Nový festival chce dostat do kin středoevropskou elitu

Irena Hejdová Irena Hejdová
25. 9. 2007 9:00
Filmový Don Quijote Králík znovu zasahuje

Praha - Pražský středoevropský víkend odstartuje novou putovní přehlídku, která uvede v Česku do konce roku devítku ceněných filmů ze středoevropského regionu.

Festival Střední Evropa měl původně pokrýt jen filmy Visegrádu. "Ale historicky jsme přece propojeni s celou střední Evropou," ozřejmuje Jiří Králík z pořádající Asociace českých filmových klubů, proč nakonec diváci uvidí snímky z Česka, Slovenska, Maďarska, Rakouska, Německa, Polska, Slovinska i Švýcarska.

103 minut z ukradeného kufru
103 minut z ukradeného kufru | Foto: MFDF Jihlava

"Na festivalech se hodně hrají filmy ze střední Evropy, do televize ani do kin ale tolik nepronikají," dodává Králík "Chceme představit to nejlepší, co v jednotlivých zemích existuje."

Česko tu zastupuje nezávislý snímek Movie Ivo Trajkova a dokumentární detektivka Ztracená dovolená Lucie Králové. "Z domácích filmů jsme vsadili na snímky unikátní v prostoru české tvorby," vysvětluje výběr Jiří Králík.

Podle Trajkova je cenná právě snaha přehlídky nabídnout divákům i méně mainstreamové snímky: "V posledních patnácti letech se ambicioznější filmy dostaly do defenzívy. Jedinou možností, jak tomu vzdorovat, je se sdružit," říká režisér filmů Minulost, Velká voda či právě natáčené Josefovy cesty.

Import/Export
Import/Export | Foto: Aerofilms

Podle pesimistického Králíka je dokonce znát, že v české kinematografii ambicioznější filmové pokusy chybí. "Z Česka a Slovenska nabízíme převážně dokumenty - je znát, že hrané filmy tu snahu o uměleckou výpověď nemají."  Pro diváky tak prý bude dvojnásob zajímavé konfrontovat nabídku českých kin s filmy, které oceňují akademici za hranicemi.

Na přehlídce je zastoupena i skomírající slovenská kinematografie: dokumentem Martin Slivka - muž, který sázel stromy od Martina Šulíka. "Martin Slivka je klíčovou osobností slovenské kultury. Jako s profesorem se s ním setkala i většina slovenských filmařů včetně mě," láká Šulík.

V rámci přehlídky se českému publiku představí i oceňované snímky, které budou vzápětí k vidění na Der Filmu - švýcarský Vitus se stal nejlepším švýcarským filmem loňského roku, německé 4 minuty zas nejlepším německým filmem toho letošního.

Foto: MFF KV

Rakouský Import/Export Ulricha Seidla už byl k vidění v Karlových Varech; stejně jako polské Náměstí spasitele, které si odtud odvezlo cenu. Východoevropské kinematografie zastupuje i maďarská důchodcovská roadmovie Konec a slovinský titul Zhrobudohrobu.

Putovní přehlídka potrvá od 27. září do 31. prosince 2007 v kinech a klubech po celé České republice a poté všechny filmy zůstávají v domácí distribuci.

Filmy Asociace zakoupila většinou na pětileté období. Zájem kinařů je prý zatím slušný, i když nedosahuje úrovně zavedeného Projektu 100. O filmy ze Střední Evrpy projevila zájem padesátka kin, Projekt 100 se promítá ve 120 kinech.

Přehlídka v rámci Pražského středoevropského víkendu nabídne i premiéry všech neněmeckých filmů. K nim do Prahy zavítají i jejich autoři - třeba polské režisérské duo Krzysztof Krauze a Joanna Kos-Krauze s Náměstím spasitele či autor snímku Konec Gábor Rohonyi a autor Zhrobudohrobu Jan Cvitkovič.

 

Právě se děje

Další zprávy