Nový měsíc ustanovil nové rekordy v tržbách i nenávisti

Kamil Fila Kamil Fila
23. 11. 2009 14:50
Pokračování ságy Twilight: roboti zaseklí v emo módu
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Dalo se tušit, že pokračování romantického hororu Stmívání (Twilight) bude úspěšný film, aniž bylo třeba do něj investovat mnoho peněz. Základna fanynek a fanoušků je ohromná a přinesla snímku Nový Měsíc (New Moon) letošní největší víkendové tržby - sumu 140,7 milionu dolarů.

To v historické tabulce amerických startů znamená hned třetí místo za 158milionovým Temným rytířem z loňska a 151 milionovým Spider-Manem 3 z předloňska.

Foto: Aktuálně.cz

Rozdíl je v tom, že dotyčné comicsové snímky byly násobně nákladnější a jejich cílovým publikem jsou hlavně kluci a muži. Nový Měsíc je ovšem důkazem dívčí síly; ta pomohla prolomit rekord už při půlnoční premiéře. Film utržil 26,3 milionu, čímž překonal poslední, šestý díl Harryho Pottera, jenž dosáhl na 22,2 milionu.

V cestě stojí jen Duch

I první celý den promítání po USA zaznamenal díky 8600 projekcím ze 4024 kopií nejvyšší výtěžek historie, celkem 72,7 milionů, čímž překonal již zmiňovaného Temného rytíře, jenž na svých 67,2 milionu potřeboval 9300 promítání ze 4366 kopií.

Celkově je také Nový Měsíc první film, jenž za den po celém světě utržil více než 100 milionů dolarů - čímž do třetice padl rekord Temného rytíře, který tuto hranici jenom líznul s 97,5 milionu. Celosvětově jsou tržby Nového Měsíce za první víkend vyčísleny na 258,8 milionu dolarů.

Nový Měsíc je nyní podle prvního víkendu nejúspěšnější film o upírech a vlkodlacích, jaký kdy vznikl, zároveň mu v kategorii romantických fantasy u celkových tržeb stojí v cestě již jenom Duch z roku 1990, jenž na americké půdě utržil 217 milionů, což asi nebude příliš těžké překonat.

Ani mnozí skalní fanoušci - přezdívaní twihards (slovní hříčka hard/light) - se však netají mírným zklamáním, jež přináší podoba filmu, a nikoli jen jeho samotná existence. Nový Měsíc je historicky zřejmě i jeden z nejvíce nenáviděných filmů, soudě alespoň podle reakcí kritiky v médiích a také podle hlasování v internetových databázích.

Je totiž nesmírně neobvyklé, aby dlouho očekávaný film měl na Mezinárodní filmové databázi IMDb.com po víkendu hodnocení 4,5 bodu z 10 možných (od 11 a půl tisíce hlasujících) a na Československé filmové databázi (CSFD.cz) hodnocení 30 procent (od necelých 80 hlasujících).

Složení hlasujících nicméně neodpovídá cílové divácké skupině, většinu tvoří mladí muži. Zdá se tedy, že jde z velké části nikoli o doprovod kamarádkám, přítelkyním či manželkám, ale spíš o záměrné sabotéry, kteří možná film ani neviděli, ale potřebují se vůči němu vymezit.

Ukradli nám fanouškovství

Foto: archiv

Jednou z hypotéz této nenávisti nemusí být ani slabé kvality dotyčného díla (o nichž se rozepisují profesionální recenzenti i recenzentky), dokonce ani jednoduchá závist mladíků, že divačky obdivují ve snímku podstatně jiné typy mužů, než jsou oni sami.

Silným důvodem může být i sám nepříjemný pocit, že fanouškovská kultura přestala být čistě chlapeckou záležitostí: že žánry fantasy a hororu byly najednou "ukradeny" mužskému světu a pak do nich nasazeny romantické typy postav.

Do značné míry technokratické nahlížení fanoušků na úspěšné filmy jako stroje na peníze, kde hlavní kvalitou děl bývají speciální efekty, musí být nyní velmi potupeno tím, že rekordy láme film se slabými triky a minimem akce - zkrátka pocit "holky nás přepraly".

Přes veškeré slovní půtky (flame wars) na různých diskusních fórech se však zdá, že ani fanynky nejsou s Novým Měsícem úplně spokojeny. IMDb.com zaznamenává, že zhruba 4500 divaček hodnotí film zprůměrovanou známkou 7,2 bodu z deseti, přičemž první díl Stmívání má 7 bodů (ale také jde o hlasování zhruba 34 tisíc žen).

Průměrné hodnocení mužských diváků je u dvojky 3,5 bodu a u jedničky 5,6 bodu. Hodnocení filmů obvykle klesá s věkem, ale tady je pozoruhodné, že jde na straně mužů i žen věkových generací o konsensus - což vypovídá cosi univerzálního o vztahu k romantickým filmům.

Foto: archiv

Na Nový Měsíc - adaptaci druhé knihy z megapopulární tetralogie Stephanie Meyerové, které se prodalo celkem 85 milionů kopií - každopádně během několika dní vyšlo v angloamerických médiích přes 160 recenzí. Ale pouze 29 procent z nich film když ne chválí, tak alespoň obhajuje v duchu "člověk si nemůže stěžovat na to, že fanynky dostanou to, co chtějí, no ne?"

Herectví jsem si nevšiml

Zkrátka, Michael Bay točí pro kluky Transformers, kde jsou roboti a sexy kočka Megan Fox, sága Twilight zase dívkám přináší pohled na pěkné kluky.

K tomu ovšem Todd Gilchrist z časopisu Cinematical vznáší námitku: "Nový Měsíc naplňuje očekávání fanynek a následovnic série, nicméně stále se nezformoval v nic, co by mělo přesah a smysl pro kohokoli jiného."

Nell Minowová ze stránky Beliefnet film hájí kvůli tomu, že "režisér Weitz zachytil duch příběhu a dovolil přirozené chemii mezi hlavními herci, aby se postarala o zbytek".

Anna Smithová z časopisu Time Out zase tvrdí, že "Nový Měsíc je o trochu víc než jen zručná mýdlová opera, jde stále o zábavný únik před skutečností - i když jste dost staří a chytří na to, abyste to prohlédli."

Foto: Aktuálně.cz

I mezi mužskými recenzenty se našli zastánci. Colin Covert z Minneapolis Star Tribune píše, že "Kirsten Stewart přináší na plátno tak syrovou zranitelnost, až se díky ní i nabručenost stává atraktivní."

Například Peter Travers z vlivného magazínu Rolling Stone tyto názory ale odmítá: "Nemohu komentovat herecké výkony, protože jsem si nevšiml, že by Pattinson, Stewartová a Lautner cokoli takového dělali. Oni prostě jen pózují."

Mezi víc než stovkou angloamerických recenzentů, kteří napsali záporné kritiky, panuje jasná shoda - Nový Měsíc jen opakuje schéma Stmívání, ale je překvapivě horší. Snímek nazývají často přefouklou sebedůležitou nudou, jež se nebezpečně blíží vlastní parodii, kterou už ani není třeba točit.

Co přijde za odpanění?

Ústřední (melo)drama zpracovatelné tak na půl hodiny je tu nesmyslně nataženo na více než dvě hodiny, čímž se prý sledování stává až nesnesitelným.

Daniel Etherington z Channel 4 Film se jen podivuje: "Uvážíme-li, že je to u upírech, je ironické, že celá tahle záležitost je z valné části bezkrevná a rozhodně bezzubá."  Podle Matta Paise je film "extrémně ufňukaný", herci "dutí" a člověk si připadá, že sleduje spíš roboty, kteří se zasekli v jakémsi "emo nastavení".

Foto: Archiv

Některým českým recenzentům se ani nedostává slov: František Fuka to říká obrazem, Jiří Pavlovský zase Twitterem.

Nechuť ale hlavní hrdinka filmu Bella nebudí jen u mužů. Michelle Alexandria z Eclipse Magazine píše: "Bella Swan je protivná a není si vědoma, jak je nanicovatá, do sebe zahleděná, narcistní a ukňouraná."

Nestor amerických kritiků Roger Ebert pak ve své recenzi popisuje Nový Měsíc s jemnou ironií: "Ano, Edward se vrací do školy a opakuje poslední ročník gymplu po osmdesáté čtvrté. Jak bílá je jeho kůže, tak rudé jsou jeho rty. Kdyby zestárnul do středního věku, bude vypadat jako Joker z Batmana. Bella píše dlouhé dopisy své upírské přítelkyni Alici, v nichž není schopna vysvětlit, co ji tak bezmocně přitahuje k tomuto zlověstnému, nehumornému a nafoukanému muži. Nemůže to být sex. Jak už jsem vysvětloval ve své recenzi na první film, sága Twilight je jakousi roztaženou metaforou o mravopočestnosti -náctiletých, takže nechám na vaší představivosti, jaký trest by tu musel přijít za odpanění."

 

Právě se děje

Další zprávy