Nominovaným máničkám se daří v menších kinech

Irena Hejdová Irena Hejdová
10. 2. 2008 12:30
Film ... a bude hůř to dotáhl až na Lvy

Rozhovor - Třetí nejvyšší počet nominací na České lvy získal po Tajnostech a Vratných lahvích spolu s Václavem i černý kůň loňského filmového roku. Snímek ... a bude hůř se promítal v hospodách a hudebních klubech, poté přešel do letních kin; až na začátku roku se dostal do běžné kinodistribuce.

Nenápadnou, ale o to autentičtější syrovou adaptaci románu Jana Pelce natočil Petr Nikoleav. Na nominačním večeru jí připadly dvě nominace za výtvarný počin, nominace za střih, kameru a režii i cena pro nejlepší plakát.

Bezprostředně po ukončení ceremoniálu přijímal režisér gratulace, připíjel si s blízkými a stihl odpovědět i na pár otázek.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
NOMINACE: V nominacích na České lvy Svěráky předběhly Tajnosti
RECENZE FILMU: A bude hůř: Československo bez příkras a pelíšků
SPECIÁL: Filmové ceny 2008: Vše o Českých lvech a Oscarech

Čekal jste, že by snímek mohl zabodovat i v hereckých kategoriích?
Tam jsme věděli, že to bude asi špatné. Vzhledem k tomu, že ve filmu hrají převážně neherci a akademici zohledňují především herce, které znají. Částečně je v tom hlasování vždycky i nějaká politika a určité zájmy. Tušil jsem, že naše šance je tam opravdu malá...

...a bude hůř - Olin
...a bude hůř - Olin | Foto: Produkce filmu

V týmu jste měl i herce: třeba Radomila Uhlíře, který působivě ztvárnil Lesního muže.
Udělali jsme asi chybu, že jsme nenominovali Radka Uhlíře, který by si to moc zasluhoval a asi by měl větší šanci ve vedlejší kategorii. Já jsem nominoval herce podle důležitosti ve filmu a věřím, že on by si s tou mimořádnou postavou tu nominaci vybojoval. To byla taktická chyba.

Viděl jste ty ostatní loňské snímky?
Viděl jsem všechny, ale některé nedokoukal. Nebudu je jmenovat, ale byla to na mě občas trochu silná káva. Jinak si samozřejmě vážím svých soupeřů a považuju nominace za příležitost, aby se o filmu mluvilo.

Takže věříte, že nominace přinesou filmu víc diváků?
To by byl příjemný efekt, který ti Lvi s sebou přirozeně nesou.

A bude hůř - Vratislav Brabenec
A bude hůř - Vratislav Brabenec | Foto: Produkce filmu

Kolik lidí už vůbec vidělo ... a bude hůř?
Poslední čísla neznám. Vím, že v těch hospodských podmínkách se film promítal pro 25 nebo 26 tisíc diváků, od té doby už to možná je 30 tisíc. Od 2. ledna je film v normálních kinech, kde se - myslím - drží docela dobře.

Takže se daří i bez masivní propagace?
My nemáme tradiční masivní masáž, která by tomu typu publika, jež do multikin chodí, náš film zprostředkovala. Takže v multikinech výsledky nejsou silné, ale v menších kinech je to úžasné. Když jsem přišel do Matu, říkali mi, že je tam každý večer pozdvižení. Návštěvnosti v malých sálech jsou velmi pěkné.

Chystáte další projekty?
Mám další projekty, o kterých bych ale nechtěl moc mluvit. Doufám, že vzniknou.

 

Právě se děje

Další zprávy