Nový Potter bude jako Trainspotting, říká Radcliffe

Kamil Fila Kamil Fila
2. 7. 2008 20:00
Rodinná fantasy sága rozbalí sex, drogy a rock´n´roll

Londýn - Jako by nestačilo, že je některými křesťanskými spolky Harry Potter označován za bezbožné čarodějnické dílo. Jako by nestačilo, že spisovatelka Joane K. Rowlingová odhalila, že starý čaroděj Brumbál je gay. A jako by nestačilo, že představitel hlavní role Daniel Radcliffe hrál v Londýně a na Broawayi ve divadelní hře Equus - považte - nahý.

Mezi konzervativnějším publikem má sága o Harrym Potterovi už beztak špatnou pověst. S každým přibývajícím dílem roste počet momentů nevhodných pro děti. A jak to vypadá, šestý díl s názvem Princ dvojí krve - který bude mít premiéru 21. listopadu - zajde opět dál.

Zahraniční média zaznamenala výrok devatenáctiletého Daniela Radcliffa, že "nový Potter bude Trainspotting". Přirovnání juvenilní fantasy ke kultovní černé komedii o komunitě skotských narkomanů zní opravdu překvapivě.

Daniel Radcliffe v představení Equus
Daniel Radcliffe v představení Equus | Foto: aktualne.cz

Šestý Potter podle Radcliffa „obsahuje pořádnou dávku sexuální energie a paralel k drogám" a některé momenty jsou prý velmi podobné scénám z kontroverzního filmu z roku 1996, který učinil hvězdu z Ewana McGregora.

Radcliffe přitom omluvně dodává: „Nikdy jsem si nemyslel, že bych tyto dva filmy někdy zmínil jedním dechem. Samozřejmě v knize není žádný sex, vše je ukryto v podtextu. Ale sexuální energie a narážky na drogy tam jsou."

O ladění šestého dílu se ostatně už vyjadřoval režisér David Yates, který má ze své předchozí - převážně televizní - tvorby zkušenosti s díly popisujícími sexuální dozrávání teenagerů či prozkoumávání intimního života dospělých. Podle Yatese šestka „nabídne  sex, drogy a rock´n´roll".

Radcliffe dodává: „Je tu ale velká rovnováha. Lehké pasáže jsou lehčí než dříve a ty temné jsou extrémně temné."

Yates jinak potvrdil, že film začne velkou akční sekvencí. „Otevřeme to obřím útokem, o němž Rowlingová v knize jen mluví. My to ukážeme. Srovnáme se zemí hlavní londýnské pamětihodnosti. Bude to dost spektakulární."

Daniel Radcliffe se svou "první láskou" Katie Leungovou.
Daniel Radcliffe se svou "první láskou" Katie Leungovou. | Foto: Reuters

Už teď navíc producenti oznámili, že některé části budou v 3D a diváci jejich trojrozměrnost budou moci ocenit v síti kin IMAX. Předběžně to vypadá, že v šestém díle nebude hrát Lorda Voldemorta Ralph Fiennes - respektive že se objeví pouze ve flashbacích z předchozích dílů. Ukážou se také scény z Voldermotova dětství; tady ho bude hrát Fiennesův synovec Hero Fiennes-Tiffin.

První dva díly měl na starosti rutinér Chris Columbus; výsledkem přetlumočení knih, které ještě neměly takový rozsah, byly výpravně ilustrativní dětské snímky.

Alfonso Cuaron pak ve trojce nasadil temný tón thrilleru a Mike Newell ve čtyřce zkombinoval akční scény s teenagerskou komedií.

Pátý a teď už i šestý díl se pokusil na plátno vecpat David Yates. Ještě před nedávnem se spekulovalo, že závěrečný díl dostane někdo jiný. Pak studio potvrdilo, že bude mít na starosti i závěrečný obří dvojfilm. Jeden bude mít premiéru v listopadu 2010 a druhý v květnu 2011.

První oficiální ukázka šestky, jež by mohla napovědět víc o stylové poloze filmu, by se měla objevit 18. července před dalším předpokládaným trhákem studia Warner Bros. - pokračováním comicsového Batmana s názvem Temný rytíř.

Budoucnost dětských herců z Harryho Pottera jinak do dalších let není nijak zajištěná.  O Radcliffovi se sice před časem uvažovalo jako o představiteli Bilbo Pytlíka pro velkofilm Hobit, jehož děj časově předchází sáze Pán prstenů.

Nyní se však zdá, že roli získá stále stoupající James McAvoy, jenž se proslavil Pokáním a momentálně slaví úspěchy ve Wanted.

Přestože je Potter teprve před šestým filmem, už se stal v kinech nejziskovější filmovou sérií všech dob. Warner Bros. zatím na dospívajícím kouzelníkovi vydělali jen v kinech 4,47 miliardy dolarů.

Agent 007, jehož příběhy odstartovaly v roce 1962 filmem Dr. No, vynesl doposud 4,44 miliardy dolarů. Oba filmy se tak na podzim znovu utkají o prvenství.

 

Právě se děje

Další zprávy