Nové filmy: Babička loví zajíčky, Bárta rozhýbal hračky

Jaroslav Sedláček
11. 2. 2009 15:25
Přehled českých premiér v první půli roku; 1. část

Praha - Letos už se asi nebude opakovat rok 2008, kdy - i díky mimořádným dotacím - zamířilo do kin rekordních devětatřicet filmů.  Podle dosavadních údajů Unie filmových distributorů přijdou letos do kin dvě stovky filmů a z toho 29 bude domácí provenience.

Deník Aktuálně.cz přináší přehled českých filmů, které budou mít premiéru ještě v první polovině roku. Po Ocasu ještěrky je tento čtvrtek na řadě nový snímek režisérky Marie Poledňákové Líbáš jako Bůh; posledním českým snímkem, který přijde do kin před prázdninami, je film Klíček.

Jestliže loni se hranice malého českého rybníčku pokusily svým stylem překonat snímky Venkovský učitel, Karamazovi a Tobruk, z jarní nabídky se mluví hlavně o thrilleru Normal, v němž se na plátna vrátí Dagmar Havlová, a režisér Julius Ševčík se pokusil mu dodat technické kvality srovnatelné s americkou produkcí.

Podobně světácky se tváří i příběh heparinového vraha Hodinu nevíš nebo italsko-český Případ nevěrné Kláry podle knihy Michala Viewegha.

Na podzim se pak s napětím očekává hororová Tma Juraje Herze, historický film Tři sezony v Pekle, kde Kryštof Hádek ztvárnil básníka ne nepodobného Egonu Bondymu, nebo stejně výpravný snímek Protektor, dobové drama odehrávající se v Praze v období druhé světové války od režiséra Marka Najbrta.

 

Jarmareční bouda (původně 5. 2., nově neurčeno)

Ačkoli herec Jaroslav Dušek (Pupendo) v posledních letech filmové nabídky spíš odmítal s tím, že už si odehrál svoje, jednu přece jen vzal. A údajně nejen kvůli tomu, že režisér Pavel Dražan bydlí v Černošicích vedle něj. V celovečerním remaku stejnojmenného Dražanova středometrážního amatérského filmu z roku 1982 o tom, že se "lidstvo točí pořád dokola", hraje Člověka, mesiášské ztělesnění pýchy a arogance.

Jaroslav Dušek ve filmu Jarmareční bouda
Jaroslav Dušek ve filmu Jarmareční bouda | Foto: Aktuálně.cz

"Vše řídí, a když se to nepovede, vynadá jiným," říká Dušek. A když Dražan jeho figuru charakterizuje jako felliniovskou, Dušek suše dodá: "Já a felliniovský hrdina? Nikdy jsem si nepřipadal jinak!" Výtvarně velmi výrazně stylizovaná Jarmareční bouda by měla být podle režiséra filmem s hlubším poselstvím: "Vypráví o lidské pýše, krutosti a nesnášenlivosti."

Kromě Duška v ní hrají i Dan Bárta a Pavel Liška. Za kamerou stál držitel Českého lva Diviš Marek, čtrnáct hodin natočeného materiálu do necelé hodiny a půl sestříhala legenda českého filmu, sedminásobný držitel této ceny Jiří Brožek.

 

Vítejte v KLDR! (26. 2.)

Loni měli čeští turisté podruhé za posledních dvacet let možnost turistického výletu do Korejské lidově demokratické republiky. Cestovní kancelář, která tento zájezd organizovala, ho výstižně nazvala Cestou do neznáma.

Foto: Aktuálně.cz

S řadovými turisty se ovšem rozhodla vyrazit i dokumentaristka Linda Jablonská, která před časem zaujala filmem o mladých českých komunistech a konzervativcích Kupředu levá, kupředu pravá (2006).

Jak dopadla v zemi, kam se nesmí dovážet mobilní telefony, kde se nesmí filmovat a v níž nelze bez dozoru opouštět hotel? A co jsou vůbec zač lidé, kteří se rozhodnou utratit šedesát tisíc korun za hromadně organizovanou dovolenou s neuvěřitelnou řadou omezení v zemi, jež představuje bezpečnostní hrozbu pro celý svět?

Mezi členy zájezdu se šíří paranoia, konspirační teorie i láhev slivovice. Každý touží odhalit něco z tajemství Severní Koreje, přičemž různé profese, věk, sociální postavení i zkušenosti turistů přinášejí i nejrůznější interpretace viděného.

 

Babička (26. 2.) 

Před lety vyvolala na Slovensku vlnu nevole svým snímkem o rozkrádání slovenských filmových ateliérů na Kolibě. Tentokrát se kontroverzní slovenská dokumentaristka Zuzana Piussi pod produkčními křídly Čestmíra Kopeckého pustila na ještě tenčí led.

Foto: Aktuálně.cz

Za poetickým názvem nečekejte další adaptaci klasiky Boženy Němcové, ale příběh pětapadesátileté Slovenky, která má dost svého života i svých vrstevníků, a tak se rozhodne pro změnu. Dá si inzerát tohoto znění: Zralá, mírně zvrhlá žena, hledá chlapce od 17 do 30 let. Přihlásilo se jí 650 zájemců.

Od té doby nedělá nic jiného, než třídí inzeráty, vybírá si chlapce a mladé muže a setkává se s nimi. Záhy zjistí, že pro ně představuje matku, učitelku sexu i léčitelku duše. Přestože je to podle anonce film pro mírně zvrhlé diváky, podle prvních ohlasů nečekejme čuňačiny, ale silné emoce.

 

Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny (5. 3.)

V polovině 80. let animátor Jiří Barta zazářil s Krysařem, ve své době údajně nejnáročnějším animovaným filmem všech dob. Potom dlouhá léta usiloval o realizaci vysněného Golema, ovšem marně, proto se nakonec spolu se scenáristou Edgarem Dutkou rozhodli pro něco adresnějšího - pohádku pro děti, která by bavila i rodiče.

Na půdě
Na půdě | Foto: Aktuálně.cz

Výsledkem je film Na půdě, animovaná "pohádka plná fantazie, dobrodružství, komických situací a napětí, která se odehrává za zavřenými dveřmi zaprášené půdy". Odložené hračky, které občas působí komicky a neohrabaně, v něm musí podstoupit boj na život a na smrt, aby zachránili kamarádku Pomněnku, kterou uchvátil temný vládce Říše Zla nápadně podobný Jiřímu Lábusovi.

Česko-slovensko-japonská koprodukce vznikala dva roky a podle Edgara Dutky představuje skutečný zázrak: "Nevěřil jsem, že u nás ještě někdy vznikne celovečerní loutkový film."

 

Veni, vidi, vici... (12. 3.) 

Honzovi (Filip Tomsa) je devatenáct, miluje svoji přítelkyni Terezku (Sandra Nováková) a hodlá s ní strávit romantické prázdniny ve dvou. Plány ale změní smrt otce, kvůli které na jeho rodinu dolehne tlak exekutorů.

Foto: Aktuálně.cz

Honza se ukáže jako muž činu. Nastoupí na brigádu do luxusního hotelu v Karlových Varech, kde pracuje jeho strýc Maxmilián (Václav Postránecký), a začne se činit. V lázeňském městě, kde právě probíhá filmový festival, ovšem nastoupí do výtahu, který jede příliš strmě vzhůru. Golfový trenér Karel (Bohumil Klepl) v něm objeví výjimečný cit pro tuto hru, což Honzovi sice otevře cestu ke slávě a penězům i cestu do náruče půvabné PR manažerky Alice (Jitka Kočárová), jenže také o to víc posílí nenávist zhýčkané hvězdičky Reného. Romantickou komedii o závratné kariéře chudého studenta natočil Pavel Goebl (Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí) pod režijní supervizí Jiřího Chlumského (Prachy dělaj člověka).

 

El Paso (19. 3.)

Po Smradech (2002) už druhý "romský" film režiséra Zdeňka Tyce je inspirován skutečným příběhem: Věra (Irena Horváthová) ovdověla, nicméně je dál odhodlána vychovávat všech svých sedm dětí. Protože ale všechny praktické náležitosti rodiny vyřizoval manžel, netuší, že městu dluží obrovskou částku za byt.

Foto: Aktuálně.cz

Ze dne na den je vystěhována na periferii do sociálního bytu o jedné místnosti a musí čelit snahám sociálního odboru o odebrání dětí a jejich svěření do ústavní péče. Případu Věra vs. město se ujímá mladá ambiciózní právnička (Linda Rybová). Svět Romů nezná a vlastně ji ani nezajímá, protože kauzu bere jen jako odrazový můstek začínající kariéry. Navzdory předsudkům, nepochopení a občas i samotné Věře, která blonďatou nažehlenou fiflenu odmítá pustit do svého světa, případ nevzdá.

Dost možná i proto, že účinnou pomoc najde v nepraktickém, ale pro svou práci zapáleném kurátorovi Kochtovi (David Prachař). Snímek produkovala společnost Total HelpArt (Pelíšky, Musíme si pomáhat, Pupendo, Želary, Medvídek).

Dokončení soupisky premiér v první půli roku přineseme ve čtvrtek

 

Právě se děje

Další zprávy