermana vybrali Snydera proslaveného snímkem 300: Bitva u Thermopyl, který má zkušenosti se superhrdinským comicsem díky Watchmenům.

Největší bombou ale byla před koncem roku zpráva, že producentem bude Christopher Nolan, který stál už za znovuzrozením Batmana; scénář napsal jeho bratr Jonathan podle námětu Davida S. Goyera (kromě Batmana i autor Bladea). Další producentkou je Nolanova manželka Emma Thomasová, jež stojí za jeho posledními hity včetně Inception.

Cavill jako Charles Brandon v Tudorovcích
Cavill jako Charles Brandon v Tudorovcích | Foto: Aktuálně.cz

Snyder každopádně je i tak překvapivou volbou. Jednak už kdysi odmítl dělat po Singerovi pokračování Supermana, jednak Watchmen-Strážci nebyli zas tak velký hit a jeho poslední dosud dokončený snímek, 3D animák Legenda o sovích strážích, je velký propadák. Do března měl navíc spoustu práce s dokončováním dalšího 3D filmu Sucker Punch.

Scénář je ovšem hotov už delší dobu. Jonathan Nolan jej psal v době, kdy Christopher pracoval sám na Inception, a výsledek se velmi líbil právě Aronofskému.

Základní zápletkou má být, že Superman váhá, zda má být Supermanem, když coby novinář pod občanským jménem cestuje po světě a vidí všechnu bídu a války.

I Snyder se o scénáři vyjádřil velmi pochvalně s tím, že si ani nedovedl představit, jak moderně se dá vyprávět o velmi tradičním hrdinovi.

 

Právě se děje

Další zprávy