Obi-Wan se znovu střetne s Vaderem. Vzniká deset seriálů ze světa Star Wars

Reuters ČTK Kultura Reuters, AP, ČTK, Kultura
11. 12. 2020 8:10
Walt Disney Company v pátek ráno představila bezprecedentní počet novinek z filmového světa Star Wars v čele s deseti televizními seriály a novým celovečerním snímkem o pilotech. Natočí jej Patty Jenkinsová, režisérka obou dílů superhrdinské Wonder Woman.
V očekávaném seriálu se znovu střetnou Obi-Wan Kenobi hraný Ewanem McGregorem (vpravo) a Darth Vader v podání Haydena Christensena.
V očekávaném seriálu se znovu střetnou Obi-Wan Kenobi hraný Ewanem McGregorem (vpravo) a Darth Vader v podání Haydena Christensena. | Foto: Lucasfilm

Seriály rozvíjející příběhy z Hvězdných válek firma chystá pro svou vloni spuštěnou streamovací službu Disney+. Věnovat se budou nejoblíbenějším postavám, včetně pašeráka Landa Calrissiana nebo robotů C-3PO a R2-D2.

Novinky při prezentaci pro investory představila Kathleen Kennedyová, prezidentka společnosti Lucasfilm, kterou založil duchovní otec ságy George Lucas a roku 2012 ji za v přepočtu 78 miliard korun prodal Disneymu.

Ten se pro další rozvoj světa Star Wars rozhodl po úspěchu nové filmové trilogie a seriálu The Mandalorian, který vysílá Disney+ a v němž účinkuje fanoušky oblíbená postava jménem Baby Yoda. "Mandalorian začal úplně novou éru Hvězdných válek a dal nám příležitost prozkoumat 25 tisíc let dějin v daleké, předaleké galaxii," říká Kennedyová.

Právě z Mandaloriana budou vycházet dva nově představené seriály nazvané The Rangers of the New Republic a Ahsoka, v níž hlavní roli Jediky Ahsoky Tano ztvární jedenačtyřicetiletá Rosario Dawsonová. Ahsoku chystá Dave Filoni, režisér animovaných Star Wars: Klonových válek, s režisérem Jonem Favreauem, podepsaným pod Knihou džunglí nebo Lvím králem. Oba seriály se na Disney+ objeví příští Vánoce.

Další seriál má mít špionážní tematiku a jmenovat se bude Andor po rebelovi Cassianu Andorovi ze samostatného filmu Rogue One: Star Wars Story z roku 2016, hlavní roli si zopakuje Diego Luna. Dále mají v Andorovi účinkovat Stellan Skarsgård, Fiona Shawová nebo Genevieve O’Reillyová, která ztvární vůdkyni povstalců Mon Mothmu.

Natáčení začalo před dvěma týdny v Londýně, scénář napsal Tony Gilroy podepsaný pod snímkem Agent bez minulosti, prvním o Jasonu Bourneovi.

Hlavní roli v seriálu Andor opět ztvární Diego Luna. | Video: Disney+

V seriálu o pašerákovi hlavní roli Landa Calrissiana dostane opět Donald Glover, na projektu pracuje Justin Simien, známý seriálem Drazí běloši. Calrissiana v původní filmové trilogii Star Wars hrál dnes třiaosmdesátiletý Billy Dee Williams, Glover postavu přebral v předloňském snímku Solo: Star Wars Story.

K nejočekávanějším bude patřit šestidílný televizní seriál Kenobi zaměřený na mistra Jedi Obi-Wana Kenobiho, kterého ztvární Ewan McGregor. Jeho někdejšího učedníka Anakina Skywalkera, jenž propadl temné straně Síly a stal se zlým Darthem Vaderem, má znovu hrát Hayden Christensen. Oba si tak zopakují role z filmové třetí epizody Hvězdných válek nazvané Pomsta Sithů, natočené roku 2005 ještě tvůrcem ságy Georgem Lucasem.

"Bude to opakování zápasu století," říká šéfka Lucasfilmu v narážce na závěrečný souboj se světelnými meči mezi Obi-Wanem Kenobim a budoucím Darthem Vaderem z roku 2005.

Seriál se má odehrávat zhruba osm až deset let po něm. Natáčení Kenobiho začne v březnu, s premiérou se počítá na rok 2022. Kenobiho režíruje Deborah Chowová, podepsaná pod první řadou Mandaloriana.

"Hrát Anakina Skywalkera bylo neuvěřitelné dobrodružství. A samozřejmě že Anakin a Obi-Wan se naposledy, když jsme je viděli, neloučili v dobrém. Bude zajímavé sledovat, co pro nás tak skvělá režisérka jako Deborah Chowová přichystala," vzkazuje Hayden Christensen.

"Určitě znovu uvidíme souboj Obi-Wana s Darthem Vaderem," slibuje režisérka.

Disney chce pokračovat také v animovaných Hvězdných válkách, a to prostřednictvím dvou seriálů. Ten první ponese název A Droid Story a bude vyprávět o oblíbených droidech C-3PO a R2D2, kteří účinkovali ve všech filmech ságy. Doprovodí je nový droid.

Druhý seriál The Bad Batch se zaměří na experimentální klony, kteří se v galaxii objevili na konci klonových válek. Každý má mít jedinečnou vlastnost, společně však tvoří nenahraditelný tým.

Další nový seriál The Bad Batch se zaměří na experimentální klony. | Video: Disney+

Další nový seriál ze světa Hvězdných válek jménem The Acolyte připravuje Leslye Headlandová, známá seriálem Ruská panenka nebo filmem Holky na tahu. Zaměří se na to, jak se v galaxii opět objevila temná strana Síly.

Disney rovněž chystá antologii deseti krátkých animovaných snímků Star Wars: Visions, ve které svůj pohled na Hvězdné války předestře deset špičkových animátorů, včetně těch z Japonska. Autoři slibují svěží a kulturně pestřejší pohled na ikonickou ságu.

Nový celovečerní film od devětačtyřicetileté Patty Jenkinsové se pak má jmenovat Rogue Squadron, což je název pro letku rebelských stíhaček, a v kinech bude mít premiéru na Vánoce 2023. Vyprávět má o nové generaci pilotů, která se učí zacházet se stroji a nasazuje životy v souboji dobra se zlem.

Jenkinsová se stane první ženou, která kdy natočila film z kánonu Star Wars.

V předtočeném videu pro investory řekla, že jako dcera kapitána amerického letectva o něčem podobném vždy snila. "Když padl za vlast, probudilo to ve mně touhu všechnu tuto tragédii a adrenalin využít k tomu, abych natočila nejlepší film, jaký kdy o pilotech vznikl," říká Jenkinsová ve videu, v jehož závěru si nasadí přilbu i kombinézu pilotů X-Wing a kráčí k jednomu takovému stroji připravenému na ranveji.

Otec Jenkinsové si odnesl medaili z války ve Vietnamu, ve věku 31 let zemřel při bojové simulaci NATO. Režisérce tehdy bylo sedm.

Scénář k ještě dalšímu, dosud nepojmenovanému snímku ze světa Star Wars píše novozélandský režisér Taika Waititi. Tento projekt již Disney představil v květnu. "Taika přistoupí k Hvězdným válkem svěžím, nečekaným a jedinečným způsobem," slibuje šéfka Lucasfilmu, která vyzdvihuje režisérův smysl pro humor a talent. Waititi naposledy uvedl satirický snímek Králíček Jojo se Scarlett Johanssonovou, ve kterém sám hrál Adolfa Hitlera.

Nové přírůstky ze světa Hvězdných válek oznámil Disney rok poté, co se další rozvoj této lukrativní značky naopak rozhodl zbrzdit. Tehdy tak učinil v návaznosti na nedostatečné tržby filmu Solo: Star Wars Story. Ten měl rozpočet 275 milionů dolarů a celosvětově utržil jen 392 milionů, nejméně ze všech dílů série.

"Teď začíná nová éra Hvězdných válek i Lucasfilmu, s více možnostmi pro inovace, kvalitní vyprávění a audiovizuální zážitek," shrnuje šéfka Lucasfilmu Kennedyová.

Smršť novinek nejen ze světa Hvězdných válek představil Disney v době, kdy jeho videotéka Disney+ zápasí o postavení na trhu s konkurenčními HBO, Applem či Netflixem. Do konce fiskálního roku 2024 chce Disney+ mít 260 milionů platících uživatelů, momentálně jich eviduje 86,8 milionu. Konkurenční Netflix je na 195 milionech platících uživatelů.

Do černých čísel by se Disney+ měl dostat v roce 2024, kdy firma za tvorbu nového obsahu zaplatí mezi 14 až 16 miliardami dolarů, což je v přepočtu až 347 miliard korun.

Předplatitelé by ročně měli dostávat zhruba stovku novinek. Kvůli tomu také služba zdraží, v Evropě o 2 eura na 8,99 eura měsíčně, což je 237 korun. V Česku zatím Disney+ oficiálně nefunguje.

Disneyho plány jsou také reakcí na pandemii koronaviru, která přiměla více lidí trávit čas doma sledováním seriálů. Kromě novinek ze světa Hvězdných válek firma oznámila 15 animovaných filmů a seriálů, ať už přímo od Disneyho, nebo jím vlastněného studia Pixar. Všechny budou nakonec dostupné na Disney+, přičemž už premiéru tu budou mít nové příběhy Pinocchia a Petera Pana nebo pokračování Kouzelné romance s Amy Adamsovou.

Firma chce dále rozvíjet vyprávění o Krásce a zvířeti nebo nebojácné dospívající dívce Vaianě, chystá rovněž remake filmu Tři muži a nemluvně se Zacem Efronem v hlavní roli.

Animovaný snímek Raya a drak si v březnu odbude premiéru na Disney+, uživatelé si za něj připlatí. Podobný model firma využila již letos, kdy Američané za zhlédnutí velkorozpočtové Mulan museli k měsíčnímu předplatnému přidat jednorázově 30 dolarů, v přepočtu zhruba 650 korun.

Herečka Whoopi Goldbergová se vrátí v jedné ze svých nejznámějších rolí a opět bude ztvárňovat zpívající jeptišku Deloris Wilsonovou v třetím pokračování Sestry v akci.

Na další službě Hulu, v níž má společnost Walt Disney většinový podíl, se v příštím roce objeví pořad či pořady, které vytvoří rodina Kardashianových, známé americké celebrity.

Své nejočekávanější filmy, jako superhrdinskou Black Widow, pokračování Black Panthera bez nedávno zesnulého Chadwicka Bosemana, nový snímek o Lvím králi nebo animovaného Lucu od Pixaru, ale Disney nejprve pošle klasicky do kin. Nerozhodl se tak následovat firmu Warner Bros., která minulý týden oznámila, že své snímky chystané pro příští rok paralelně uvede na streamovací službě HBO Max.

Disney tímto způsobem naznačil provozovatelům kin, kteří musí mít nyní zavřeno kvůli pandemii koronaviru, že za nimi v těžké době stojí, míní agentura AP. "To díky kinům máme možnost budovat naše filmové značky," poznamenal při hovoru s investory šéf Disneyho Bob Chapek.

Z dalších novinek Disney potvrdil již dříve oznámený pátý díl ságy o archeologovi Indianu Jonesovi, který natočí James Mangold, známý snímky Wolverine nebo Le Mans '66. Natáčení začne na jaře 2021, film bude mít premiéru v létě 2022, kdy představitel hlavní role Harrison Ford oslaví osmdesátiny.

 

Právě se děje

Další zprávy