Nový Festival nad řekou přijíždí zahájit Terry Gilliam

Kamil Fila Kamil Fila, kf
31. 7. 2009 10:00
Králíkův konkurent LFŠ láká na Argentinu a Kafku
Foto: archiv

Písek - Poté, co se organizátor Jiří Králík v nedobrém rozešel s Asociací českých filmových klubů, založil si trochu natruc konkurenční akci, který začíná v pátek - právě ve dnech, kdy pomalu končí Letní filmová škola v Uherském Hradišti pořádaná filmovými klubisty.

"Králíkův" Festival nad řekou, jenž se koná v Písku, městě se silnou filmovou tradicí i fungující filmařskou školou, potrvá od 31. července do 9. srpna.

Z pouhého přehledu položek v programu se přitom nedá jednoznačně říct, která akce je lepší. Snad jen to, že Jiří Králík (coby umělecký ředitel) a Michael Havas (coby prezident) ukazují trochu konzervativnější tvář než nynější hodně mladá a avantgardní LFŠ.

Festival nad řekou letos láká hlavně na jméno režiséra Terryho Gilliama, organizátoři nicméně na na poslední chvíli oznámili, že jim producenti zakázali promítat novinku Imaginárium dr. Parnasse, kde se naposledy objevil zemřelý Heath Ledger.

 

Foto: Aktuálně.cz

Se členem Monty Pythonů byla už dřív natočena  propagační upoutávka - v ní zve na Svět Josefa K., tedy přehlídku filmů svázaných s dílem Franze Kafky. Sám Gilliam je velmi kafkovský, viz jeden z jeho nejslavnějších snímků Brazil.

V sekci se objeví řada adaptací Procesu (např. od Orsona Wellese) či Zámku (např. od Michaela Hanekeho), Proměny (např. od Jana Němce), V kárném táboře (od Raula Ruíze), Michálkova Amerika a také několik dokumentů o Kafkovi samém či filmů Kafkou silně inspirovaných, např. loutkové opusy bratří Quayů.

Druhým pilířem festivalu je mohutná přehlídka argentinské kinematografie, která pokryje tvorbu této země od 30. let minulého století do současnosti a přijedou ji uvést mnozí tvůrci a fundovaní teoretici. Pouze tuto sekci lze považovat za opravdu přínosnou a ojedinělou. Většina jmen je českým divákům absolutně neznámá a bude vzrušující objevovat novou filmovou pevninu.

Třetí hlavní sekce Zlatá šedesátá naopak opět do úmoru opakuje to, co se v povědomí staromileckých českých intelektuálů usadilo jako nezpochybnitelná veličina - česká nová vlna. Vzhledem k tomu, že v České televizi probíhal po několik měsíců cyklus Zlatá šedesátá, jde o trochu zpozdilé a bezradné gesto.

Festival jinak připomeneme osobní výročí polských režisérů Krzysztofa Zanussiho nebo Zbigniewa Rybczyńského a - stejně jako některé z nich i LFŠ - jubilanty Věru Chytilovou, Jana Klusáka, Jana Švankmajera, Miroslava Ondříčka, Jaromíra Šofra, Věru Šimkovou-Plívovou, Ivana Vyskočila nebo Jana Schmidta.

Foto: Aktuálně.cz

Festival se snaží prezentovat nejen jako filmový a nabízí řadu doprovodných akcí - hudebních vystoupení, divadelních představení, výtvarných výstav, nočních chvilek poezie i komponovaných odpolední pro děti.
V novinkách Visegrádu se představí hlavně nové slovenské, maďarské a polské filmy. Je tu často šance vidět snímky, které unikly v Karlových Varech - Puškvorec od Andreje Wajdy nebo Osadné Marka Škopa. Novinku Bez tváře uvede režisér Tomáš Krejčí.

V ozvěnách festivalů bude mít distribuční předpremiéru provokativní komedie Bruno, druhý díl Soderberhova životopisu Che Guevary, který nakonec nešel do zdejších kin, nebo biografie rappera jménem Notourious B.I.G.

Vzpomínkou na nedávno zemřelého Michaela Jacksona bude promítání jeho filmu Moonwalker.

 

Právě se děje

Další zprávy