Nová Casablanca? Se synem Bergmanové a Bogarta

Kultura Kultura
6. 11. 2012 17:37
Pokračování klasického filmu zvažuje studio Warner Bros.
Ingrid Bergman a Humphrey Bogart v Casablance
Ingrid Bergman a Humphrey Bogart v Casablance | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Nikdy není pozdě navázat na úspěšné snímky. Velmi pozdního sequelu se možná dočká Casablanca - slavný film režiséra Michaela Curtize z roku 1942. Příběh z Maroka ovládaného vichystickou Francií s Humphreyem Bogartem, Ingrid Bergmanovou a Paulem Henreidem v hlavních rolích je považován za jeden z nejlepších hollywoodských počinů vůbec. 

U příležitosti jeho kulatého výročí se společnost Warner Bros. znovu zamýšlí nad realizací scénáře sequelu, který jeden z původních autorů, Howard Koch, napsal v 80. letech. Projektu se chce ujmout vnučka jednoho ze spoluzakladatelů firmy, Cass Warner.  

Foto: Aktuálně.cz

Příběh pokračování by se měl odehrávat v roce 1961. Ilsa Lund a Victor Laszlo (v původním filmu byla postava představena jako český odbojář) vychovali syna Richarda. Toho před lety zplodil Rick, bývalý Ilsin přítel, jenž na poslední chvíli přiměl ženu, aby ho opustila a se svým manželem utekla do USA. Richard, nyní „drsně vypadající a přitažlivý mladý muž", se po smrti Ilsy a Victora zajímá o heroickou postavu svého biologického otce a vydá se jej hledat do Maroka zbaveného kolonizátorů. Poté, co se dozví, že Rickův noční klub byl zničen nacisty, spojí se s Arabkou jménem Joan a jejím hnutím hledajícím nacistické záškodníky.

Krátce po dokončení původního filmu oznámili Warner Bros. plánované pokračování Brazzaville, jehož přípravy byly ovšem rychle zrušeny kvůli názoru, že odhalení Ricka jako dlouhodobého tajného agenta by okamžitě vymazalo zajímavost jeho postavy. V rámci televizního cyklu se Rick vrátil na sedm měsíců roku 1955 s tváří Charlese McGrawa. Druhý seriál - tentokrát prequelový - byl v roce 1983 zrušen po pouhých třech epizodách. Děj se dočkal pokračování v knižní podobě, kde se postavy zúčastnily atentátu na Reinharda Heydricha.

Společnost Warner Bros. na konci 80. let zamítla Kochovy náměty na pokračování. Cass Warner se s ním seznámila na lekcích scenáristiky a později si nechala ukázat nikdy nerealizované nápady, které slíbila uskutečnit. Howard Koch zemřel v roce 1995 a až teď má možná dvacet let starý námět šanci.

Filmová historička Aljean Harmetz k námětu poznamenala: „Tato verze se vyhýbá obvyklému problému - nemožnosti najít herce, kteří mají představovat postavy tak spojené s Humphrey Bogartem a Ingrid Bergman." Co se týče obsazení syna tak prohlásila: „Určitě ne Robert Pattinson, spíš možná ten kluk, co je teď všude - Joseph Gordon - Levitt."   

Zahraje to Sam znovu? Nezbývá než čekat na novinky.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jaké budou filmové novinky?

 

Právě se děje

Další zprávy