Nové dokumenty zachytí boj o radar i o Kaplického

Irena Hejdová Irena Hejdová
16. 9. 2008 20:55
Dokumentaristé se dočkali svého Českého lva
Dokument z KLDR - Linda Jablonská: Cesta do neznáma
Dokument z KLDR - Linda Jablonská: Cesta do neznáma | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Český dokumentární film sklízí bohatou úrodu. Ještě před tradičním jihlavským festivalem se zástupci dokumentaristů dohodli s Českou filmovou a televizní akademií, že Český lev je konečně vezme na vědomí a od nadcházejícího ročníku začne udílet i cenu za nejlepší dokument roku.

Navíc budou výjimečně oceněny tři nejlepší dokumenty za uplynulých patnáct let, kdy se Český lev v této kategorii neudílel. Vybrány budou ze čtyřicítky, kterou navolili zástupci Institutu dokumentárního filmu, Asociace producentů a ČFTA.

Tři ceny ve dvou kolech

V Top 40 jsou mimo jiné snímky Český sen, Marečkovy Hry prachu, Kupředu levá, kupředu pravá Lindy Jablonské, Třeštíkové Marcela, Hodanovo Půl čtvrté, Vachkův Záviš i Hníkové Ženy pro měny.

Řádně nepovoleným pochodem se vydali demonstranti přes centrum Prahy až k Pražskému hradu.
Řádně nepovoleným pochodem se vydali demonstranti přes centrum Prahy až k Pražskému hradu. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

V pražských kinech Světozor a Mat startuje už 18. září přehlídka, která celou čtyřicítku připomene. Na úvod jihlavské přehlídky, 24. října, ohlásí porota desítku finalistů, a z nich členové akademie vyberou tři vítěze.

Ti budou slavnostně vyhlášeni na lednovém nominačním večeru Českého lva a pak už se pojede naostro: na hlavním už dostane tradiční křišťálovou trofej nejlepší dokument za rok 2008.

Husák a radar...

Růžová se zdá i další budoucnost českého dokumentu; alespoň podle toho, kolik dokumentů se chystá do kin i na obrazovky.  Část z nich představil úterní panel: znovu potvrdil, že dokument se k reflexi současnosti staví mnohem odvážněji než hraná tvorba.

Autor dokumentu o Miloši Zemanovi Robert Sedláček připravuje hned dva dokumenty - jeden o Gustavu Husákovi, druhý o českých novinářích.

Foto: Ludvík Hradilek

Jedním z nejočekávanějších dokumentů příštího roku je Radar/Český mír Víta Klusáka a Filipa Remundy. Autoři Českého snu a televizního cyklu Burianův den žen tu sledují poněkud úsměvný boj o radar v Brdech (více zde).

"Je to hravá filmová úvaha nad tím, zda patříme na Západ, na Východ, či zda můžeme obstát jinak," nastiňují tvůrci.

Film natáčejí déle než rok nejen v Česku, ale vydali se i na jednání Topolánka s Bushem ve Washingtonu. Do kinodistribuce by měl vstoupit na jaře.

... plus Kaplický a Korea...

Žhavé téma si vybrala i Olga Špátová se svým Okem nad Prahou, které chtělo původně jen časosběrně sledovat výstavbu nové Národní knihovny podle návrhu Jana Kaplického.

V produkci Kaplického manželky Elišky Kaplické Fuchsové nakonec natáčí snímek, který se z původně "radostného filmu" stal politickým dramatem nepokrytě stranícím právě Kaplickému. Vystupují v něm všichni aktéři boje o blob - Václav Klaus, Milan Knížák i Pavel Bém.

Autorka dokumentu o mladých konzervativcích a mladých komunistech Linda Jablonská ze světa české politiky raději prchla do severní Koreje, kde natočila právě stříhaný snímek Dovolená v KLDR (více zde).

Pohled na nejtužší režim světa očima českých turistů, účastníků teprve druhého českého zájezdu do země po roce 1989, by měl být hotov na podzim. Zároveň Jablonská pracuje na dokumentu o klimatických změnách Horko v Česku.

... i Romové a rapeři

Řada tvůrců se zaměřuje na příběhy outsiderů. Miroslav Janek, který má za sebou úspěch s Kouteckého dokumentem Občan Havel, pracuje na portrétu nevidomé ukrajinské židovské zpěvačky Kateryny Kolcové, nazvaném Kateryna.

Česká hiphopová špička pohromadě při natáčení filmu Česká RAPublika
Česká hiphopová špička pohromadě při natáčení filmu Česká RAPublika | Foto: Fresh Films

Břetislav Rychlík v Černých srdcích sledoval osudy Romů z Česka, Slovenska, Maďarska a Polska, Vít Janeček pak v Ivetce a hoře osudy dívky, která kdysi ve slovenské vesničce promlouvala s pannou Marií.

Martin Hanzlíček v Krátké dlouhé cestě vyrazil po stopách smrti židovského otce slovenského sociologa Fedora Gála, Lukáš Přibyl se ve čtvrtém a posledním dílu cyklu Zapomenutých transportů vydá za židovskými uprchlíky do Polska.

Na podzim by do kin měl vstoupit i tři roky připravovaný dokument Česká RAPublika. V něm se Pavel Abrahám vydal za ikonami české hiphopové scény Orionem, Jamesem Colem či Hugo Toxxem, aby zjistil, jak jejich texty ovlivňují současný jazyk i mladou hiphopovou komunitu.

 

Právě se děje

Další zprávy