Nový Bond bude dražší, nebezpečnější a nahatější

Kamil Fila Kamil Fila
26. 4. 2008 9:00
Natáčení Quantum of Solace provázejí autonehody
Daniel Craig, již podruhé 007
Daniel Craig, již podruhé 007 | Foto: Aktuálně.cz

Londýn -  Mlžení a falešné stopy k filmu a agentovi 007 patří a stejné je to s novou bondovkou Quantum of Solace. Že bude mít rozpočet skoro čtvrt miliardy dolarů, je ale informace ověřená a dost hodnotná.

Dávno jsou vyřešeny mystifikace okolo obsazení bond girl. Do této role vklouzla ukrajinská modelka Olga Kurylenková, nakonec jen do vedlejší pak Gemma Atertonová. A čtyřicetiletý Daniel Craig potvrdil, že Bonda bude hrát i v několika následujících filmech; dokud mu prý budou sloužit klouby.

S těmito ženami se Bond vyspí ve filmu
S těmito ženami se Bond vyspí ve filmu | Foto: Aktuálně.cz

Předchozí díl - a první Craigova kreace agenta 007 - byl pro celou sérii vůbec nejvýdělečnější, utržil v kinech téměř 600 milionů dolarů. Producenti proto slibují, že do čerstvě restartované série nalijí ještě větší množství peněz - oficiálně se hovoří o 230 milionech dolarů pouze na natáčení a triky.

Akce i nahota

V Quantum of Solace bude totiž víc akčních scén než v Casinu Royale, které stálo „pouhých" 150 milionů. Nová bondovka tradičně vzniká v britském studiu Pinewood, ale také v Rakousku, Itálii, Panamě, Mexiku a Chile.

Craig si dělá většinu kaskadérských kousků sám. Po dalším kole náročného tréninku vydržel i několikadenní natáčení sekvencí s volným pádem na laně nebo dvoudenní natáčení bitky, kterou byla třeba nacvičovat dva měsíce dopředu.

Herec potvrdil, že i v novém filmu se objeví nahý - a „bude vidět mnohem víc než v předchozím díle". Nicméně o frontální záběry prý nepůjde.

S touto ženou (Satsuko Mitchell) se Daniel Craig brzy ožení
S touto ženou (Satsuko Mitchell) se Daniel Craig brzy ožení | Foto: Aktuálně.cz

V souvislosti s jeho tělem přicházejí z natáčení zprávy o péči takřka metrosexuální: Craig se prý maže dětským olejíčkem, aby jeho svaly vypadaly na kameru větší, a používá víc kosmetických přípravků než Roger Moore, doposud největší seladon mezi Bondy.

Bond je na nule

Sám název - přeložitelný jako Množství útěchy - je složitější slovní hříčkou. Pochází z povídky Bondova tvůrce Iana Fleminga odehrávající se na jedné bahamské party. Označuje agentův emocionální stav poté, co přišel o svou osudovou lásku Vesper Lyndovou. Fleming totiž právě na základě míry útěchy, kterou si mohou poskytnout dva lidé, definoval lásku.

A Bond je momentálně na nule. Odsud plyne všechen jeho vztek, machismus a sexismus, který se v  sérii postupně proměnil v lehce frivolní životní krédo „užij si a pak odkopni".

Zdá se, že novější díly s Danielem Craigem budou nejen víc fyzické, ale zároveň mnohem vážnější a že sebeironický styl bude nahrazen psychologicky věrohodnějším přístupem (pochopitelně do té míry, aby to nezničilo nejstylovější sérii všech dob).

Toto není hlavní padouch filmu, ale režisér Marc Forster
Toto není hlavní padouch filmu, ale režisér Marc Forster | Foto: Aktuálně.cz

Z nového  záměru zřejmě vyplynulo i angažmá režiséra Marca Forstera, který dosud točil převážně složitější vztahové snímky jako Ples příšer, Hledání Země Nezemě, Hranice života, Horší už to nebude a Lovec draků.

Původem švýcarský tvůrce chtěl do příběhu začlenit scénu v Alpách jako odkaz na díl V tajné službě Jejího veličenstva z roku 1969, ale nakonec se to nepodařilo.

Protesty i nehody

Co se ještě týče názvu, QUANTUM je rovněž název teroristické organizace, jež se uvedla na scénu v Casinu Royale, respektive původní SPECTRE si změní název. Producenti už při natáčení Casina počítali s tím, že se bude pokračovat dál a pomalu rozvíjeli příběh Bondova zrodu pro další film.

Zprávy z jeho natáčení jsou vtipné i vážnější. K těm prvním patří historka, že starosta chilského městečka vjel na plac, aby protestoval, že se mu v revíru motá spousta členů štábu i policistů a že jeho Chile bude hrát Bolívii. V médiích se pak chlubil, že před ním „Bond utekl".

Zdemolovaný Aston Martin vytahovaný z Gardského jezera v Itálii
Zdemolovaný Aston Martin vytahovaný z Gardského jezera v Itálii | Foto: Aktuálně.cz


Vážnější jsou už tři nehody automobilových kaskadérů. Při natáčení v Itálii zdemoloval ikonický Aston Martin a sjel s ním do Gardského jezera  (Lago di Garda); naštěstí utrpěl jen lehká zranění.

Na tomtéž místě se ve čtvrtek vybourala alfa romeo a zranění řidiče jsou vážnější. Žádná z hvězd filmu ale u natáčení nebyla.

Dosavadní zprávy se pořád rozcházejí, zda film bude oficiálně uveden do kin na konci říjnu, nebo až v listopadu.

Fanoušci si můžou při čekání pořídit absolutně nový knižní příběh agenta Jejího Veličenstva. Vyjde ve 20 zemích včetně Česka o nedožitých stých narozeninách Bondova otce Iana Fleminga - 28. května. Autorem je Sebastian Faulks a podle Observeru je Peklo pro zvané nejočekávanější knihou letošního roku.

 

Právě se děje

Další zprávy