Nový film vypráví o středoškolácích, kteří v NDR drželi minutu ticha za oběti maďarského povstání

Reuters Kultura Reuters, Kultura
18. 2. 2018 19:27
Roku 1956 skupina středoškoláků ve východním Německu během hodiny dějepisu statečně držela minutu ticha za ty, které Sověti zabili při potlačení povstání v Maďarsku téhož roku. Skutečný příběh ve své knize odvyprávěl jeden z chlapců. Nyní podle něj držitel šesti německých filmových cen Lola, režisér Lars Kraume, natočil celovečerní snímek, jenž měl premiéru na festivalu Berlinale.
Na snímku jsou zleva Jonas Dassler, Leonard Scheicher, Lena Klenkeová, Isaiah Michalski a Tom Gramenz.
Na snímku jsou zleva Jonas Dassler, Leonard Scheicher, Lena Klenkeová, Isaiah Michalski a Tom Gramenz. | Foto: Julia Terjung, Studiocanal GmbH Filmverleih

Když roku 1956 sovětské tanky krvavě potlačily povstání v Maďarsku, skupina středoškoláků v tehdejším východním Německu začala svůj vlastní boj proti komunistickému režimu. 

Příběh na základě skutečné události vypráví hraný film Das schweigende Klassenzimmer, v anglické distribuci zvaný The Silent Revolution, který v těchto dnech začíná promítat festival Berlinale. Světové premiéry se tak dočkal v hlavním městě dnes již sjednoceného Německa.

Se začínajícími i již etablovanými herci typu Jördis Triebelové, která účinkuje v televizním seriálu Dark, film natočil letos pětačtyřicetiletý Lars Kraume.

Záběry z potlačení protestů v Maďarsku roku 1956, kde sovětská vojska zabila až tři tisíce lidí a zranila odhadem dalších 13 tisíc, se kvůli přísné kontrole médií ze strany režimu do východního Německa takřka nedostaly. Dva chlapci Theo a Kurt, pocházející z NDR, je zahlédnou čirou náhodou během výletu.

Po návratu svým spolužákům vylíčí, co viděli, a v domě na venkově ilegálně poslouchají západní rozhlas. Nakonec se ve třídě rozhodnou držet minutu ticha za ty, kdo byli při pokusu o maďarskou revoluci zavražděni.

Škola ani společnost na takový protest nejsou připraveny. Ředitel se snaží incident vyřešit v tichosti jako prohřešek, na žáky se však zaměří státní politická mašinerie, jež by je ráda exemplárně potrestala a udělala z nich odstrašující příklad pro ostatní.

Ministr školství Fritz Lange čin označí za kontrarevoluční a žádá po dětech, aby udaly toho, kdo je k minutě ticha navedl.

Film o skupince středoškoláků, kteří ve východním Německu drželi minutu ticha za oběti povstání v Maďarsku, bude mít premiéru v březnu. | Video: Studiocanal GmbH Filmverleih

Nakonec je všech osmnáct studentů vyhozeno ze školy. Z města tehdy nazvaného Stalinstadt, dnešního Eisenhüttenstadtu, jich většina prchá na Západ za svobodou a novým životem.

Film vznikl podle knihy, v níž tento skutečný příběh vylíčil Dietrich Garstka. Do školy začal chodit roku 1945, kdy padl nacistický režim Adolfa Hitlera. Nic jiného než komunistické východní Německo tak Garstka do té doby nezažil.

Hodně riskoval, když neodpověděl učiteli dějepisu, který na něj během minuty ticha dotíral. "Pro mě bylo to uctění památky důležité, abychom těm ničemům ukázali, že uvažujeme jinak než oni," říká Garstka dnes.

Se spolužáky se prý rozhodli uprchnout, když si uvědomili, že s pověstí nepřátelů státu by ve východním Německu stejně nemohli uspokojivě žít. "Zcela nás podcenili. Mysleli jsme si, že jsme malé loutky, které veří řečím těch 'velkých socialistů'," vzpomíná Garstka.

Svou vzpouru vnímá jako čin proti konkrétnímu represivnímu režimu. Jedním dechem ale dodává, že mladí lidé mají rebelskou povahu také dnes a vždy ji mít budou.

"Myslím, že rodiče dnes mladé lidi často podceňují. Mladým není vše lhostejné. Když půjde o nějakou kampaň nebo důležitou otázku, zapojí se," míní Garstka a hned to ilustruje na příkladu ekologických témat, která jsou v současném Německu častou příčinou protestů.

"Ironicky řečeno jsme my měli štěstí, že jsme vyrůstali v diktatuře a mohli jsme se vůči ní vymezit," říká Garstka s nadsázkou.

"Snímek Das schweigende Klassenzimmer nás nutí přemýšlet o typu politiky, která rozděluje, o tom, jak autoritářsky uvažující lidé neznají míru. Buď jste s nimi, nebo proti nim," napsal po projekci na Berlinale kritik anglickojazyčného indického listu Indian Express.

Další diváci film uvidí při úterní projekci, do německé distribuce snímek vstoupí 1. března. Švédský deník The Local připomíná, že film Das schweigende Klassenzimmer festival Berlinale v rámci vedlejšího programu promítne také v jednom berlínském vězení.

Předešlý politický thriller režiséra Kraumeho o lovci nacistů nazvaný Stát vs. Fritz Bauer předloni získal šest zlatých sošek Lola na nejznámějších německých filmových cenách.

 

Právě se děje

Další zprávy