Nový Batman už je nejúspěšnějším filmem všech dob

pra
20. 7. 2008 19:40
Za první víkend má Temný rytíř 155 milionů dolarů

Los Angeles - Nový batmanovský snímek režiséra Chrise Nolana Temný rytíř v amerických kinech předvedl fenomenální nástup. Podle studia Warner Bros jsou předběžné tržby za první víkend 155,34 milionu dolarů - a pokud se potvrdí, pak by to znamenalo nový rekord, který doposud držel od loňského května třetí Spider-Man z května 2007 se sumou 151,1 milionu.

Už při páteční oficiální premiéře bylo jasné, že se Batman utká o titul s kolegou superhrdinou. Dosáhl zisk 66,4 milionu dolarů, a vytvořil tak nový rekord; ten rovněž patřil Spider-Manovi, který za úvodní den vydělal necelých 60 milionů dolarů.

Čtěte také: Heath Ledger se po smrti představil publiku jako Joker

Foto: WB

Atraktivita snímku za 185 milionů dolarů ovšem nestojí jen na hlavním hrdinovi ani na pochvalných kritikách. V poslední roli se v něm coby Joker představil populární Heath Ledger.

Pro kovboje ze Zkrocené hory byla role natolik psychicky vysilující, že kvůli těžkým stavům nespavosti bral různé léky, jimiž se nakonec - jak bylo prokázáno - nešťastnou náhodou předávkoval. Zemřel krátce poté, co byl film dotočen.

A ohlas je takový, že z řad fanoušků, kolegů i recenzentů už teď zaznívají návrhy na "posmrtného" Oscara pro jejich oblíbence. Do kin ale táhnou i další hvězdná jména: Michael Caine, Morgan Freeman, Gary Oldman, Cillian Murphy či Aaron Eckhart.

Foto: Aktuálně.cz

Snímek od začátku chválila i kritika. "Jsme nadšení, jaký má Temný rytíř ohlas, nejprve od kritiků a nyní od diváků," říká vedoucí distribuce Dan Fellman. "To je kouzlo podnikání v kinematografii, že jeden film vyčnívá nad ostatní. Jsme na Temného rytíře velmi pyšní."

Předešlý snímek o netopýřím superhrdinovi Batman Begins z roku 2005 v Severní Americe během prvního víkendu vydělal téměř 49 milionů. Celosvětově se jednalo o částku okolo 372 milionů dolarů.

V Česku vstoupí Temný rytíř do kin až 7. srpna.

 

Právě se děje

Další zprávy